Wereldkampioen in eigen land? Belgen kunnen zich zondag in select rijtje voegen
WK WielrennenGooit er zondag een landgenoot zijn armen in de lucht in Leuven? ‘t Zou Wout van Aert, Remco Evenepoel of misschien wel Jasper Stuyven in een select rijtje met Belgen brengen die de regenboogtrui veroverden in eigen land. Vier renners gingen hen voor: Jan Aerts in 1935, Briek Schotte in 1950, Rik Van Steenbergen in 1957 en Benoni Beheyt in 1963.
De voorpagina van ‘Het Laatste Nieuws’ na de wereldtitel van Jan Aerts in 1935:
Aerts was de eerste Belg die zich in eigen land tot wereldkampioen wist te kronen. In Floreffe pakte hij de zege, voor de Spanjaard Luciano Montero en landgenoot Gustave Danneels.
De voorpagina van Het Laatste Nieuws na de wereldtitel van Briek Schotte in 1950:
Vijftien jaar later pakte Briek Schotte in Moorslede zijn tweede wereldtitel. Onze landgenoot won voor een Nederlander, Theo Middelkamp. De derde plek was voor de Zwitser Ferdi Kübler.
De voorpagina van ‘Het Laatste Nieuws’ na de wereldtitel van Rik Van Steenbergen in 1957:
Zeven jaar later mocht België de strijd om de regenboogtrui opnieuw organiseren. Waregem was in 1957 de aankomstplek van het WK en opnieuw won een Belg. Rik Van Steenberge vloerde twee Fransen: Louison Bobet pakte het zilver, André Darrigade het brons. Ook het jaar voordien had Van Steenberge de wereldtitel gepakt.
De voorpagina van ‘Het Laatste Nieuws’ na de wereldtitel van Benoni Beheyt in 1963:
Over het WK van 1963 vloeide al héél wat inkt. In Ronse kwam het toen tot een massasprint en daarin klopte Benoni Beheyt z’n landgenoot en kopman Rik Van Looy, die zich zo tevreden moest stellen met het zilver en geen derde regenboogtrui pakte. Beheyt, toen 22, reed voor een andere merkenploeg dan Van Looy. Het brons was voor de Nederlander Jo de Haan.
Ruimer bekeken slaagden, de Belgen incluis, twaalf renners erin om voor eigen volk het WK te winnen. Voor de laatste, Alessandro Ballan, moeten we wel al terugkeren naar 2008. De volledige lijst: 2008 Ballan (Varese), 1980 Hinault (Sallanches), 1979 Raas (Valkenburg), 1968 Adorni (Imola), 1966 Altig (Nürburg), 1963 Beheyt (Ronse), 1957 Van Steenbergen (Waregem), 1950 Schotte (Moorslede), 1946 Knecht (Zürich), 1935 Aerts (Floreffe), 1933 Speicher (Montlhéry), 1932 Binda (Rome).
Hun komen uiteraard aan bod in het boek ‘100 jaar WK wielrennen’. Dat boek bundelt alle artikels die in het ‘Het Laatste Nieuws’ verschenen over de WK’s van 1921 tot 2021 - inclusief de bladzijden van komende maandag, dus. Een actueler collector’s item is er niet. Bestellen kan tot zondag, op DEZE PAGINA.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Een groener en sterker gazon in de lente? Ga dan dit weekend met deze tuinklusjes aan de slag
In februari ligt de tuin er dor en kaal bij. Het groeiseizoen laat nog even op zich wachten en erg veel valt er bijgevolg niet te doen in de tuin. Alleszins, dat lijkt zo op het eerste zicht. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst hoe we onze groene vingers tóch nuttig kunnen bezighouden in februari. -
PREMIUMWK WIELRENNEN17
Tiesj Benoot breekt een lans voor de bondscoach en is overtuigd van sterkte van Belgische ploeg: “Ik denk dat iedereen Belg zou willen zijn”
Zes weken geleden brak Tiesj Benoot (28) een nekwervel na een aanrijding met een auto op hoogtestage in Livigno. Zes weken moest hij een nekbrace dragen. In die tijd heeft Benoot gewandeld, aan zijn thesis gewerkt, zag hij zijn dochtertje opgroeien en kocht hij een huis. Hij kreeg bezoek van Wout van Aert, bloemen van Jonas Vingegaard en een telefoontje van Primoz Roglic. En hij keek koers. Naar Remco Evenepoel die de Vuelta won. En naar Wout van Aert die hij, van Hamburg tot Montréal, beter zag worden. Zijn pronostiek? “Van Aert, Pogacar en Remco op drie.” En voorts: “De meningen over de bondscoach staan zo haaks op elkaar dat ze bullshit zijn.” -
PREMIUM
Beslist een vogel straks wie het WK wielrennen wint? “De finish van een WK in een broedgebied? Geen al te verstandige keuze”
-
-
PREMIUMWK WIELRENNEN18
“250.000 euro om wereldkampioen te worden? Dat is juist niks”: Greg Van Avermaet en José De Cauwer fileren het WK
-
Wielrennen6
Hoe schat Tadej Pogacar zijn kansen in? “Dit is echt een parcours voor Wout en Mathieu”
Yorkshire (2019): negentiende. Imola (2020): drieëndertigste. Leuven (2021): zevenendertigste. Op een wereldkampioenschap heeft Tadej Pogacar zijn stempel nog niet gedrukt. Dat wordt, hoopt hij, dit keer anders. -
Je lief verwennen met Valentijn? Met deze 15 rode handtassen scoor je gegarandeerd punten
Valentijn staat voor de deur. Het ideale moment om je geliefde (of jezelf) te verwennen met een handtas in de kleur van de liefde. Of je nu voor een mini, midi of maxi ontwerp kiest: met deze rode handtassen schiet Cupido gegarandeerd nóg eens raak. -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij.
5 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerIneke Visser
bryan de ceuster
Christine Minnebo
elke vliegen
lode wijk