

- 48' Ritsu Doan
- 51' Ao Tanaka
- Álvaro Morata 11'
Spanje pas na veel gebibber in achtste finale tegen Marokko na verlies tegen stuntploeg Japan
Enkele minuten stond de wereld op z'n kop in groep E op het WK voetbal. Want op een gegeven moment stond Costa Rica op voorsprong tegen Duitsland en was Spanje in het verlies gespeeld door verrassend sterke Japanners. Maar na drie Duitse goals kwam Spanje met de schrik vrij en staat het in de volgende ronde. Voor het Spaanse vertrouwen wel allerminst ideaal. Straks neemt La Roja het op tegen Marokko, Japan tegen Kroatië.
Eigenlijk had Japan - Spanje een match moeten zijn die alle Belgen nagelbijtend zaten te volgen. Net als Costa Rica - Duitsland. Wie in de volgende ronde de tegenstander van de Duivels zou worden. Een paar uur voor aftrap hadden veel Belgische voetballiefhebbers hun televisie echter al uitgeschakeld. De kijkcijfers in Marokko en Kroatië gingen de hoogte in, daarentegen.
Er moest al veel mislopen voor Spanje om de volgende ronde nog te mislopen. Na hun uithaal tegen Costa Rica stond het doelpuntensaldo immers op +7. Alleen bij een nederlaag tegen Japan én een overwinning van Costa Rica tegen Duitsland, of een monsterzege van Duitsland konden daar nog verandering in brengen.
De Kroatische scouts hielden - als nummer twee in hun groep - vooral Spanje in de gaten. Zeker nadat Alvaro Morata al na elf minuten voor 0-1 had gezorgd en Spanje virtueel zekerheid had bezorgd over de eerste plaats. Een rake kopbal, ongedekt tussen een paar zwemmende Japanners in hun eigen zestien. Het zal goed zijn voor zijn zelfvertrouwen. Kat met negen levens, Morata. Hij heeft bij de Spaanse fans al meermaals de boter gegeten. Dat hij niet het juiste profiel had voor ‘La Roja’. Op het EK klungelde hij er bij momenten net iets te vaak op los naar hun zin. Toen scoorde hij er drie, maar dat hadden er gerust meer kunnen (en mogen) zijn.
Ook nu waren er twijfels over het scoringsvermogen van hun ‘enige’ echte spits. Ook bij de bondscoach, want die zette hem prompt op de bank tegen Costa Rica en Duitsland. Asensio als valse negen. Morata antwoordde met de voeten: twee invalbeurten, twee keer op het scorebord. En tegen Japan dus zijn derde in even veel matchen. Uiteindelijk doet hij het met 30 goals op 60 interlands helemaal niet slecht. Goed zelfs. Eén doelpunt per twee optredens voor Spanje. Van de huidige selectie steekt de spits van Atlético Madrid er met kop en schouders bovenuit wat gemaakte doelpunten betreft.
Maar Japan bleef niet bij de pakken zitten. Een goal betekende immers dat het nog kon gaan spannen met Duitsland. Ito (ex-Racing Genk) trapte in het zijnet bij één van de weinige momenten wanneer de Aziaten de bal eens kregen van Spanje. Halfweg stond de teller op 83 procent balbezit, meer nog dan het tegen Costa Rica was. Om maar te zeggen dat Japan versmacht werd voor rust. Morata dook nog een paar keer goed op in de zestien, maar besluiten lukte niet.
Wie Japan tegen Duitsland aan het werk had gezien, wist echter dat het niet gespeeld was. Toen haalde het een achterstand nog op. En zo geschiedde. Invaller Doan deed zijn kunstje nog eens over en maakte gelijk. Flatertje van doelman Simon wel. En vijf minuten later maakte Tanaka er zelfs onverhoopt 2-1 van. Het plannetje van de Japanse bondscoach - de B-ploeg de wei in sturen tegen Costa Rica, verliezen, om er dan toch te staan tegen Spanje - leek plots te gaan kloppen. Het zou toch niet? Of hoopte Spaans bondscoach Enrique stiekem liever op een duel tegen Marokko dan tegen Kroatië?
