Hennie Kuiper werd naast wereldkampioen in 1975 ook olympisch kampioen in 1972.
Volledig scherm
Hennie Kuiper werd naast wereldkampioen in 1975 ook olympisch kampioen in 1972. © anp

“België kon theoretisch gezien niet verliezen”: wereldkampioen Hennie Kuiper blikt terug op zijn overwinning in 1975

StreamzZondag strijkt het WK wielrennen voor de tiende keer in ons land neer. In 1975 werd Nederlander Hennie Kuiper wereldkampioen in de Waalse stad Yvoir.  Hij verwees Roger De Vlaeminck en Jean-Pierre Danguillaume naar de dichtste ereplaatsen en Eddy Merckx finishte als achtste. Met ‘Regenboog’ brengt Streamz een reconstructie van de voorgaande Belgische WK-edities. Voor HLN blikt Hennie Kuiper terug op zijn triomftocht van 46 jaar geleden: “Er stonden honderdduizend toeschouwers langs de kant. Het was geweldig.”

6 reacties

 • Herman De Gent

  1 jaar geleden
  Klopt Luc, k heb die reportage ook nog gezien. Roger had toen beter eens de lippen op elkaar gehouden en Lucien omarmt als beste maat. Helaas was toen de ijdelheid groter dan het verstand toen.
 • Jan Daems

  1 jaar geleden
  Ik denk dat zondag de geschiedenis zal herhaald worden, alle ingrediënten zijn daarvoor aanwezig. 't Zou me absoluut niet verbazen dat Mathieu ze allemaal het nakijken geeft al heb ik liever een Belg op het hoogste schavotje.
 • Peter John Vermeersch

  1 jaar geleden
  Kuiper was een steengoeie renner. Alleen die dag kon Kuiper winnen, want er was geen cohesie in de Belgische ploeg... ik hoop overmorgen wel..
 • Eduard Dierckx

  1 jaar geleden
  Roger mocht van Merkx die tijd geen wereldkampioen worden omdat hij populair geworden was. Merckx was de patron van het peloton en hijzelf moest winnen doch hij had geen beste dag. Toen Hennie wegsprong wou er niemand van de Belgische ploeg rijden want ze wisten dat Roger scherp stond en een groepsspurt zou winnen. De harde (ongeschreven) Wet in de wielerwereld, later werden ze dan toch nog vrienden voor het leven.
 • Gino Denil

  1 jaar geleden
  Van hem kwam de uitspraak "Wielrennen is eerst het bord van de tegenstander leeg eten, voor je aan je eigen bord begint". Iets waar de Nederlanders in die tijd goed van doordrongen waren. Maar Kuiper was wel een geweldige renner. Won 4 van de 5 grote monumenten en was 2e in deze die hij mistte.
 1. En of ze in de wolken zijn: mama Agna, in regenboogtrui, en verloofde Oumi dansen na wereldtitel - ouders wagen zich zelfs aan stagedive
  Play
  WK wielrennen
  19

  En of ze in de wolken zijn: mama Agna, in regenboog­trui, en verloofde Oumi dansen na wereldti­tel - ouders wagen zich zelfs aan stagedive

  Mama Agna, papa Patrick en verloofde Oumi volgden de regenboogtriomf van Remco Evenepoel aan het supporterscafé in Schepdaal. Toen hij de finish bereikte, vlogen ze elkaar in de armen. Apetrots zijn ze, of wat had u gedacht? Agna danste nadien op het monument voor het café. Ín regenboogtrui. Samen met vader Patrick waagde ze zich zelfs aan een stagedive. Ook Oumi liet zich verleiden tot een vreugdedansje.
 1. Met deze onklopbare machine haal je de beste keukenhulp in huis
  HLN Shop

  Met deze onklopbare machine haal je de beste keukenhulp in huis

  Heb je een groot hart voor koken, is de kans reëel dat je keuken al snel te klein wordt. Om je volledig te kunnen uitleven achter je potten en pannen, verwelkom je immers graag een gamma hulpmiddelen, zoals een blender, mixer, fruitpers… Wil je geen hele keukenwand opofferen aan deze machines, kan je gelukkig een heleboel functies verenigen in één toestel: de keukenrobot. HLN Shop bekijkt deze onmisbare sidekick voor (hobby)chefs van dichterbij.
 2. De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
  Spaargids.be

  De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interes­sant is een rekening bij de overheid?

  Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij.
 3. Quinten Hermans, WK-debutant met een Mustang: “Johnny Cash is mijn favoriete artiest en net als hij doe ik graag mijn eigen ding”
  PREMIUM
  WK WIELRENNEN
  2

  Quinten Hermans, WK-debutant met een Mustang: “Johnny Cash is mijn favoriete artiest en net als hij doe ik graag mijn eigen ding”

  En wat als een debutant wereldkampioen wordt? Tom Boonen schuift er alvast eentje naar voor als zijn ‘dark horse’. Meet Quinten Hermans (27), outsider voor WK-goud. Heeft een zus als tuinman, een Mustang in de garage, een liefde voor Johnny Cash, een portefeuille op de beurs en de grappigste tatoeage ooit: 🙂. “Het leven is altijd zo serieus, en koersen is vaak heel erg afzien. Als ik op de fiets zit, is dit het eerste waar ik naar kijk.”