Worden Rode Duivels straks wereldkampioen met ‘Al Rihla’? Al uw vragen (behalve bovenstaande) over “de snelste WK-bal ooit” beantwoord
WK VoetbalEen WK dat voor de deur staat, betekent ook een nieuwe WK-bal. Wij stellen nummer 21 voor: Al Rihla. Maar wat kost zo’n bal? Wat zijn de unieke kenmerken? En hoeveel worden er versleten tijdens een WK? Al uw vragen over “de snelste bal ooit” beantwoord.
We voetballen tegenwoordig niet meer met dichtgeknoopte varkensblazen. Gelukkig maar.
De geschiedenis van de WK-bal schrijft een beetje als de evolutie van het profvoetbal. Een mooie aanzet in 1930, toen er geen officiële bal was aangewezen. Finalisten Argentinië en Uruguay discussieerden vooraf: ze wilden de finale met hun eigen bal spelen. De conclusie? De eerste helft werd afgewerkt met de Argentijnse Tiento, de tweede helft met de Uruguayaanse T-model. Zo’n met de hand gevlochten leren bal, die zwaarder werd als het regende.
Tot grote onvrede van dictator Mussolini werd ook de tweede WK-finale, die in Italië, betwist met een andere bal dan gepland. De Italiaanse Federale 102 werd gepasseerd voor een Engels model. Die ruzies hebben een evolutie in gang gezet. De zichtbare hechtingen verdwenen en de panelen evolueerden naar een zigzagpatroon. Vanaf de pauze na WO II mocht het gastland telkens de bal voorzien. Een tijdlang werd zelfs een wedstrijd georganiseerd, waarbij verschillende producenten een exemplaar mochten insturen. Tot Adidas in 1970 het heft in handen nam. Hun iconische eerste exemplaar, de Telstar Durlast, werd wegens het grote succes ook vier jaar later nog gebruikt, en recent door Rusland gekopieerd. Zwart-witte vijfhoeken. Klassieker. In 1986 werd overgestapt van leer naar synthetisch. En vanaf 1998 (de Tricolore, weinig verrassend) nam ook de kleur en decoratie toe. Van de Fevernova (goud-rood), Jabulani (geel-groen-rood) en Brazuca (groen-blauw-rood) zijn we nu bij Al Rihla (rood-blauw-roze-geel) beland. Of hoe de kleuren de afgelopen jaren alleen maar iconischer zijn geworden.
Hoeveel WK-ballen zijn er ontworpen?
Zoals u al kon lezen, is Al Rihla de 21ste WK-bal in de rijke geschiedenis. Het volledige lijstje vindt u hieronder:
T-model en Tiento (Uruguay 1930), Federale 102 (Italië 1934), Allen (Frankrijk 1938), Superball (Brazilië 1950), Swiss World Champion (Zwitserland 1954), Top Star (Zweden 1958), Crack (Chili 1962), Slazenger Challenge (Engeland 1966), Telstar Durlast (Mexico 1970 en Duitsland 1974), Tango Durlast (Argentinië 1978), Tango España (Spanje 1982), Azteca (Mexico 1986), Etrusco Unico (Italië 1990), Questra (VS 1994), Tricolore (Frankrijk 1998), Fevernova (Zuid-Korea en Japan 2002), Teamgeist (Duitsland 2006), Jabulani (Zuid-Afrika 2010), Brazuca (Brazilië 2014) en Telstar 18 (Rusland 2018).
Bekijk in deze leuke video de vorige exemplaren!
Waar haalt Adidas de inspiratie?
Al Rihla bestaat uit 20 panelen en is voor zijn levendige ontwerp gebaseerd op de Arabische cultuur en hun unieke architectuur. Qua kleurgebruik - wit, rood, geel en blauw - is Adidas afgegaan op de kleuren van de Qatarese vlag (rood en wit), de traditionele witte Arabische kleding. Nochtans komen de kleuren ook erg overeen met die van de skyline van Doha ‘s avonds laat, maar daar gaat de organisatie niet op in.
Rihla betekent letterlijk “reizen”, of doelt op het reisboekje waar aantekeningen in worden bijgehouden. ‘The Rihla’ is ook een oud Arabisch boek geschreven door ontdekkingsreiziger Ibn Battuta, waarin die in de veertiende eeuw z’n eigen reisverhalen door onder meer Byzantium, India, China en Spanje bijhield. “En reizen is wat Al Rihla letterlijk gaat doen. Vanaf de lancering reist de bal naar tien steden over de hele wereld, om de toegankelijkheid en gelijkheid in de sport te verbeteren.”
Heeft de bal speciale kenmerken?
“Speedshell”. De bal vliegt en tolt sneller, wat allemaal te danken is aan de optimalisatie van de aerodynamica. De afgelopen jaren is de bal steeds meer geëvolueerd naar een ‘perfect’ aerodynamisch geheel, met ook nu kleine inhammetjes in het oppervlak om de lucht makkelijk langs het leer te begeleiden. Zo houdt de bal de meest constante vluchtroute aan. Adidas beweert dat Al Rihla de snelste bal tot nog toe is. “Het voetbal wordt steeds sneller, en in die evolutie is het belangrijk om accuraat en stabiel te blijven”, klinkt het bij ontwerpster Franziska Löffelmann. Hiervoor werd de bal onder meer getest in laboratoria en windtunnels.
