400 euro premie voor warmtepompboiler

rv
Wie een warmtepompboiler voor sanitair warm water installeert kan daar vanaf 1 januari 2019 een premie voor krijgen van 400 euro. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van Vlaamse minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld). De premie loopt de komende vijf jaar en dooft langzaam uit. Ook bedrijven zullen er gebruik van kunnen maken. 

"Een warmtepompboiler is tot zeventig procent zuiniger in verbruik dan een klassieke elektrische boiler. Met een  afbouwende premie willen we mensen aanzetten zo snel mogelijk voor hernieuwbare energie te kiezen om hun water te verwarmen", aldus Tommelein.

Naast de klassieke elektrische boiler en de zonneboiler, kan ook de warmtepompboiler sanitair water verwarmen. Voor zonneboilers bestaan er al veel langer premies. Normaal zou de premie daarvoor vanaf volgend jaar verlagen van 550 euro naar 375 euro, maar op voorstel van minister Tommelein blijft die premie alsnog op dezelfde hoogte.

Vanaf volgend jaar voert de Vlaamse energieminister ook een premie in voor warmtepompboilers. Een warmtepompboiler haalt warmte uit de lucht en geeft die af aan je sanitair water. In het eerste jaar bedraagt de premie 400 euro, de daaropvolgende twee jaar daalt hij telkens met 100 euro. Vanaf 2021 tot en met 2023 bedraagt de premie nog 200 euro. Ook bedrijven zullen een premie kunnen krijgen als ze kiezen voor een warmtepompboiler. De hoogte van de premie wordt dan berekend aan de hand van een formule die rekening houdt met het vermogen van het toestel.

7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  Als dat ding binnen enkele jaren kapot is zijn al je winsten in de vuilbak, uiteraard niet die van de verkoper.

 • rik lagrou

  Werkt op elec??

 • Marc Statham

  Ze gaan weer met geld beginnen smijten dat ze niet hebben de onnozelaars.

 • LUCIEN MICHIELS

  Welk gewone arbeider kan dat alle maal blijven betalen

 • Theo Beyens

  Laat je niet vangen zoals met wie oude woning sloopt krijgt 7.500 € . Bij nieuwbouw betaal je 21 % BTW ,bij renovatie 6 % . In Brussel zitten ze in je zakken .