Premie zonneboiler kan helft aankoopprijs dekken

De werking van een zonneboiler.
KOS De werking van een zonneboiler.
Naast de fotovoltaïsche of PV-panelen maakt ook de zonneboiler gebruik van zonne-energie. Hij voorziet in warm water, dat je ook voor verwarming kunt gebruiken. In tegenstelling tot PV-panelen kan je voor een zonne­boiler nog wel een premie krijgen. De terugverdientijd is wel langer.

De zonnecollector op het dak is maar een onderdeel van een zonneboilersysteem. Hij vangt het invallende zonlicht op, zet het om in warmte en geeft die door aan een vloeistof die door de leidingen tussen de collector en een opslagvat stroomt. De vloeistof geeft zijn warmte af aan het water in het opslagvat. Het water koelt daardoor zelf af en wordt dan teruggepompt naar de zonnecollector, om er weer warmte te vergaren. De pomp komt in actie zodra de zonnecollector warmer is dan het water in het vat.

Meer dan 60 graden
Wanneer er voldoende zonneschijn is, kan een zonnecollector de temperatuur van het water in het vat doen stijgen tot meer dan 60 °C. Tijdens periodes dat de zon onvoldoende warmte geeft, zorgt een naverwarming ervoor dat er altijd voldoende warm water beschikbaar is. Het warme water kan gebruikt worden voor zowel keuken en badkamer, als voor bijvoorbeeld vloerverwarming.

De installatie van een zonneboiler is een energie-efficiënte keuze, maar in bestaande woningen is ze niet altijd economisch voordelig. "Als je elektrische verwarming vervangt door een zonneboiler, verdient de investering zich op zes à zeven jaar terug," schat specialist Alex Polfliet van Zero Emission Solutions. "Maar als - gedeeltelijk - alternatief voor verwarming op aardgas of stookolie is het vandaag ­financieel minder aantrekkelijk. De prijs van olie en gas ligt nu immers vrij laag." Als de energieprijzen in de toekomst weer stijgen, kan de rendabiliteit van een zonneboiler wel in gunstige zin veranderen.

Rekenvoorbeeld
- Nodig: voor een doorsneegezin van vier personen is een zonnecollector van 4 m² vereist. Die installatie kan voorzien in 40 tot 60% van de totale warmwaterbehoefte.
Prijs: voor 4.000 tot 5.000 euro (plus btw) laat je een zonneboiler in een nieuwbouw installeren.
- Premie: via de distributienetbeheerders kan je een premie voor een zonneboiler krijgen, geplaatst door een aannemer, in een bestaande woning of een nieuwbouw met bouwaanvraag tot einde 2013. De premie bedraagt 550 euro per m², met een maximum van 2.750 euro, voor maximaal de helft van de factuur. Het systeem mag niet dienen voor zwembadverwarming. Sommige gemeenten reiken een eigen premie uit.
- Terugverdientijd: in een bestaande woning bedraagt die gemiddeld ruim 15 jaar. Voor een nieuwbouw zonder subsidies ligt de terugverdientijd op ruim 18 jaar. Door de plaatsing van een zonneboiler kan je rekenen met een E-peildaling van 5 à 7 punten.
- Besparing: volgens het Vlaams Energieagentschap bespaar je er 112 tot 137 euro per jaar mee, als het systeem een gas- of een mazout-cv-boiler vervangt. Bij een elektrische boiler bedraagt de jaarlijkse winst 257 euro.
- Zelf berekenen: www.energiesparen.be/energiewinst.

Niet te groot
Groter is beter, geldt niet voor een zonneboiler. "Sommige verkopers berekenen het vermogen van het ­systeem op basis van de winterzon aan warmte. Maar het is veel beter in de winter de bijverwarming te gebruiken," zegt Vlaams parlementslid ­Andries Gryffroy (N-VA), zelf jarenlang actief in de sector. "Met een te zwaar systeem zou je in de zomer veel meer warmte produceren dan nodig. Dat kan geen kwaad, maar die warmte gaat wel gewoon verloren."

Info: www.belsolar.be

Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels