Gesponsorde inhoud

Gas, halogeen of inductie

Miele
Zweer je bij koken op gas of is een inductiekookplaat meer iets voor jou? Heb je nog twijfels over de ideale kookplaat voor je nieuwe keuken, dan vind je hier de voor- en nadelen van elk type kookplaten nog eens handig op een rij.

Inductiekookplaten
Inductiekookplaten werken met elektromagnetische velden die warmte opwekken. Deze manier van koken vindt steeds meer ingang in de moderne keukens omdat er een heel aantal voordelen zijn: het is een veilige manier van koken omdat de plaat heel snel afkoelt, het koken is energiezuinig, flexibel omdat er met verschillende kookzones gewerkt kan worden en het vuur reageert erg snel. In combinatie met een powerboost functie, kan je potten en pannen heel snel opwarmen en de kracht van je vuur ook meteen weer verminderen als dat nodig is. Hou er wel rekening mee dat je potten en pannen geschikt moeten zijn voor een inductievuur, al is dat vooral een probleem voor ouderwetse potten. Kies je voor een inductievuur, kijk dan ook eens voor een dampkap met connectivity-functie: bij sommige merken is de dampkap zo afgesteld dat ze automatisch reageert op de instellingen op het kookvlak.

Halogeenkookvlak
Dit type kookvlak wordt verwarmd met een halogeen verwarmingselement  dat vervolgens warmte doorgeeft aan de pot of pan. De opwarmtijd is langer dan bij een inductievuur, bovendien blijft de glasplaat veel langer warm en wordt ze heter, waardoor de kans bestaat dat voedingsresten inbranden. Dit type kookplaat is budgetvriendelijk en geschikt voor alle potten en pannen. Hou er wel rekening mee dat enige elektrische kookvlakken sneller slijtage vertonen.

Koken op gas
Hoewel inductiekoken sneller reageert dan gas, toch zijn er hobbykoks die bij de authenticiteit van een echte gasvlam zweren. Een gaskookplaat reageert onmiddellijk als je de temperatuur verhoogt of verlaagt, waardoor je de gaartijd perfect kan sturen. Doordat de vlam snel reageert, wordt er weinig energie verspild. Gaskookplaten beschikken tegenwoordig bijna allemaal over automatische veiligheidsventielen, een sterke verbetering ten opzichte van vroeger. Er is vandaag een ruime keuze aan verschillende materialen en vormgeving in het assortiment van gaskookplaten. Er zijn ook handige extra's beschikbaar zoals vaatwasmachinebestendige pandragers.