1 miljoen gezinnen steken opnieuw kachel aan... en dat doen ze massaal verkeerd

Livios
Met de intrede van de herfst nemen de temperaturen 's avonds een forse duik. Dat is het signaal voor ruim 1 miljoen Belgische gezinnen om weer brandhout in hun houtkachel of -haard te gooien. Maar dat doen ze massaal verkeerd. Specialist Peter Marchand van Dutry&Co, een importeur van kachels en haarden, vertelde aan bouwsite Livios hoe het wél moet.

Prop je kachel niet vol

Niets zo fijn als lekker lang brandende houtblokken. Maar zo haal je verre van het maximum uit je stooksessie. Fijnere houtstukken zorgen voor een efficiëntere verbranding. Prop je kachel ook niet te vol. "Dan komt er te weinig lucht aan je hout. Ook het zogenaamde 'smoren' (het zoveel mogelijk afsluiten van je verbrandingslucht, red.) is niet meer van deze tijd. Zo gebeurt je verbranding veel te traag en onvolledig. Bovendien is het risico op schoorsteenbrand groter en creëer je enorm veel fijnstof."

Tip: vul slechts twee derde van de kachel met hout en hou een derde vrij voor luchtcirculatie.

Vuur aansteken: dit doet iedereen verkeerd

Quizvraag: hoe steek je een houtvuur op de beste manier aan? Leerden ze je vroeger om te beginnen met papier, dan aanmaakhout erbovenop te leggen en te eindigen met dikke blokken? Dan heb je het helaas altijd verkeerd aangepakt. De grootste blokken bovenaan warmen zo te langzaam op en beginnen te roken vooraleer ze ontbranden. Het gevolg laat zich raden: meer fijnstof.

De enige juiste manier is de top fire-methode: "Onderaan leg je de grootste stukken hout, bij voorkeur een beetje geschrankt. Dan komt wat fijn hout, en bovenaan steek je je aanmaakblokje aan. Je grote blokken roken niet en zodra ze branden, doen ze dat meteen goed. Dit is essentieel om op een zo proper mogelijke manier te stoken", tipt Peter Marchand.

Tip: een goede verbranding is een propere verbranding. Zwarte glasramen zijn een typisch gevolg van onzorgvuldig stoken. Toch last van zwarte aanslag? "Dop krantenpapier in water, meng het met wat assen en veeg hiermee het raampje af. Beter dan eender welk product!"

Op tijd bijvullen

Is je hout bijna opgebrand? Wacht niet met bijvullen totdat er enkel nog gloeiende kolen overblijven. "Voeg nieuw brandhout toe terwijl de vlam nog goed brandt. Idealiter als je haard nog voor een derde vol ligt met hout."

Kies het juiste toestel

Natuurlijk speelt ook het verbrandingstoestel een grote rol, geeft Peter Marchand nog mee. "Oudere kachels stoten gemiddeld 800 milligram fijnstof uit per normaal kubieke meter (mg/Nm³). De nieuwste toestellen op de markt mogen maximaal 40 mg/Nm³ uitstoten. Vooral massakachels, zoals de speksteenkachel, scoren goed. Het andere uiterste: de zogenaamde smoorkachels of continue houtkachels. Die halen in de praktijk fijnstofwaarden van 3.000 tot 5.000 mg/Nm³. Wij raden mensen met zulke kachels aan om meteen op zoek te gaan naar een nieuw toestel."

Meer stooktips? Lees het volledige artikel op Livios.
Ontvang je graag nog meer bouw- en wooninspiratie? Schrijf je in op de gratis Livios-nieuwsbrief of like de Facebook-pagina van Livios.

13 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • marc vaderbeken

  vroeger waren het kolen niemand sprak er over de meeste mensen stoken op gas 1 op 4 geloof ik niet toch niet in vlaanderen

 • Rene Schoeters

  Beter zou zijn om houtkachels te verbieden!

 • rudi berghmans

  Als je idd goed met houd verwarmt is het beter voor milieu dan aardgas en elektrisch weet je hoeveel radioactief afval men maakt om elektriek op te wekken ? Maar daar staan de reklameurs niet bij stil he

 • jo van vooren

  dit is inderdaad een zeer goede methode brengt niks anders dan voordeel Dit is de zogenaamde Zwitsers methode. eveneens veel heisa rond het stoken op hout, vele beter dan die restanten dat een distributeur vd reclamebladjes elke week meerdere malen opbrand doe daar eerder iets aan want dit is een erg indringende geur ên brengt veel pak's met zich mee gebeurt meer dan je denkt ...

 • Hannes Catteeuw

  Hout verbranden om je huis op te warmen. De vuile lucht en fijn stof netjes door de schoorsteen waar de rest van de wereld dit mooie in ademt en zo vroeger sterft.... Staat niemand hierbij stil hoe egoïstisch dit is? Ikke warm en de rest stikken?