INTERVIEW. Remco Evenepoel wilde het WK ook na zware Vuelta niet laten vallen: “Maar of ik nu win of niet, mijn jaar is nu al geslaagd”
WK WielrennenRemco Evenepoel daalde af van zijn Vuelta-troon naar de andere kant van de wereld, maar dat was geen plezierreisje. Met een hese stem en duidelijk vermoeide ogen liet hij vrijdag een eerste keer in zijn WK-kaarten kijken. “Woensdag kon ik bijna niks zeggen. Nu wel: “Ik wil de wereldtitel.”
Remco, een logische eerste vraag: In hoeverre ben jij mentaal en fysiek hersteld van de Vuelta en de reis?
“Genoeg. Ik heb twee dagen geen fiets aangeraakt en dan woensdag in het veelbesproken overslapingsritje vijftig minuutjes in het zadel gezeten. Donderdag was dat al anderhalf uur en vrijdag nog een beetje langer. Die kalme dagen hebben mij deugd gedaan. IK voel mij elke dag verbeteren. Vandaag was de eerste keer dat ik mij op de fiets hersteld voelde, maar als ik op bed lig, voel ik dat mijn ogen nog steeds sneller dichtvallen dan normaal.”
Jouw stem klinkt zwaar. Is dat het begin van een verkoudheid of eerder door de vermoeidheid?
“Dat is door de fameuze kreet van zondag na de aankomst in Madrid. Ik had in de slotrit nog niet veel gezegd en toen ik over eindstreep bolde, heb ik mijn stembanden schor geschreeuwd . Ik ben hees, maar het gaat al beter. Eergisteren kon ik bijna niks zeggen.”
Was het de voorbije dagen vooral nagenieten of afzien?
“Een beetje de combinatie van beiden. De reis naar Australië was niet de kortste en de laatste week van de Vuelta was erg lastig.”
Misschien wel iets minder lastig nadat Roglic afstapte?
“Dat durf ik niet te staven met cijfers. Ook zonder Roglic is er in die laatste dagen hard gekoerst. Ik voelde mijn lichaam steeds meer afbrokkelen. De voorbije dagen stonden vooral in het teken van herstel, maar ik heb zeker kunnen genieten, weliswaar met komende zondag in het achterhoofd.”
Was het WK afzeggen ooit een optie?
“Ik heb nog maar één WK gemist. Dat was het WK in Imola door mijn val in de Ronde van Lombardije. Ik vind een WK belangrijk en laat dat niet zomaar liggen.”
Als je naar de statistieken van dit seizoen kijkt, ben je de beste tijdrijder van het jaar. Zie je dat zelf ook zo?
“Ik vind dat ik een mooie regelmaat in mijn tijdritten heb dit jaar, ook cijfermatig. Mijn slechtste resultaat in een tijdrit is de tweede plaats. Als ik op die statistiek kan verder borduren, zou dat heel goed zijn, maar voor mij is er geen druk meer. Mijn seizoen is al meer dan geslaagd. Of ik nu tweede eindig of tiende dat zou niks aan mijn jaar veranderen.”
Als je wint, gaat er wel wat veranderen.
“Dat wel. Begrijp mij niet verkeerd. Ik wil hier graag winnen.”
Volgens parcoursbouwer Scott Sunderland was je beter nog even naar huis geweest en later naar Australië gevlogen om meer kans te maken op de zege.
“Ik heb dat ook gelezen. Wel, ik heb de voorbije week - tussen Vuelta en WK - al drie maanden geleden ingepland. Later vliegen was dus geen optie, zeker omdat ik weet hoe het in België was na mijn eindzege. Veel rust zou ik daar niet gekend hebben. Zo snel mogelijk naar hier komen, was het beste in functie van mijn herstel, maar ik ga ook blij zijn wanneer ik binnen twee weken thuis ben en eindelijk kan vieren met familie, vrienden en heel België. Liefst met een wereldtitel erbij.”
Jouw belangrijkste concurrenten Ganna, Küng en Bissegger hebben een andere voorbereiding achter de rug. In hoeverre wordt dat bepalend?
“Ze hebben weinig competitie gereden. Er wordt altijd gezegd dat je na een grote ronde een tand groter kan rijden, dus ik hoop daarvan te profiteren. Ik voel mij hier elke dag verbeteren. Als ik mij zondag fris voel en niet meer wordt aangevallen door vogels kan er veel.”
Vogels?
“Op training kwam een vrij grote vogel wel zeer dicht bij en die bleef mij maar volgen. Blijkbaar gebeurt dat vaker in Australië.”
Met die nieuwe tijdrithelm van Specialized zie je er toch al een beetje uit als een vogelverschrikker. Jouw ploegmaat Yves Lampaert rijdt er nog niet mee. Waarom jij wel en hij niet?
“Onze rugpositie in een tijdrit is anders. Yves zijn rug is boller. Mijn rug ligt vrij plat en bij die oude tijdrithelm stak de punt van de helm uit. Dat zorgde voor turbulentie in de nek. Bij mijn nieuwe tijdrithelm is die punt afgezaagd, zodat de windflow over mijn rug loopt. Ik heb het een hele winter getest en het resultaat is sprekend. Het is ook nodig om krachtpatsers als Ganna en Küng te kunnen kloppen. Ik beschik niet over hun power niet, ik moet mijn aerodynamica ten volle kunnen benutten.”
Hoe belangrijk is de aerodynamica op deze tijdrit?
