Ontdek parcours voor WK op de weg 2021 tussen Antwerpen en Leuven: klassieke renners komen aan hun trekken op korte, nijdige hellingen
WK WielrennenHet parcours voor het WK wielrennen op de weg van 2021 werd vandaag voorgesteld. Best een zwaar parcours, over een afstand van 267,7 kilometer met in totaal 2.562 hoogtemeters. Het startschot wordt op 26 september gegeven op de Grote Markt in Antwerpen, de aankomst is voorzien op de Geldenaaksevest in Leuven. Het is pas de negende keer dat België het WK krijgt toegewezen.
Het is van 2002 geleden dat België nog eens gastheer was van een WK. Toen was het de Italiaan Mario Cipollini die op het circuit van Zolder naar de regenboogtrui spurtte. ‘t Is deze keer een parcours geworden voor Flandriens - een voorwaarde voor de Vlaamse overheid was dat, toen die de subsidie van 13 miljoen euro goedkeurde. De bedoeling was dat het WK Vlaams wielerfgoed zou gaan uitdragen en dus de stempel zou dragen van de Flandrien, de klassieke, Vlaamse renner.
“Eens de aanloopfase achter de rug is, zal de intensiteit in het peloton hoog liggen om de één na de andere steile helling aan te vatten”, klinkt het ook bij de organisatie. “Voeg daar onze typische Vlaamse kasseien aan toe en je krijgt een echte Vlaamse koers, op het allerhoogste niveau.”
De mannen en vrouwen elite en de mannen U23 zullen starten op de Grote Markt van Antwerpen, pal in het centrum van de stad. Na een geneutraliseerde start van 8 km gaat het voor de renners langs de Scheldekaaien naar het MAS en het iconische Havengebouw Antwerpen, om daarna opnieuw het centrum op te zoeken via de Italiëlei. Dan gaat het langs de Keyserlei over de Diamantwijk, het station Antwerpen-Centraal, het stadspark en de Frankrijklei naar de officiële start op de Britselei/Amerikalei in de buurt van het Oude Gerechtshof.
Via de Bolivartunnel, onder het Justitiepaleis, en de A12 gaat het uiteindelijk richting Leuven. Onderweg zijn er passages door Wilrijk, Kontich, Mechelen, Bonheiden, Keerbergen en Rotselaar. In Mechelen krijgen we onder meer de prachtige Sint-Romboutskathedraal en de Grote Markt te zien. Keerbergen zal dan weer als een van de “Official Villages” fungeren waar heel wat randactiviteiten voor wielerfans zullen worden georganiseerd. Na 56 kilometer voor de mannen en vrouwen elite, 62 kilometer voor de U23, bereiken ze het lokale circuit in Leuven van 15,5 km.
Bij het binnenrijden van Leuven wachten meteen twee van de vier hellingen op het lokaal circuit: de Wijnpers en de Sint-Antoniusberg. Nadien gaat het richting de finishlijn op de licht hellende Geldenaaksevest. Daarna gaat het linksaf naar de Blijde Inkomststraat om na twee km opnieuw op de stadsring uit te komen. Vervolgens gaat het via de gekende Bondgenotenlaan naar het Gerechtsgebouw en vier kilometer na de passage over de finish beginnen de renners aan de eerste van vier korte maar nijdige hellingen: de Keizersberg, de Decouxlaan, de Wijnpers en de Sint-Antoniusberg. Die korte, steile en smalle helling, deels in kasseien, is het laatste obstakel voor de licht hellende finish op de Geldenaaksevest. Daar worden de medailles uitgereikt van de vijf wegritten in lijn van 24 tot en met 26 september in de categorieën elite mannen en vrouwen, beloften mannen en junioren jongens en meisjes.
Moskesstraat als scherprechter
Een van de scherprechters van het parcours in 2021 wordt de Moskesstraat, een steile klim in Overijse, die twee keer wordt aangedaan. De Moskesstraat is een kasseiweg van 550 meter lang. De gemiddelde hellingsgraad is 8,9%, met een piek van 17% op het einde. Er moet een hoogteverschil van 49 meter worden overwonnen. Dat is minder steil dan de Paterberg (400 meter lang, 48 meter hoogteverschil, gemiddeld 12,5% en piek van 20%) of de Koppenberg (600 meter lang, 64 meter hoogteverschil, gemiddeld 11,6% en piek van 22%) in de Ronde van Vlaanderen. Maar pittig wordt het sowieso.
Het programma:
24 september: wegrit vrouwen junioren (73,7 km) en wegrit mannen U23 (162,6 km)
25 september: wegrit mannen junioren (119,4 km) en wegrit vrouwen Elite (157,7 km)
26 september: wegrit mannen Elite (267,7 km)
Lees ook.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMSpaargids.be
Hoe veilig zijn jouw centen bij de bank? En wat met buitenlandse instellingen?
De bankensector kan nog niet meteen opgelucht ademhalen na de noodovername van Credit Suisse. Het aandeel van Deutsche Bank zakt vandaag namelijk met 13 procent. Ook andere Europese banken noteren deze voormiddag verliezen. Hoe veilig is je geld op de bank, indien deze trend zich blijft verder zetten? Spaargids.be zocht het voor je uit. -
PREMIUMWK WIELRENNEN15
Inzicht in de aparte WK-voorbereiding van Mathieu van der Poel na een jaar vol ups en downs: “Hij is klaar, maar het was met de hakken over de sloot”
-
Demi Vollering niet gestart bij WK-wegrit na positieve coronatest
De Nederlandse Demi Vollering (25) is zaterdag niet verschenen aan de start van de wegrit bij de vrouwen elite tijdens het WK in Australië. Ze is niet fit genoeg. Dat meldt de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU). Vollering leverde een positieve coronatest af, zo verduidelijkt de renster. -
-
Gouden Formule 19
Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen. -
PREMIUMWK WIELRENNEN14
“Wout beseft dat hij niet boven zijn ploegmaten mag staan”: zeven koers-intimi over de natuurlijke leider in Van Aert
-
WK Wielrennen8
ANALYSE NA AANKOMST. Michel Wuyts: "Merckxiaans, het Remcoïsme valt nu niet meer te stoppen”
Remco Evenepoel is wereldkampioen. Onze landgenoot rondde een straffe solo van 25 kilometer af. Na Luik-Bastenaken-Luik, de Clásica San Sebastián en de Vuelta mag Evenepoel nu een jaar in de regenboogtrui rijden. Kijk bovenaan naar de analyse van Michel Wuyts. “Merckxiaans, het Remcoïsme valt nu niet meer te stoppen.” -
Klaar voor de lente? Dit zijn de 3 grootste tassentrends voor dit seizoen
De lente is in het land. Tijd om je wintergarderobe in te ruilen voor een zonnigere kleerkast. Een nieuwe handtas fleurt je outfit instant op. Benieuwd naar de tassentrends dit seizoen? Die beloven veel goeds. Van handtassen zo fluffy als een kussen tot héél veel glitters: dit zijn de drie opvallendste lententrends.
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerFrancois De Coster
Kristof Degros