“België kon theoretisch gezien niet verliezen”: wereldkampioen Hennie Kuiper blikt terug op zijn overwinning in 1975
StreamzZondag strijkt het WK wielrennen voor de tiende keer in ons land neer. In 1975 werd Nederlander Hennie Kuiper wereldkampioen in de Waalse stad Yvoir. Hij verwees Roger De Vlaeminck en Jean-Pierre Danguillaume naar de dichtste ereplaatsen en Eddy Merckx finishte als achtste. Met ‘Regenboog’ brengt Streamz een reconstructie van de voorgaande Belgische WK-edities. Voor HLN blikt Hennie Kuiper terug op zijn triomftocht van 46 jaar geleden: “Er stonden honderdduizend toeschouwers langs de kant. Het was geweldig.”
De ondertussen 72-jarige Hennie Kuiper was tijdens zijn actieve wielercarrière “geen pannenkoek”, zoals Patrick Lefevere zou zeggen. De Nederlandse wielerlegende was de beste in Milaan-Sanremo, won Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen, kroonde zich tot olympisch kampioen in 1972 en werd wereldkampioen in 1975. Verder prijken ook drie etappeoverwinningen in de Ronde van Frankrijk, de Ronde van Lombardije en twee ritoverwinningen in de Vuelta op zijn palmares. Kuiper eindigde ook twee keer tweede in de Ronde van Frankrijk.
Wat weet u nog van uw triomftocht in 1975?
“Alles. Het was een loodzwaar WK, waar er heel veel aandacht en belangstelling voor was. Het was de gouden periode van Eddy Merckx en Roger De Vlaeminck. België kon theoretisch gezien niet verliezen. Je kunt het wat vergelijken met dit jaar. Zij hadden net als Wout Van Aert een superjaar achter de rug en gingen als de grote topfavorieten van start. Wij kwamen daar toe met Joost Zoetemelk als kopman. Gerrie Knetemann en ik waren beschermde renners.”
“Ik ging de eerste ronde al in de aanval met nog drie andere renners. Wanneer we werden gegrepen, kreeg je de ene aanvalspoging achter de andere te zien. Wij (de Nederlandse ploeg, red) zorgden ervoor dat we altijd een mannetje mee in de vuurlinie hadden. Met nog drie ronden voor de boeg, trok Michel Pollentier ervandoor met volle kracht en ik kon volgen. Uiteindelijk wist ik hem ook van me af te schudden. Ik was niet snel genoeg in de sprint en moest dus voor alle andere renners aankomen. De anderen hebben zich allemaal stuk gebeten op mijn voorsprong. Knetemann en Zoetemelk hebben schitterend afstoppingswerk verricht.”
Het volledige verhaal van Hennie Kuiper beleven? Bekijk ‘Regenboog’ op Streamz.
Was de overwinning extra speciaal, omdat het in België was?
“Ja, zonder twijfel. Een WK is altijd een speciale wedstrijd, maar België is gewoon een absoluut wielerland. Er stonden honderdduizend toeschouwers langs de kant. Het was geweldig. Ik krijg er kippenvel van als ik eraan terugdenk. In die tijd was dat echt heel erg bijzonder.”
Het feit alleen dat ik mocht meedoen aan de Spelen was al uniek. Dan nog eens met goud terugkomen, dat gevoel kun je echt niet beschrijven. Het is het mooiste wat je kan verwezenlijken als wielrenner.
Was het uw mooiste overwinning ? Of is een olympische titel nog net iets unieker?
“Ik vind mijn olympische titel nog altijd de mooiste. Ik kom uit een streek waar wielrennen totaal niet zo populair was als Vlaanderen. Het feit alleen dat ik mocht meedoen aan de Spelen was al uniek. Dan nog eens met goud terugkomen, dat gevoel kun je echt niet beschrijven. Het is het mooiste wat je kan verwezenlijken als wielrenner. Ook de Ronde van Frankrijk winnen is zo’n unieke overwinning. Maar daarvoor moet je een ronderenner zijn en dus goed kunnen klimmen. Na mijn olympische titel komt wel mijn wereldtitel. Wereldkampioen ben je voor altijd.”
Wie denkt u dat zondag aan het langste eind zal trekken?
