Hennie Kuiper werd naast wereldkampioen in 1975 ook olympisch kampioen in 1972.
Volledig scherm
Hennie Kuiper werd naast wereldkampioen in 1975 ook olympisch kampioen in 1972. © anp

“België kon theoretisch gezien niet verliezen”: wereldkampioen Hennie Kuiper blikt terug op zijn overwinning in 1975

StreamzZondag strijkt het WK wielrennen voor de tiende keer in ons land neer. In 1975 werd Nederlander Hennie Kuiper wereldkampioen in de Waalse stad Yvoir.  Hij verwees Roger De Vlaeminck en Jean-Pierre Danguillaume naar de dichtste ereplaatsen en Eddy Merckx finishte als achtste. Met ‘Regenboog’ brengt Streamz een reconstructie van de voorgaande Belgische WK-edities. Voor HLN blikt Hennie Kuiper terug op zijn triomftocht van 46 jaar geleden: “Er stonden honderdduizend toeschouwers langs de kant. Het was geweldig.”

6 reacties

 • Herman De Gent

  1 maand geleden
  Klopt Luc, k heb die reportage ook nog gezien. Roger had toen beter eens de lippen op elkaar gehouden en Lucien omarmt als beste maat. Helaas was toen de ijdelheid groter dan het verstand toen.
 • Jan Daems

  1 maand geleden
  Ik denk dat zondag de geschiedenis zal herhaald worden, alle ingrediënten zijn daarvoor aanwezig. 't Zou me absoluut niet verbazen dat Mathieu ze allemaal het nakijken geeft al heb ik liever een Belg op het hoogste schavotje.
 • Peter John Vermeersch

  1 maand geleden
  Kuiper was een steengoeie renner. Alleen die dag kon Kuiper winnen, want er was geen cohesie in de Belgische ploeg... ik hoop overmorgen wel..
 • Eduard Dierckx

  1 maand geleden
  Roger mocht van Merkx die tijd geen wereldkampioen worden omdat hij populair geworden was. Merckx was de patron van het peloton en hijzelf moest winnen doch hij had geen beste dag. Toen Hennie wegsprong wou er niemand van de Belgische ploeg rijden want ze wisten dat Roger scherp stond en een groepsspurt zou winnen. De harde (ongeschreven) Wet in de wielerwereld, later werden ze dan toch nog vrienden voor het leven.
 • Gino Denil

  1 maand geleden
  Van hem kwam de uitspraak "Wielrennen is eerst het bord van de tegenstander leeg eten, voor je aan je eigen bord begint". Iets waar de Nederlanders in die tijd goed van doordrongen waren. Maar Kuiper was wel een geweldige renner. Won 4 van de 5 grote monumenten en was 2e in deze die hij mistte.
 1. Van der Breggen de enige die kan lachen, Van Vleuten vernietigend: frustratie en onenigheid gieren door Nederlandse wielerploeg na zilveren plak
  WK Wielrennen
  7

  Van der Breggen de enige die kan lachen, Van Vleuten vernieti­gend: frustratie en onenigheid gieren door Nederland­se wieler­ploeg na zilveren plak

  Na het debacle van de Olympische Spelen liep het ook het WK wielrennen mis voor de Nederlandse wielrensters. Marianne Vos pakte zilver achter de Italiaanse Elisa Balsamo, maar met zo’n sterrenequipe was niets minder dan goud goed genoeg. De frustratie en onenigheid over de tactiek gieren weer door de Nederlandse ploeg.
 2. Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdiefstal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro
  Livios

  Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdief­stal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro

  Zit jij momenteel middenin een bouw- of groot renovatieproject? Dan kan je je werf maar beter goed beveiligen en verzekeren, want de gemiddelde schade bij een werfdiefstal bedraagt zo’n 30.000 euro volgens Federale Verzekering. Bovendien zien ze de diefstal van boilers, verwarmingsketels en nieuwe keukens al enkele jaren sterk toenemen. Bouwmachines en -gereedschap zijn dan weer minder in trek. Wat kan je doen om een werfdiefstal te vermijden? Bouwsite Livios zocht het uit.
 1. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.