Ga naar de mobiele website
^ Top

Antwerpenaars het ongelukkigst over woning, Limburgers het gelukkigst

thinkstock
Van alle Vlaamse provincies zijn de inwoners van de provincie Antwerpen het minst gelukkig met hun leven én hun woning. 18% van de Antwerpenaren geeft zijn woning en zijn leven een score lager als 6 op 10. Wel zijn ze gelukkiger dan inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waar maar liefst 25% van de inwoners ongelukkig zegt te zijn met hun woning. Dit blijkt uit het Woonrapport 2017 van Reynaers Aluminium.

40% van de inwoners van de provincie Antwerpen geeft zijn woning een 7 of meer op 10. Bovendien is slechts 18% niet gelukkig met zijn leven in het algemeen. De Antwerpenaren scoren hierin hoger dan de gemiddelde Belg, al zijn de verschillen met de inwoners van de andere provincies erg klein. Zo geeft gemiddeld 43% van de Vlamingen zijn woning een score van 7 of hoger. De Vlaming is dus behoorlijk gelukkig met zijn woning én leven. Behalve als hij in een grootstedelijk gebied, zoals het Brusselse gewest woont. Daar geeft slechts 1 op 4 zijn of haar woning een score van 9 op 10 en is een kwart van de inwoners er niet gelukkig met het leven in het algemeen.

Van de Oost-Vlamingen geeft bijna de helft zijn woning een score van 7 of hoger op 10. Bovendien is slechts 15% niet gelukkig met zijn leven in het algemeen. Quasi vergelijkbare cijfers zijn er in West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Limburgers zijn het gelukkigst. Amper 8% van de Limburgers is niet gelukkig met zijn of haar woning.

Locatie

Het rapport onderzocht de belangrijkste redenen waarom Vlamingen wel of niet gelukkig zijn met hun woning.

Om te beginnen is de plaats waar men woont bepalend. Bijna 7 op 10 Antwerpenaren geeft aan gelukkig te zijn over het groen in de omgeving, de privacy (70%), de goede verbindingen met het openbaar vervoer (66%) en de nabijheid van winkels in de omgeving (76%). Qua ontevredenheden heeft de Antwerpenaar veel gemeen met andere verstedelijkte gebieden, zoals Brussel. Zo zijn de geluidsoverlast, (27%), het gebrek aan gezonde lucht (23%) en de verkeersveiligheid (18%) voor zowel de Antwerpenaren als de Brusselaars redenen tot ontevredenheid, al ligt deze ontevredenheidsgraad wel hoger bij de Brusselaars. Daarbij voelen de Brusselaars zich ook een stuk onveiliger dan de Antwerpenaren, en zou dat zelfs een reden voor 25% van hen kunnen zijn om te verhuizen.

Andere Vlaamse provincies, zoals West-Vlaanderen, zijn eerder ontevreden over de slechte mobiliteitsvoorzieningen (18%), maar wel gelukkiger dan de Antwerpenaren als het gaat om een groene omgeving (75%) en gezonde lucht (75%). Meer dan 3 op 4 Oost-Vlamingen geven aan het meest tevreden te zijn over de ligging van hun woning, de mate van privacy (71%), en de nabijheid van vrienden en familie in de omgeving (74%). Bijna 3 op 4 West-Vlamingen geven aan het meest tevreden te zijn over de gezonde lucht, de ligging van hun woning (90%), en de privacy (77%).

Bijna 3 op 4 Limburgers geeft aan tevreden te zijn over de luchtkwaliteit en het groen in de omgeving (75%), de grootte van hun woning (86%), en de privacy (78%). Het minst gelukkig zijn de Limburgers met de beschikbare mobiliteitsvoorzieningen (30%).

Eigen huis

Naast de locatie hebben factoren zoals eigenaar zijn en wonen in een huis ook veel impact op het geluk. Zo is 80% van de Antwerpenaren, Limburgers en Oost-Vlamingen die zeggen gelukkig te zijn met hun woning er ook eigenaar van en is die woning geen appartement maar een huis. Bij de West-Vlamingen is dat 84%, bij de Vlaams-Brabanders zelfs 90%. In een grootstad zoals Brussel woont 70% in een appartement en is ruim 1 op 3 geen eigenaar van zijn woning terwijl een ruime meerderheid dat liever zou willen.