“Het is exact dezelfde situatie als in 1975. Van Aert lijkt onklopbaar en ook Evenepoel is immens sterk, maar ook Jasper Stuyven dicht ik een kans toe. Er zijn heel wat renners die van de wereldtitel mogen dromen. Als de Belgen als één blok rijden, dan schat ik hun kansen heel erg hoog in, maar er zijn zoveel verschrikkelijk goede renners. Er zijn zeker vijftien renners die uit de groep kunnen ontsnappen en alleen kunnen finishen. Dan heb ik het nog niet over Van der Poel. Denemarken en Italië hebben ook een goed collectief. Ik zou het echt niet weten wie zondag wint. Dat maakt het WK ook zo mooi, die onvoorspelbaarheid.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
WK wielrennen19
En of ze in de wolken zijn: mama Agna, in regenboogtrui, en verloofde Oumi dansen na wereldtitel - ouders wagen zich zelfs aan stagedive
Mama Agna, papa Patrick en verloofde Oumi volgden de regenboogtriomf van Remco Evenepoel aan het supporterscafé in Schepdaal. Toen hij de finish bereikte, vlogen ze elkaar in de armen. Apetrots zijn ze, of wat had u gedacht? Agna danste nadien op het monument voor het café. Ín regenboogtrui. Samen met vader Patrick waagde ze zich zelfs aan een stagedive. Ook Oumi liet zich verleiden tot een vreugdedansje. -
WK wielrennen7
Evenepoel en Van Aert de twee beste mannen in koers? Zowel Remco als Wout hebben op Strava een straf record te pakken
Remco Evenepoel won het WK wielrennen in het Australische Wollongong na een impressionant nummer. Maar ook Wout van Aert reed een ijzersterke wedstrijd en kwam als vierde over de streep. De drievoudige wereldkampioen veldrijden pakte een KOM (King Of The Mountain) op de Mount Pleasant. Evenepoel was dan weer de snelste op het plaatselijke circuit. -
WK wielrennen
Bäckstedt pakt wereldboogtrui bij junioren op z’n Evenepoels: “Het was nochtans niet mijn plan om vroeg aan te vallen”
Zestig van de zevenenzestig kilometer reed Zoe Bäckstedt alleen. Elke kilometer reed ze verder weg van de concurrentie. De Britse steekt er bij de junioren met kop en schouders bovenuit. Een suprematie in een jeugdcategorie op het WK die we niet meer gezien hebben sinds Remco Evenepoel op het WK in Innsbruck. -
-
WK wielrennen5
Sven Vanthourenhout is een dolgelukkige bondscoach: “We gaan beginnen met één glaasje, maar het zullen er waarschijnlijk meerdere zijn”
Ook bondscoach Sven Vanthourenhout is in zijn nopjes met de wereldtitel van Remco Evenepoel. “We hadden een plan met Remco én met Wout en dat plan is perfect gelukt.” -
HLN Shop
Met deze onklopbare machine haal je de beste keukenhulp in huis
Heb je een groot hart voor koken, is de kans reëel dat je keuken al snel te klein wordt. Om je volledig te kunnen uitleven achter je potten en pannen, verwelkom je immers graag een gamma hulpmiddelen, zoals een blender, mixer, fruitpers… Wil je geen hele keukenwand opofferen aan deze machines, kan je gelukkig een heleboel functies verenigen in één toestel: de keukenrobot. HLN Shop bekijkt deze onmisbare sidekick voor (hobby)chefs van dichterbij. -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
PREMIUMWK WIELRENNEN2
Quinten Hermans, WK-debutant met een Mustang: “Johnny Cash is mijn favoriete artiest en net als hij doe ik graag mijn eigen ding”
En wat als een debutant wereldkampioen wordt? Tom Boonen schuift er alvast eentje naar voor als zijn ‘dark horse’. Meet Quinten Hermans (27), outsider voor WK-goud. Heeft een zus als tuinman, een Mustang in de garage, een liefde voor Johnny Cash, een portefeuille op de beurs en de grappigste tatoeage ooit: 🙂. “Het leven is altijd zo serieus, en koersen is vaak heel erg afzien. Als ik op de fiets zit, is dit het eerste waar ik naar kijk.”
6 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerHerman De Gent
Jan Daems
Peter John Vermeersch
Eduard Dierckx
Gino Denil