2.000 Vlamingen betaalden vorig jaar liever boete dan isolatienormen te respecteren

ThinkStock
Vorig jaar betaalden ruim 2.000 Vlamingen die een huis bouwden of verbouwden liever een boete dan de geldende isolatienormen te respecteren. Dat leidt Vlaams parlementslid Andries Gryffroy (N-VA) af uit het antwoord van minister Bart Tommelein (Open Vld) op een schriftelijke vraag.

Het Vlaams Energieagentschap (VEA), dat waakt over de naleving van de zogenaamde EPB-normen (EnergiePrestatie en Binnenklimaat), schreef vorig jaar 2.037 boetes uit op basis van een automatische digitale controle van de EPB-aangiftes. Die boetes brachten samen 2 miljoen euro op. De boete bedraagt dus gemiddeld ongeveer 1.000 euro.

Naast de automatische controles, controleerde het Agentschap vorig jaar ook 73 EPB-aangiften via een bezoek ter plaatse. Die bijkomende controles leverden 41 dossiers op waarvoor een schriftelijke hoorzitting werd gehouden voor een niet-waarheidsgetrouwe rapportering. Naast de ruim 2.000 gezinnen die vorig jaar geen correct EPB indienden, zijn er volgens N-VA-parlementslid Gryffroy waarschijnlijk nog veel bouwers die gewoonweg geen opstartdossier indienden en dus volledig onder de radar zijn gebleven.

"Het zou goed zijn mocht het VEA een beter zicht krijgen op de bouwers die onder de radar blijven", zegt Gryffroy. "Maar minstens even belangrijk is dat het agentschap onderzoekt waarom zoveel burgers liever een boete betalen dan de isolatienormen te respecteren. Hierbij moet het ook de bestaande normen kritisch durven doorlichten. Als we weten waarom de EPB-normen voor frustratie zorgen, kunnen we ze misschien zodanig bijsturen dat de Vlaming met goesting in plaats van gefrustreerd aan het isoleren slaat."

32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Van de Velde

  Goed, ik ga alles met ,,goesting'' isoleren als ik niets moet betalen.Simpel.

 • stefan ceulemans

  die politiekers denke maar da de mensen hier geld me hopen hebben

 • Stefanie van Dijk

  Waarom? Omdat die regels totaal doorgeslagen zijn, daarom! Ze willen dat je bij een kleine verbouwing aan je bestaande woning je ook meteen gaat zorgen te voldoen aan de nieuwbouw isolatie eisen, met alle gevolgen van dien

 • Gil Rod

  Die politici denken dat iedere eigenaar zo maar geld te veel heeft om die isoleer werken te doen en lenen kost ook geld .

 • Bob Boomer

  - De politiek maakt keuzes ( na voorspraak van lobbyisten ). Als niemand zich houdt aan die keuzes dan zal de politiek haar keuzes moeten herzien. Om geen gezichtsverlies te 'lijden' koppelt de politiek dus boetes aan die keuzes als afschrikkingsmiddel. Maar jij bepaalt nog altijd wat jij met jouw centen doet en niet de lobbyisten of de politiekers. Dat is jouw vrijheid van keuze. De slavernij is afgeschaft!