Betonstop niet populair: jongeren houden vast aan villa met tuin op platteland

Florian Van Eenoo photonews
Jonge Belgen laten hun droomhuis met tuin op het platteland niet makkelijk los. Dat zegt een enquête van Reynaers Aluminium. Bijna een op de drie wil vooral rust, maar ook leuke buren en natuur. De betonstop die de regering wil invoeren, blijkt geen populaire maatregel.

Kleiner en dichter op elkaar gaan wonen? Neen, 41 procent van de Belgen jonger dan 34 heeft er geen zin in. Vanaf 2040 zouden we in Vlaanderen nochtans niet meer mogen bouwen in de open ruimte, maar moeten we ons beperken tot de plekjes die al ingenomen zijn. Een achteruitgang van de leefkwaliteit, klinkt het bij velen. Terwijl de regering de maatregel vooral als het tegenovergestelde ziet.

Nu al zegt een op de vier niet gelukkig te zijn met de woon- en leefkwaliteit in zijn of haar buurt. Met de betonstop in zicht wordt het volgens hen alleen maar slechter. Vooral Vlamingen (46 procent) zien het negatief in. In Wallonië zijn ze een pak optimistischer (23 procent).

Vooral rust blijkt een belangrijke factor waarom Belgen vasthouden aan de traditionele villa buiten de stads- of dorpskern. Nog in de top drie: leuke buren en een stukje natuur. Tegelijkertijd beseffen ze dat het niet vanzelfsprekend is daar het ideale huis te vinden. Al is er ook een grote groep die de voordelen ziet van wonen in de stad. 44 procent wijst vooral naar een betere bereikbaarheid. 

De betonstop mag dan wel de belangrijkste reden zijn waarom men de toekomst minder rooskleurig ziet, Belgen blijken toch vooral wakker te liggen van de hoge energiekosten (84%), mobiliteitsproblemen (80%), groene ruimte die verdwijnt (78%) en de stijgende woningprijzen (72%). Een paradox eigenlijk, want het zijn net die pijnpunten die de betonstop wil aanpakken. Daarom wordt nu gepleit voor meer informatie en sensibilisering.

52 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gillis Van Laethem

  Betonstop is giller van enkele dwazen , binnen enkele jaren andere aan macht en vegen dit uit met 1 pennentrek

 • Renaat Moerman

  Wij hebben een aantal jaren een tweede huis gehad in zo een projectwijk die er op papier "groen" uitziet. In de praktijk : auto's aan alle hoeken en kanten gesmeten (te weinig parking) en genieten van elkaars honden, muziek installaties en barbecue ... Voor ons is 800m2 het absolute minimum met uiteraard geen enkele muur die aan de buren aanleunt. Buren zijn leuk, zolang je maar enkel de lusten, niet de lasten hebt.

 • PLANCKAERT Johan

  die bouwmeester heeft ze niet allemaal op een rij. met zn allen in een appartementsblok. gegarandeerd ruzie elke dag. we doen met ons geld wat wij willen. kracht van verandering of niet!

 • Johan Emmers

  Ja, zo willen de politiekers dat het gaat het worden. Het plebs op elkaar geplakt in kleine betonblokjes en de politieke elite in een mooi landhuis met grote tuin en zwembad.

 • ronny cockuyt

  Daar moet ik goed mee lachen,dichter bij elkaar wonen en al die zever,velen komen nog niet overeen met de buren als er 10 meter tussen hun huizen ligt,dat wordt een leuke boel,maar moet dat dan echt een villa zijn?de koppels die 25jr bij elkaar blijven is een uitstervend ras.