Wat kost dat?
Voor een officieel exemplaar legt u op de website van Adidas een slordige 140 euro op tafel. Een miniatuurversie is iets vriendelijker voor de portemonnee: 15 euro. 1 procent van de omzet gaat naar Common Goal, een collectief fonds dat investeert in maatschappelijke organisaties die achtergestelde gemeenschappen een boost willen geven met behulp van voetbal.
Waarom is er soms kritiek op de bal?
Elke vier jaar steken enkele critici de kop op bij het uittesten van de bal. Neem nu de Fevernova, die naar verluidt te licht was en dus te veel hoogte nam. Of de Teamgeist, die te veel zou zwabberen. Of de Jabulani, die plots van een tollende naar een loodrechte vlucht door het luchtruim overschakelde. Een beetje zoals die plastieken ballen waar we als kind op het strand mee speelden. Bij de Brazuca en de Telstar zat dat al beter.
Die bal is natuurlijk het belangrijkste element van het spelletje. Als je elke dag met een bepaald exemplaar traint, en tijdens het belangrijkste toernooi van het jaar moet je plots met een licht afwijkend exemplaar spelen... Toch even wennen.
Hoe veel ballen worden er gebruikt tijdens een WK?
De cijfers van het WK in Brazilië zijn bekend. Toen werden er in totaal 3.240 ballen gebruikt over het ganse toernooi. 20 per match, telkens werden ook de gegevens van die wedstrijd (data, teams en locatie) op de ballen gedrukt. Hergebruiken was dus geen optie. Elk land kreeg ook 20 trainingsballen ter beschikking.
Is zo’n bal duurzaam?
Er is dit jaar meer tijd dan anders gekropen in de milieuvriendelijkheid van de bal. “Er werd alleen inkt en lijm op basis van water gebruikt tijdens de productie”, stelt Adidas in de aankondiging. “Dat maakt het de meest duurzame WK-bal ooit gemaakt.”
Wat gebeurt er met de gebruikte ballen na een WK?
De ballen worden voor verschillende doeleinden gebruikt, maar allemaal komt het op hetzelfde neer: marketing. Teams en scheidsrechters krijgen er mee als souvenir, de gaststeden krijgen een exemplaar, partners van de FIFA ook en er gaan er ook een paar naar musea. De specifieke matchballen van een bepaald land gaan natuurlijk naar marketingteams van het land in kwestie, die dan kunnen worden verloot. Denk dus niet dat er binnenkort zomaar een zak gebruikte WK-ballen wordt afgezet bij een groepje Qatarese kinderen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gouden Formule 16
Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro. -
PREMIUMWK Voetbal12
Ronaldo moet na transfer ook uithangbord worden: Saudi-Arabië aast op WK 2030, maar daar zit het nog fouter met de mensenrechten
-
Livios
Zonnepanelen plaatsen: zo snel verdien je je installatie op dit moment terug
Zeker in tijden van hoge energieprijzen zijn zonnepanelen een slimme investering. Ze bieden een mooi rendement aan een gunstige prijs. Maar hoe snel heb je je investering effectief terugverdiend? Dat hangt af van meerdere factoren. Bouwsite Livios zet ze voor jou op een rijtje. -
-
PREMIUM65
Ze hebben miljarden gekost, maar gevoetbald wordt er bijna niet meer: dit gebeurt er met de stadions in Qatar nu het WK erop zit
-
PREMIUM11
“Dankzij hem kwam Messi helemaal tot zijn recht”: onze huisanalisten Mulder en Degryse stellen hun ultieme WK-elftal samen
Geen WK voetbal zonder ploeg van het toernooi. En dus vroegen we onze huisanalisten Jan Mulder en Marc Degryse om hun ideale elf van Qatar samen te stellen alvorens het WK-boek definitief dicht te slaan. “Tot diep in de finale heb ik zitten twijfelen over Mbappé.” Ontdek hieronder het volledige elftal. -
PREMIUMVoetbal
REEKS. Het levensverhaal van Lionel Messi, deel 1: “Op zijn negende stopte hij plots met groeien”
-
WK voetbal6
"Waarom moest hij vertrekken?”: ruzie tussen Benzema, die wél kon spelen op WK, en Deschamps op spits gedreven
Tussen Karim Benzema (35) en de Franse nationale ploeg komt het niet meer goed. Al zeker niet wanneer Didier Deschamps bondscoach blijft. Karim Djaziri, de makelaar van de Ballon d’Or, heeft nu nog wat olie op het vuur gegooid door bewijs te posten dat de blessure die Benzema het WK voetbal kostte, helemaal niet zo erg was.
8 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPatrick Vriends
peter De ridder
roger casteleyn
David Borreman
jan boden