“Zeer belangrijk. Bergop kan je gemakkelijk 1km/u sneller rijden met een betere aero-positie. Zeker omdat de wind op de klim in het nadeel blies. Voor mij is dat goed. De laatste zes kilometer zijn dan weer volledig vlak. Daar hoop ik echt het verschil te maken met mijn tijdritpositie. Het is dan aan Sven Vanthourenhout om mij te gidsen zodat ik hem blind kan vertrouwen en niet tegen een paaltje knal.”
Het is een korte tijdrit van 34 kilometer. Speelt dat in jouw nadeel?
“De tijdrit zal wel langer duren dan de WK-tijdrit van vorig jaar. Ik gok tussen de veertig en drieënveertig minuten. Er staat ook wat wind. Het zal zeker niet zo rap gaan als in Alicante, toen reed ik 55,7 km/u en dat was een vlakke tijdrit met een paar bochten.”
Hoe lastig is het parcours?
“Lastig. Vierhonderd hoogtemeters is niet min en ze liggen allemaal in het begin van de tijdrit. Eigenlijk moet je dus rekenen vierhonderd hoogtemeters op twintig kilometer. Dat is stevig. Ik zal mijn laag gewicht daar nodig hebben. Ik vergelijk de klim met een Vlaamse helling, een halve Berendries. Daar zal in de tweede ronde het verschil worden gemaakt. Wie dan nog overschot heeft en de gas opendraaien, maakt een grote kans.”
Zie jij jezelf als topfavoriet?
“Ik heb net de Vuelta gewonnen. Ik voel niet veel.”
Voor titelverdediger Filippo Ganna ben jij de topfavoriet.
“Het is typisch Italiaans om de druk van hun schouders duwen. Mooi dat hij dat zegt, maar hij won de laatste twee WK’s, dan ben je automatisch de enige topfavoriet, ook al was zijn seizoen niet zo dominant als vorig jaar. Ook Bissegger gaf mij op het EK een sterke indruk. Met Tadej Pogacar ben je ook nooit klaar. Ik zie een achttal kanshebbers en reken daar zeker Yves Lampaert bij. Het parcours bevat 44 bochten en na de eerste tijdrit van de Tour weet iedereen dat Yves de koning van de bochten is in een tijdrit.”
Lees ook.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Ruim vier keer goedkoper dan een convector: is infraroodverwarming dé geschikte oplossing voor jouw woning?
Breek jij je ook het hoofd over hoe je de temperatuur in je woning aangenaam houdt, zonder je energierekening nog verder de hoogte in te jagen? Misschien biedt een infrarood heater de oplossing. HLN Shop gaat dieper in op de mogelijkheden van zo'n toestel en de voor- en nadelen die erbij komen kijken. -
PREMIUM
Nieuw trainingsmaatje Wout van Aert is eerste WK-renner ooit voor Vaticaanstad. Hoe raakte Nederlander Rien Schuurhuis (40) in godsnaam geselecteerd?
-
WK wielrennen83
Zilveren Kopecky baalt, maar kan (na een hamburger en gin-tonic) ook genieten van haar straffe prestatie: “Het is toch een fantastisch resultaat”
Ongelofelijk! Annemiek van Vleuten - met een breukje in de elleboog - is wereldkampioene bij de vrouwen. Balen voor Lotte Kopecky, want zij sprintte nèt achter de Nederlandse naar zilver. Ze sloeg op het stuur, want was met voorsprong de snelste van de elitegroep. Maar met een gewiekste aanval deed Van Vleuten in het slot wat niemand nog verwachtte. Silvia Persico (Italië) werd derde. “Ik heb het gevoel dat ik het goud verlies”, vertelde Kopecky meteen na afloop, al besefte ze enkele uren later wel wat voor een straffe prestatie ze heeft geleverd: “Het is een fantastisch resultaat, maar je komt natuurlijk voor die regenboogtrui.” -
-
WK wielrennen1
Met De Wilde en Kopecky hebben we twee kansen op de wereldtitel in één koers: “Ik vind het maar niks”
Zaterdagochtend krijgen de fans in Wollongong twee podiumceremonies op vijf minuten tijd. De beloften en elite dames rijden op dit WK wielrennen dezelfde koers, maar maken elk kans op drie medailles. “Heel raar. Ik ga amper weten wie mijn concurrentes zijn”, zegt Julie De Wilde. -
PREMIUMWK WIELRENNEN18
“250.000 euro om wereldkampioen te worden? Dat is juist niks”: Greg Van Avermaet en José De Cauwer fileren het WK
-
Tweakers
Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen
Fervent gamer en vaak onderweg? Dan ben je mogelijk gebaat bij een controller waar je smartphone in past. “Voor iets meer dan 100 euro kun je heel fijn gamen en ligt er een hele wereld aan – vaak gratis – spelletjes aan je voeten”, zegt Wout Funnekotter, hoofdredacteur bij technologiesite Tweakers. Hij onderwierp de twee meest gangbare controllers voor smartphones aan een vergelijkingstest. -
WK wielrennen5
Belgische beloften kleuren WK, maar schieten finaal tekort: wereldtitel is voor Kazak Yevgeniy Fedorov
Geen vijfde Belgische medaille op het WK wielrennen in Wollongong. De Belgische beloften reden met een sterke Alec Segaert op kop een goeie wegrit, maar schoten finaal tekort. Yevgeniy Fedorov (prof bij Astana) werd wereldkampioen voor Mathias Vacek. Wereldkampioen tijdrijden Soren Waerenskjold werd derde. Jenno Berckmoes was eerste Belg op een tiende plaats, eerder deze ochtend pakte Vlad Van Mechelen wel eremetaal bij de junioren.
6 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPeeters Francis
Jonah Kemps
adri zuiderwijk
patrick de bock
Liesbeth Cuppens