5 tips voor het kiezen van de perfecte vloer

Interieurs worden hoe langer hoe opener. Je vloer is een handig hulpmiddel om zones af te bakenen.
Santana Interieurs worden hoe langer hoe opener. Je vloer is een handig hulpmiddel om zones af te bakenen.
Wist je dat een kwaliteitsvolle vloer al gauw 20 % van je interieurbudget uitmaakt? Reden te meer om goed na te denken over je vloeren. “Geef je 10.000 euro aan de renovatie van je woonkamer, reken dan op 3.000 euro als je parket wil”, vertelt interieurarchitecte Stefanie Coninx aan bouwsite Livios. Met deze tips haal je het meeste uit je interieur... en je centen!

Tip 1: Kijk naar je levensstijl

“De belangrijkste vraag: hoe leef je? Een gezin met kinderen heeft een onderhoudsvriendelijke vloer nodig, die tegen een stootje kan. Keramische tegels zijn dan de beste keuze. Bij natuursteen en hout moet je uitkijken met bepaalde producten”, vertelt Coninx. “Epoxy is dan weer niet krasbestendig. Hou per type rekening met die voor- en nadelen.”

Pas je levensstijl niet aan. “Dat lukt toch niet. Dan kies je beter voor een alternatief. Ik merk trouwens dat jongeren zich minder druk maken over vlekken.” Jij wel? Bind de strijd dan aan met deze Vlekkengids. Maar de meest gehoorde klacht, blijft dat je het vuil te veel ziet. “Wil je dat vermijden? Kies dan een vloer met structuur en schakeringen. Dat geldt voor alle materialen, zelfs voor strakke vloeren in epoxy. Als daar een tikkeltje in zit, valt het vuil minder op.”

Lees ookKeuzewijzer: vind hier de vloer die bij jou past

Tip 2: Ga voor een totaalconcept

“Kijk naar de rest van je woning. Als ik bij klanten ben, brengen we alle interieurelementen samen. Het is altijd beter om het geheel te bekijken. De kleur van je muren kan je makkelijk aanpassen. Maar je keuken en andere meubels hou je nog jaren. Vraag daarom stalen aan om te kijken of je toekomstige vloer erbij past. Dat kan voor alle vloertypes. Al vragen sommige fabrikanten wel een kleine vergoeding.”

Tip 3: Hou rekening met de ruimte

“Je vloer heeft een grote impact op het ruimtegevoel. Plaats in kleine kamers bijvoorbeeld geen grote tegels van 80 bij 80 centimeter. Maar eerder kleintjes van 45 bij 45 centimeter. Zo krijg je meer voegen, waardoor de ruimte optisch groter lijkt.”

“Leg de vloer altijd in de lengterichting van de ruimte om de lengte te benadrukken. Dit geldt niet alleen voor parket of laminaat, maar ook voor rechthoekige tegels. Zeker in smalle kamers. Kies je voor een donkere vloer? Maak de ruimte dan optisch hoger met een licht plafond. In lage kamers laat je de gordijnen best doorlopen van boven tot onder. En kies je voor behang met verticale lijnen.”

Tip 4: Zoek alternatieven

Hout zorgt voor een warme sfeer. Daarom gebruikt Coninx graag parket. “Maar soms is het geen goed idee. En kies je beter een alternatief. In de buurt van een houthaard, bijvoorbeeld. Daar moet je altijd een stenen vloer leggen. Parkettegels misschien: zo combineer je het gebruiksgemak van keramiek met de warme uitstraling van hout. Wel opgelet: zorg dat de voegen dezelfde kleur hebben als de tegel. Anders zie je onmiddellijk dat het geen echt parket is.”

“Ik gebruik de keramische versie vaak in de badkamer. Die wordt niet zo glad. Opletten in je living: leg niet overal drukke cementtegels met een patroon. Creëer rust met grotere effen oppervlakken.” Ook hiervan bestaat een goedkopere keramische variant. “Maar bij een echte cementtegel zie je het niet als er een stukje loskomt. Het materiaal is in de diepte gekleurd.”

Tip 5: Baken zones af

Interieurs worden hoe langer hoe opener. De vloer is daarom een handig hulpmiddel om zones af te bakenen. “Bijvoorbeeld parket in de zithoek, en tegels in de rest van de woonkamer. Volg wel de lijnen van je interieur en leg de vloeren altijd in het verlengde van muren.”

“Als je parket en tegels combineert, zorg dan voor een naadloze overgang. Zónder houten lat. Anders creëer je een kader en dat is echt niet mooi. Hou ook rekening met de dikte van de verschillende vloeren”, besluit Coninx. “Zodat het geheel in de hoogte gelijk ligt.”

Meer inspiratie voor jouw project? Bestel dan nu de gratis folders over vloeren.

Lees ook

Nieuwe vloer leggen? Dit zijn de richtprijzen van keramische tegels tot parket

Dit zijn de grootste fouten bij het plaatsen van tegels

Gezocht én gevonden: de perfecte badkamervloer

BronLivios

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Anthony van der Borght

    Als je het allemaal kunt betalen is dat allemaal goed..

  • Geert Janssens

    Vinyl'parket' is eveneens een zeer goede waterdichte en krasbestendige oplossing. Kostprijs is bijna evenveel dan gewoon parket maar is veel sneller en gemakkelijker te leggen en in elke kamer toepasbaar, zeker met kinderen. Het ligt er al twee jaar in heel ons huis, behalve de woonkamer, en we hebben het ons nog geen seconde beklaagt.

  • Jan Van Overveldt

    Als je echt parket legt, dan stijgt je brandverzekering enorm (kijk het maar eens na). Beter is een "zwevende" vloer te leggen, kan je ook in 16mm planken aankopen (kost ongeveer 500 frank per vierkante meter). Tegels blijf je beter bij 30X30 cm, zijn veel goedkoper en eenvoudiger om te leggen....MDF is ook een goed alternatief