

- 48' Ritsu Doan
- 51' Ao Tanaka
- Álvaro Morata 11'
Spanje pas na veel gebibber in achtste finale tegen Marokko na verlies tegen stuntploeg Japan
Enkele minuten stond de wereld op z'n kop in groep E op het WK voetbal. Want op een gegeven moment stond Costa Rica op voorsprong tegen Duitsland en was Spanje in het verlies gespeeld door verrassend sterke Japanners. Maar na drie Duitse goals kwam Spanje met de schrik vrij en staat het in de volgende ronde. Voor het Spaanse vertrouwen wel allerminst ideaal. Straks neemt La Roja het op tegen Marokko, Japan tegen Kroatië.
Eigenlijk had Japan - Spanje een match moeten zijn die alle Belgen nagelbijtend zaten te volgen. Net als Costa Rica - Duitsland. Wie in de volgende ronde de tegenstander van de Duivels zou worden. Een paar uur voor aftrap hadden veel Belgische voetballiefhebbers hun televisie echter al uitgeschakeld. De kijkcijfers in Marokko en Kroatië gingen de hoogte in, daarentegen.
Er moest al veel mislopen voor Spanje om de volgende ronde nog te mislopen. Na hun uithaal tegen Costa Rica stond het doelpuntensaldo immers op +7. Alleen bij een nederlaag tegen Japan én een overwinning van Costa Rica tegen Duitsland, of een monsterzege van Duitsland konden daar nog verandering in brengen.
De Kroatische scouts hielden - als nummer twee in hun groep - vooral Spanje in de gaten. Zeker nadat Alvaro Morata al na elf minuten voor 0-1 had gezorgd en Spanje virtueel zekerheid had bezorgd over de eerste plaats. Een rake kopbal, ongedekt tussen een paar zwemmende Japanners in hun eigen zestien. Het zal goed zijn voor zijn zelfvertrouwen. Kat met negen levens, Morata. Hij heeft bij de Spaanse fans al meermaals de boter gegeten. Dat hij niet het juiste profiel had voor ‘La Roja’. Op het EK klungelde hij er bij momenten net iets te vaak op los naar hun zin. Toen scoorde hij er drie, maar dat hadden er gerust meer kunnen (en mogen) zijn.
Ook nu waren er twijfels over het scoringsvermogen van hun ‘enige’ echte spits. Ook bij de bondscoach, want die zette hem prompt op de bank tegen Costa Rica en Duitsland. Asensio als valse negen. Morata antwoordde met de voeten: twee invalbeurten, twee keer op het scorebord. En tegen Japan dus zijn derde in even veel matchen. Uiteindelijk doet hij het met 30 goals op 60 interlands helemaal niet slecht. Goed zelfs. Eén doelpunt per twee optredens voor Spanje. Van de huidige selectie steekt de spits van Atlético Madrid er met kop en schouders bovenuit wat gemaakte doelpunten betreft.
Maar Japan bleef niet bij de pakken zitten. Een goal betekende immers dat het nog kon gaan spannen met Duitsland. Ito (ex-Racing Genk) trapte in het zijnet bij één van de weinige momenten wanneer de Aziaten de bal eens kregen van Spanje. Halfweg stond de teller op 83 procent balbezit, meer nog dan het tegen Costa Rica was. Om maar te zeggen dat Japan versmacht werd voor rust. Morata dook nog een paar keer goed op in de zestien, maar besluiten lukte niet.
Wie Japan tegen Duitsland aan het werk had gezien, wist echter dat het niet gespeeld was. Toen haalde het een achterstand nog op. En zo geschiedde. Invaller Doan deed zijn kunstje nog eens over en maakte gelijk. Flatertje van doelman Simon wel. En vijf minuten later maakte Tanaka er zelfs onverhoopt 2-1 van. Het plannetje van de Japanse bondscoach - de B-ploeg de wei in sturen tegen Costa Rica, verliezen, om er dan toch te staan tegen Spanje - leek plots te gaan kloppen. Het zou toch niet? Of hoopte Spaans bondscoach Enrique stiekem liever op een duel tegen Marokko dan tegen Kroatië?