De Spanjaard bracht Asensio en schoonzoon Ferran Torres alsnog tussen de lijnen. Toch maar voor groepswinst gaan, moet hij gedacht hebben. Want dat rampscenario in groep E kwam plots akelig dichtbij toen Costa Rica ook echt op voorsprong kwam... Een goal viel er niet meer, maar gejuicht werd er wel. Langs beide kanten. Japan door, Spanje ook. Met de hakken over de sloot als tweede.
Spannend was het wel. De Belgische voetballiefhebber die wél was blijven hangen voor zijn scherm, kreeg waar voor z’n geld.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
WK voetbal21
De kiem van die waanzinnige remonte in de WK-finale? Kleedkamerbeelden tonen hoe Mbappé ploegmaats op plichten wijst: “Veel slechter kan niet”
Hij was dé man bij Frankrijk met een hattrick in de finale, maar ook achter de schermen speelde Kylian Mbappé (23) zijn rol. In de rust bracht hij het vuur terug in de ploeg met een stevige speech/uitbrander. -
‘Belgium’s Next Top Model’ is terug (en ze zijn op zoek naar kandidaten)
Voor elke ‘he’, ‘she’ en ‘they’, voor elk kleurtje of maatje: ‘Belgium’s Next Top Model’ is terug van weggeweest en verschijnt in het najaar van 2023 als tiendelige reeks op Streamz. Veertien modellen zonder professioneel contract proberen zich op te werken in het oog en het hart van een vierkoppige jury. En jij kan een van hen zijn. -
Rock the office: 15 powertassen voor een sterke entree op het werk
Chic, chiquer, chicst: in 2023 zeggen we onze coronahuispakken definitief vaarwel en gaan we massaal voor een gesofisticeerde look. Een powertas is hét perfecte accessoire om je kantooroutfit naar een hoger niveau te tillen. Elegant in de hand, losjes om de schouder of lief voor je rug? Dat praktisch en trendy wel degelijk samengaan bewijzen deze vijftien toptassen. -
-
3
Pelé en andere grootheden uit de sport feliciteren Messi: “Maradona lacht in de hemel”
Het lijkt wel alsof de hele wereld Lionel Messi z’n wereldtitel gunt. Ook de grootste figuren uit de sportwereld steken hun bewondering voor de Argentijn niet onder stoelen of banken. Een bloemlezing, van Pelé over Roger Federer tot LeBron James. “Is Messi de beste atleet aller tijden?” -
Spaargids.be
Tot 2,55% rente op een termijnrekening: een goede beslissing? Of kies je toch beter voor een spaarrekening?
De rentevoeten zijn de voorbije weken aanzienlijk gestegen. Is het dan interessant om nu al een termijnrekening te openen? Of blijf je je geld nog altijd beter op een spaarrekening parkeren? Spaargids.be geeft advies. -
“De voet van God” en “Eindelijk die Heilige Graal”: lyrische wereldpers kroont Lionel Messi tot de beste aller tijden na WK-triomf
Argentinië en Lionel Messi wereldkampioen, een historisch voetbalmoment dat ook de wereldpers in vervoering bracht. Niets dan lof en felicitaties voor de Argentijnen, maar vooral voor Messi ‘himself’. “De voet van God” en “De grootste ooit” pronken op enkele buitenlandse covers. Gekroond tot beste voetballer aller tijden. In Argentinië zelf doet de wereldtitel zelfs de “bloederige inflatie” even naar het achterplan verdwijnen. -
WK
Al wandelend naar een wereldtitel én een Instagramrecord: de finalecijfers van Lionel Messi
Van de twaalf kilometer die hij in de WK-finale aflegde, wandelde Lionel Messi (35) er zeven. Meer dan de helft dus. Op het voorbije WK was er geen enkele speler die zo veel meters aflegde aan wandelsnelheid, maar de superster spaarde zijn energie voor de grote momenten. Negen andere Argentijnse spelers knapten het vuile werk op in dienst van zijn genie. Dit zijn de finale statistieken van Koning Messi.
12 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJoos Philip
Freek Beke
Ghislain Geerts
Marnix laureyns
diego gonzalez