“De voet van God” en “Eindelijk die Heilige Graal”: lyrische wereldpers kroont Lionel Messi tot de beste aller tijden na WK-triomf
Argentinië en Lionel Messi wereldkampioen, een historisch voetbalmoment dat ook de wereldpers in vervoering bracht. Niets dan lof en felicitaties voor de Argentijnen, maar vooral voor Messi ‘himself’. “De voet van God” en “De grootste ooit” pronken op enkele buitenlandse covers. Gekroond tot beste voetballer aller tijden. In Argentinië zelf doet de wereldtitel zelfs de “bloederige inflatie” even naar het achterplan verdwijnen.
Clarín: “Weg donkere gedachten. Laat ons genieten”
Bij de Argentijnse krant Clarín laaien de emoties hoog op. “De intense knuffel. De tranen, van onder andere Di María. Kreten die van heel diep komen... Argentinië is wereldkampioen. Eindelijk. Wat een vreugde. Dit is niet het moment voor reflectie of analyse, dat is onmogelijk als je het WK wint. Sorry: als je een WK-finale wint waarin je een 2-0 voorsprong en in de verlengingen een 3-2 voorsprong nog hebt weggegeven. Immens verdriet wenkte, maar niets van dat alles. De enorme ‘Dibu’ Martínez en de ervaring van penaltynemers Messi, Dybala, Paredes en Montiel hielpen. Vandaag is het niet tijd om na te denken, maar om gewoon te genieten. Weg die donkere gedachten. Denk niet aan corona, de bloederige inflatie of de tragische onzekerheid. Lang leve deze magische momenten. Dit was een selectie van 26 ongelooflijke spelers, maar ook 47 miljoen ongeëvenaarde fans. Of zijn we niet de beste ter wereld? Op een dag als deze in een staat van genade. Alles waar we om vroegen, werd gegeven. Wij verdienden het.”
“Er is niet veel voor nodig om te begrijpen waarom een WK zo belangrijk is voor Argentijnen. Het is iets waarvan we weten dat we er goed in zijn. Dat we op gelijke voet kunnen spelen met een wereldmacht zoals Frankrijk of Nederland. In het voetbal zijn we het Argentinië van 100 jaar geleden waar onze grootouders het over hadden. Een Argentijnse macht. Het nationale team is iets waar we trots op kunnen zijn. Een team van Argentijnen, kinderen van hier. Dat ze nu allemaal in het buitenland wonen en miljonair zijn is zeker zo, maar ze missen de stad die ze ooit verlaten hebben en waarnaar ze zeker terugkeren.”
In het voetbal zijn we het Argentinië van 100 jaar geleden waar onze grootouders het over hadden. Een Argentijnse macht
“Dit WK was een prachtig verhaal, met een portie drama die niet mocht ontbreken. Zo eentje waarbij je op het puntje van je stoel zit, met gebalde vuisten en aan 130 beats. Maar het was natuurlijk de Wereldbeker van Lionel Messi. Wat een geweldige speler, wat een uniek gevoel om te weten dat hij voor ons speelt. Laten we ervan genieten. Een stukje geluk. Niets meer, niets minder. ¡Dale campeón! Komaan, kampioen!”
Olé: “Wereldkampioen na spannendste finale ooit”
“Schreeuw het uit, schreeuw het uit!”, roept Olé, een andere Argentijnse krant. “We zijn wereldkampioen na de spannendste finale uit de geschiedenis. Een finale die niemand zich kon voorstellen. Ondanks Mbappé triomferen we. We zijn wereldkampioen en er komt tijd om de analyse te maken waarom we zo hard hebben moeten lijden. Maar wat maakt het nu uit? Wat maakt het uit! Er is de enorme Dibu Martínez, er zijn de gezangen, de knuffels tussen miljoenen Argentijnen. Van Qatar tot Buenos Aires. Van noord naar zuid en van oost naar west over de hele wereld. Iedereen wilde dat Messi zou winnen. En dan doet Messi dat. Als iedereen droomde dat deze finale dé kans was om na 36 jaar wachten weer te zegevieren, is dat nu geen droom weer. We zijn wereldkampioen omdat we beter waren in de finale. Ook al hing het aan een zijden draadje.”
La Gazzetta dello Sport: “De voet van God”
“Het was niet het WK van het spel, maar van de spelers. En net dan was het hij, Lionel Messi, de beste speler van de laatste twintig jaar, die de trofee de lucht in stak”, is ook La Gazzetta dello Sport lyrisch voor Messi. “De trofee die ontbrak in de missie die een volk hem had toegewezen. Wanneer we spreken over een volk, hebben we het niet enkel over Argentijnen, maar over alle voetbalfans. Messi is een genie, in een lichaam dat niets atletisch heeft. Een vlo. Maar dat is genoeg als je het hoofd van een artiest en de voeten van een god hebt. Messi heeft zelfs mensen die niet geïnteresseerd zijn of de sport haten naar het voetbal geleid. Het mirakel van talent, dat elk vooroordeel vernietigt en ieders hart bereikt. Het is de link met Maradona, hoewel ze zo verschillend zijn. Verschillende karakters, verschillende levens. Maar broers op het veld.”
