Betalen netbeheerders binnenkort de consument?

Livios
Bram Claeys, spreekbuis van de hernieuwbare energiesector in Vlaanderen, roept in een opiniestuk op Livios om volop slimme huishoudtoestellen te kopen. "Want het is mogelijk dat de netbeheerders ons binnen enkele jaren zelfs betalen om via het aansturen van die huishoudtoestellen het elektriciteitsnet efficiënter te beheren."

Hernieuwbare energie is alomtegenwoordig. Vorige week rondde Vlaanderen de kaap van 300.000 PV-installaties. En vandaag staat de Septemberverklaring van de Vlaamse regering in het teken van de groenestroomfactuur. Maar welk alternatief er straks ook uit de bus komt voor de Turteltaks, Bram Claeys, directeur van de Organisatie Duurzame Energie Vlaanderen, roept gezinnen op om te blijven investeren in hernieuwbare energie. "300.000 Vlamingen kunnen niet verkeerd zitten. Heb je een goed georiënteerd en geïsoleerd dak, dan zijn zonnepanelen een slimme investering."

Claeys benadrukt: "Dit staat los van het alternatief voor de Vlaamse energieheffing die minister-president Bourgeois vandaag toelicht. Er is een oplossing nodig voor het overschot aan groenestroomcertificaten uit het verleden nodig en de regering moet ruimte creëren om beleid te voeren in de toekomst. Maar consumenten mogen zich hierdoor niet laten afleiden als we het hebben over de mogelijkheden in huis voor hernieuwbare energie."

Prosumententarief

Wat dan met het 'prosumententarief' dat eigenaars van zonnepanelen sinds 2015 betalen? "Het is logisch dat mensen met zonnepanelen hun steentje bijdragen aan de kosten van het elektriciteitsnet. Maar met het huidige tarief blijven zonnepanelen nog altijd rendabel. Binnen enkele jaren begint de uitrol van de slimme meters en komt er hoogstwaarschijnlijk een nieuw tarief aan. We verwachten dat de rendabiliteit van zonnepanelen behouden blijft. De Vlaamse regering heeft zich daartoe ook geëngageerd."

Lees ook: OPINIE: "Slimme meter is helemaal niet slim"

Warmtepomp op zonnestroom

Volgens Bram Claeys is er ook voor de andere technieken voor hernieuwbare energie een grote rol weggelegd. "In een goed geïsoleerde woning is ook een warmtepomp op zonnestroom interessant, op voorwaarde dat de warmtebuffer groot genoeg is. Door de energieprestatie-eisen voor nieuwbouw- en grondig gerenoveerde woningen is zo'n warmtepomp meestal een goede keuze. Een andere optie om duurzaam te verwarmen is een efficiënte pelletkachel waarin je lokale, ecologisch geproduceerde houtpellets stookt. Deze automatisch gevoede systemen zijn zeer gebruiksvriendelijk en stoten veel minder fijnstof uit dan een klassieke houtkachel of open haard."

Verder wijst Claeys ook op de mogelijkheden van de zonneboiler, zowat de enige techniek waar je vandaag nog een interessante premie voor krijgt. "Met een zonneboiler gebruik je de gratis warmte van de zon om het grootste deel van je sanitair water op te warmen of tot een kwart van je verwarming te dekken. Een zonneboiler kan je trouwens combineren met zonnepanelen en een warmtepomp of pelletketel."

Claeys hamert er wel op dat goed isoleren cruciaal blijft. "Voor je zelf investeert in hernieuwbare energie is het belangrijk om eerst te bekijken of en hoe je je woning beter kunt isoleren. Door te isoleren daalt je energieverbruik en bereik je hetzelfde comfort met een kleiner en goedkoper verwarmingssysteem."

Slimme huishoudtoestellen

"Daarnaast is het een goed idee om nieuwe elektrische toestellen te kopen die niet alleen zo zuinig mogelijk zijn, maar ook reageren op aansturing van buitenaf via domotica of digitale signalen van de netbeheerder. Denk bijvoorbeeld aan wasmachines, warmtepompen of warmwaterbuffers. Het is mogelijk dat de netbeheerders binnen enkele jaren zelfs de consument zullen betalen om via het aansturen van die huishoudtoestellen het elektriciteitsnet efficiënter te beheren", aldus Bram Claeys.

Meer weten over PV-panelen, warmtepompen of zonneboilers? Duik in de rubriek hernieuwbare energie van Livios. Of stel je vraag op het Livios Bouwforum.

18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nick Adriaensen

  Voor 109 euro stroom verbruikt 600 euro taks op betaald zonnepanelen alles behalve rendabel

 • Lysens Peter

  En weer de leugen dat zonnepanelen nog steeds rendabel zijn, ik wordt er misselijk van.

 • Me To

  Oei, waar zullen de gemeenten dan hun inkomsten halen? Waarom denk je dat de prosumententaks uitgevonden werd? Niet om een put te dempen maar om de gemeenten hun 7% te kunnen uitbetalen, naast alle zitpenningen.

 • Eric Loyens

  Elecriek is een basisrecht en je leest niks anders dan dat je boven de dure rekening altijd maar moet investeren met duizenden euros om een lampeke te laten branden er word er maar ene rijk van en dat zijn de bedrijven die ons leeg zuigen en zonnepanelen zijn NIET rendabel de dag vandaag als je alle kosten bijrekend na 10 jaar omvormer vervangen meer betalen voor je brandverzekering alle jaren maar dat vergeten ze er allemaal bij te vertellen

 • Thierry De Gang

  Investeer zo'n minimum 8000 euro xtra voor een batterij bovenop de panelen en je kan de kabel snijden. Gedaan met de distributiekosten en overbodige taksen wat de helft van de factuur beslaat. Als ze nu ook nog differentiele VWAT toestaan in de steden!