De Spanjaard bracht Asensio en schoonzoon Ferran Torres alsnog tussen de lijnen. Toch maar voor groepswinst gaan, moet hij gedacht hebben. Want dat rampscenario in groep E kwam plots akelig dichtbij toen Costa Rica ook echt op voorsprong kwam... Een goal viel er niet meer, maar gejuicht werd er wel. Langs beide kanten. Japan door, Spanje ook. Met de hakken over de sloot als tweede.
Spannend was het wel. De Belgische voetballiefhebber die wél was blijven hangen voor zijn scherm, kreeg waar voor z’n geld.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tweakers
Vederlicht of een vouwbaar scherm: deze fancy laptops zijn absolute aanraders volgens onze techexpert
De meeste mensen kijken bij de keuze van een laptop – en terecht – naar hoe vlot het toestel werkt. Maar het oog wil natuurlijk ook wat. Wil je kunnen uitpakken met een fancy laptop? Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers kiest drie unieke toestellen uit die je nu kunt kopen. Opgelet: goedkoop kom je er hier niet vanaf. -
PREMIUMWK voetbal14
ONS RAPPORT. “Lange tijd onzichtbaar, tot-ie de hele wereld verbaasde”: twee keer een 9 voor de absolute smaakmakers, maar ook één buis
Wat een héérlijke en zenuwslopende WK-finale kregen we. Een rollercoaster die eindigde in strafschoppen, Argentinië kroonde zich ten koste van Frankrijk tot wereldkampioen. In ons rapport twee vedetten die een 9 op 10 krijgen: “Het leek wel alsof hij in zijn tuin stond te voetballen.” Maar ook één buis bij de verliezers en iemand die kleurenblind werd gespeeld op zijn flank. -
8
“Jullie hebben het volk doen dromen”: bekijk hier hoe Macron met speech in kleedkamer de Fransen een hart onder de riem stak
Frans president Emmanuel Macron was van de partij in Qatar voor de WK-finale. Hij leefde tijdens de match intens mee met ‘Les Bleus’ (zie foto’s onder) en troostte Kylian Mbappé en diens ploegmakkers ook na de verloren penaltyreeks. Met een speech in de kleedkamer stak hij de Fransen ook een hart onder de riem. Bekijk de beelden hierboven! -
-
Independer
Moet een kind van vijf nog in een autozitje? En hoeveel kids mag je in één wagen vervoeren? Alle regels op een rijtje
Het is in sommige huishoudens goed voor een stevige discussie: het veilig en correct vervoeren van de kroost. Doe daar nog eens de kinderen van vrienden of familieleden bij en de verwarring is helemaal compleet. Nochtans is de wetgeving hierrond duidelijk. Er is in feite geen stof voor discussie. Independer.be doet het uit de doeken. -
PREMIUM
Wereldkampioen Lionel Messi zoals u hem niet kent: “Je maakt toch geen leider van een speler die voor een match 20 keer naar het toilet gaat”
-
WK voetbal
De prijs voor de ‘ambtenaar van het jaar’ gaat naar deze medewerker op luchthaven tijdens WK-finale
“Boooeeeee”, riepen sommige passagiers. Maar de luchthavenmedewerker was vastberaden: de televisie moest en zou uitgaan op het einde van zijn werkshift. Zelfs al viel de spannendste finale van een Wereldkampioenschap voetbal ooit tijdens de penaltyserie in beslissende plooi. Zelfs al kon Lionel Messi zijn eerste WK-trofee pakken en Argentinië na 36 jaar zonder voor de derde keer glorie bezorgen. Neen, net voor Tchouaémeni ging aanleggen voor de derde Franse penalty en hun tweede misser, schakelde de man het toestel onherroepelijk uit. -
Gouden 114
Dure tegenvallers: welke vijf spelers kan je best transfereren in je Gouden 11-team?
Spelers als Paul Onuachu, Toby Alderweireld en Simon Mignolet zijn hun prijskaartje meer dan waard, maar welke dure vogels vallen - voorlopig - tegen in de Gouden 11? Tijdens het seizoen heb je recht op maar liefst zes transfers, gebruik ze dus verstandig.
12 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJoos Philip
Freek Beke
Ghislain Geerts
Marnix laureyns
diego gonzalez