Architect is duidelijk: “Woning zonder aandacht voor klimaatverandering is geen architectuur”

Architect Pieter Verstraete: "Weersta aan de maatschappelijke druk dat alles in één keer af moet zijn. Je interieur, de buitenaanleg en zelfs de gevelafwerking kunnen de volgende jaren ook nog."
NEO-architectuur Architect Pieter Verstraete: "Weersta aan de maatschappelijke druk dat alles in één keer af moet zijn. Je interieur, de buitenaanleg en zelfs de gevelafwerking kunnen de volgende jaren ook nog."
De bouwsite Livios vroeg Pieter Verstraete van NEO-architectuur uit Merelbeke naar zijn beste tips voor (ver)bouwers. “Een van de belangrijkste uitdagingen in onze samenleving is open ruimte bewaren en zelfs uitbreiden, in combinatie met het creëren van nieuwe, betaalbare wooneenheden.”

1. Nieuwbouw of renovatie?

Een van de belangrijkste uitdagingen in onze samenleving is open ruimte bewaren en zelfs uitbreiden, in combinatie met het creëren van nieuwe, betaalbare wooneenheden. Renovatie speelt daarin een sleutelrol: opsplitsen van grote woningen, activatie van leegstand, stimuleren van wonen boven winkels en een juridische basis geven aan diverse vormen van gemeenschappelijk wonen. Ook nieuwe, kwalitatieve verdichting zal nodig zijn, net als herbouw bij uitgeleefde en ongeschikte panden.

Allemaal op voorwaarde dat deze op de juiste plek gebeuren. De bouwmethode is slechts het middel om tot het doel te komen. De uitdaging zit hem in het creëren van een betere leef- en woonomgeving.

Lees ook: Hoeveel kost een nieuwbouwwoning? Bereken het met deze tool

2. Wanneer is een ontwerp geslaagd? En welk ontwerp van jouw bureau is daar een goed voorbeeld van?

Als de vooropgestelde kwaliteitseisen gehaald worden in een ontwerp dat alle partijen kan bekoren. Mooie gebouwen zijn relatief. De energetische, bio-ecologische en ruimtelijke impact van een ontwerp en het ruimere plaatje van duurzaam bouwen (water, materialen, mobiliteit, ...) wekken mijn interesse. Een esthetisch aantrekkelijke woning die geen aandacht heeft voor de grootste maatschappelijke uitdaging van onze tijd – klimaatverandering – kan in mijn ogen nooit beschouwd worden als architectuur, hoogstens bouwkunst.

Een bamboewoning in Wachtebeke overtrof mijn eigen stoutste verwachtingen: een CO2-neutrale, bio-ecologische woning, volledig demontabel met een bamboestructuur en houten prefabelementen. Naast de ecologische bouwschil en hernieuwbare energie wordt al het water ter plaatse gezuiverd. En dat allemaal met een uiterst beperkt budget. Bekijk hier het ontwerp.

3. Hoe kan je als (ver)bouwer de kosten beperken?

Door te starten van een figuurlijk wit blad papier, een noordpijl en realistische, maar kwaliteitsvolle, toekomstgerichte uitgangspunten (CO2-neutraal, levenslang wonen, waterneutraal). Vervolgens in de uitwerking daarvan alles wat we als evident beschouwen in vraag stellen en terug te gaan naar de essentie: wat is wonen? Minstens even belangrijk : op voorhand, samen met jouw architect én andere bouwpartners, alles goed uitdokteren.

Ik zie ook veel potentieel in de ruimtelijke planning: kleinere huizen met voldoende grote, groene buitenruimtes. Vaak ontbreekt echter een stedenbouwkundige, juridische basis om daarmee creatief aan de slag te gaan of werken lokale regels dat zelfs tegen. 

4. Welke fouten moet je als (ver)bouwer absoluut vermijden?

Toegevingen doen op de initiële uitgangspunten en te snel van start willen gaan. Een goed ontwerp en een vlekkeloze uitvoering realiseer je niet zomaar. Veel gesprekken en schetsen zijn evident. Zoek daarom bouwpartners die mee willen gaan in jouw verhaal. 

Daarnaast mag je als bouwheer niet blind zijn voor de toekomst. Denk na over jouw potentiële situatie binnen 10, 20 en 30 jaar. Je kan jouw woning niet op alles voorzien, maar vermijdt wel heel wat kosten en frustraties. En heel belangrijk: weersta aan de maatschappelijke druk dat alles in één keer af moet zijn. Dat is niet zo. Het interieur, de buitenaanleg en zelfs de gevelafwerking: dat kan de volgende jaren ook nog.

5. Heb je een gouden tip voor (ver)bouwers?

Bedenk op voorhand wat je belangrijk vindt en schrijf dat op. Een opdrachtgeefster gaf me ooit vijf woorden: ruim, licht, luchtig, speels en sober. Dat is waardevoller dan een paar foto’s van gevels. 

Lees ook:

Haal het maximum uit je bouwbudget met een architect

Wat is bio-ecologisch bouwen?

Welke bouwtechniek past het best bij jouw woondromen?

Bron: Livios.be

51 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Sobek Wessels

  Hou toch op met heel die Klimaat zever !?? Als we Niks doen aan het aantal Mensen op deze planeet zal NIKS helpen om het Klimaat te redden ! De enige reden dat het klimaat veranderd is omdat Er Te Veel Mensen zijn die allemaal Consumeren ! We zijn nu al met 7,6 miljard en dat zijn er al 3,5 miljard te veel !! In 2050 zijn we met 12 miljard Geen enkele ingreep zal nog iets uithalen !!

 • Dietrich Van Helder

  Als mijn huis hierdoor niet weeral zoveel procent duurder wordt mag je voor mij. Door al die nieuwe regeltjes gaat een huis bouwen enkel nog voor de rijken zijn

 • Bernard Aelvoet

  Je gaat me toch niet zeggen dat dit een architect is. Diploma gekregen zeker want zo'n gezever heb ik nog nooit gelezen. Ze zijn al zo duur en nog wil dat boerenjong de mensen nog meer op kosten jagen.

 • Jos Goris

  Een architect neem je omdat het moet, aanpassingen doe je zelf volgens eigen smaak en idee

 • Ignace Ameel

  Ik weet alvast ene om geld te besparen: uit de buurt blijven elke vorm van verbouwing waar een architect voor nodig is!