Het meest gelukkig zijn de Antwerpenaren over de grootte van hun woning (83%), de lichtinval en het comfort (81%), gevolgd door de indeling van de ruimtes en het bezitten van een tuin of terras (80%). Ook hier scoort de provincie Antwerpen beter dan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, 1 op 3 is daar ontevreden over het feit dat zij geen tuin of terras bezitten.

Het meest gelukkig zijn de Oost-Vlamingen over het type woning waar ze in wonen (83%), de lichtinval (83%), de oppervlakte van de woning (86%), het comfort (86%), en de aanwezigheid van een tuin of terras (80%). Het meest gelukkig zijn de Vlaams-Brabanders over het type woning waar ze in wonen (90%), de lichtinval in hun woning, de oppervlakte, het comfort, en de aanwezigheid van een tuin of terras (80%). Het meest gelukkig zijn de West-Vlamingen over het type woning waar ze in wonen (90%), de lichtinval en de oppervlakte van de woning (83%), het comfort (88%), en de aanwezigheid van een tuin of terras (80%).

Het meest gelukkig zijn de Limburgers over de lichtinval in hun woning, de oppervlakte en het comfort (90%), gevolgd door de wind- en regenisolatie (80%).

Leuke buurt

Uit het rapport blijkt nog dat mensen uit een grootstad zoals Brussel die willen verhuizen dit vooral doen omdat ze zoeken naar een locatie die aangenamer wonen is, met meer groen in de omgeving (53%) en een leukere buurt (63%) die veiliger is (25%). Antwerpenaren verlangen dit echter een stuk minder, en zijn tevreden over de buurt waarin ze wonen (65%) en voelen zich ook niet zo onveilig (12,5%). Ook het verlangen om groter te wonen leeft veel meer onder de Brusselaars (42%) dan bij de Antwerpenaren (21%). Als de Antwerpenaar wat zou veranderen aan zijn woonsituatie om gelukkiger te worden, dan zou de helft ervoor kiezen om de afwerking en het comfort van de woning te verbeteren.

Twee op drie inwoners van Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant zeggen dat ze (nog) gelukkiger zouden zijn met een woning die beter is afgewerkt en waar de woonkwaliteit hoger ligt. 1 op 4 inwoners van de grootstad tegenover nauwelijks meer dan 1 op 10 van de Oost-Vlamingen en 2 op 10 van de Vlaams-Brabanders zeggen dat hun onveiligheidsgevoel een belangrijke reden is om te verhuizen. Voor 1 op 3 Oost-Vlamingen en Vlaams-Brabanders is de afwezigheid van winkels en voorzieningen in de directe omgeving dan weer een belangrijke motivatie om te verhuizen. Al overweegt slechts 1 op 5 om dit effectief te doen, tegenover bijna 40% van de inwoners van een grootstad zoals Brussel.

Van de West-Vlamingen overweegt ook slechts 1 op 5 om te verhuizen. Maar 50% van de West-Vlamingen geeft aan dat ze geen speciale besparingen moeten doen om hun huidige woning te bekostigen, terwijl dat in de grootstad slechts voor 1 op 3 het geval is.

Interactieve test

Een onafhankelijk onderzoeksbureau bracht in opdracht van Reynaers Aluminium de woonsituatie van de Belgen in kaart met bijzondere aandacht voor de manier waarop jongere gezinnen en mensen hun huidige woning beleven in positieve en negatieve zin. Aan de basis van het woonrapport ligt een peiling, uitgevoerd in januari 2017, bij een steekproef van 1.000 Belgen representatief op geslacht, taal, leeftijd, diploma en regio met een maximale foutenmarge van 3,02%.

Wil je zelf testen hoe gelukkig je bent in jouw woning? Dat kan hier
2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Anonymous

    En toch willen ze ons daarin dwingen, in appartementen, op elkaar en stedelijk. Lijkt mij de hel.

  • franky g

    In Limburg koop je een villa voor 500k, in Antwerpen heb je hiervoor een half open bebouwing...

Meld een bug