L’Équipe: “Mbappé was een uur lang gemuilkorfd”
“Je hebt een heel boek nodig om deze 22ste WK-finale te beschrijven ”, klinkt het in het Franse L’Équipe, dat uiteraard vooral focust op de nederlaag van ‘Les Bleus’. “Dit was zeker de mooiste finale uit de geschiedenis. Met een Kylian Mbappé die ondanks zijn hattrick eindigde met een lege blik. En van ver aanschouwde hoe Messi de wereldbeker in de lucht stak. Mbappé was een uur lang gemuilkorfd. Frankrijk was 70 minuten lang catastrofaal. Maar het toonde een ongelooflijke veerkracht. Alleen was dat niet genoeg. (...) Nadat Messi zijn genialiteit toonde terwijl Frankrijk sliep, schudde Didier Deschamps een zeldzame staatsgreep uit zijn mouw. Giroud en Dembélé werden gewisseld in minuut 41. Het was een uitstekende zet en leidde tot een fantastische comeback. Alleen was het niet genoeg... Frankrijk belandde weer in de hel. Mbappé leeft in zijn eigen sterrenstelsel. Maar na het laatste fluitsignaal was het onmogelijk om hem te troosten...”
De veerkracht die Frankrijk en Mbappé toonden, primeert vanochtend ook op de cover van L’Équipe. Trots overstijgt de ontgoocheling. “La tête haute” ofwel “Met opgeheven hoofd”, titelt de krant bij een beeld van een ontroostbare Mbappé naast de wereldbeker. L’Équipe weet immers ook dat er met déze Mbappé nog kansen op een wereldtitel zullen volgen.
MARCA: “Messi, je verdient ‘em”
“Messi, je hebt eindelijk je wereldbeker. En je hebt ‘m verdiend ook”, zo koppen ze bij het Spaanse MARCA. “Een spektakel dat zijn gelijke niet kende. Verliezers, excuseer ons, maar voetbal is fantastisch. Er is geen andere sport waarin de ploeg die 90 procent van de match onderligt, na twee ingevingen in 95 seconden ineens de favoriet is. 80 minuten lang leek een onberispelijk Argentinië op weg naar een derde wereldtitel (...) maar in 95 seconden, van de penaltyfout van Otamendi tot de gelijkmaker van Mbappé, leek de wereldtitel als een vis uit de handen van wit en blauw te glippen. Verlengingen dus, en waar Frankrijk voelde dat ze in het voordeel waren, leek Messi Argentinië de wereldtitel te schenken. Leek, want Mbappé besliste er anders over. Uiteindelijk was Martínez beslissend in de strafschoppenreeks. (...) Argentinië haalde het en is wereldkampioen. Verdiend, maar het moest eigenlijk drie keer winnen dankzij het legendarische verzet van Frankrijk. Messi kroont zich tot wereldkampioen na de beste finale aller tijden. D10s (God, red.) is Argentijns.”
Mundo Deportivo: “De beste in de geschiedenis”
“Argentinië is weer wereldkampioen, net als in 1978 en 1986. Lionel Messi bracht het leiderschap van Pasarella en het voetbal van Maradona weer tot leven”, schrijft het Spaanse Mundo Deportivo. “Een nieuwe Messi, met twee goals even beslissend op het veld. Eindelijk tikt hij het hoogste plafond aan dat er in het voetbal te vinden is. De Albiceleste mag een derde ster aan hun logo toevoegen. Niet enkel de Argentijnen vieren feest, maar de hele voetbalwereld. Aangestoken door de vreugde en het enthousiasme van Messi. Hij is nu niet meer weg te denken van de tafel met Maradona en Pelé, waar hij al lang deel van uit maakte.”
The Sun: “Eindelijk die Heilige Graal”
“De beste speler aller tijden heeft het eindelijk gedaan. En dat in de beste voetbalmatch die deze planeet ooit heeft gezien. Of wellicht ooit zal zien”, is ook het Engelse ‘The Sun’ lyrisch. “Lionel Messi toverde gisteren een brede glimlach op het gezicht van elke voetbalfan. Jong en oud, los van welke club of land ze fan zijn. Want alleen iemand met een hart van steen voelde geen moment van emotie en vreugde, toen de kleine man het podium betrad om de trofee uit handen van de emir te krijgen. In een land dat rijk is geworden door olie, legde Messi zijn handen op dat stuk goud dat een biljoen dollar nooit zou kunnen kopen. Hij aaide met zijn hand de trofee alsof het een pasgeboren baby was. Net als Maradona in 1986 sleurde Messi zijn land door dit WK. Gianni Infantino kreeg heel wat over zich heen nadat hij zei dat dit het beste WK ooit was. Maar na deze rollercoaster waar Messi ons op meenam, heeft Infantino waarschijnlijk gelijk.”
KIJK OOK. Euforische Messi danst in de kleedkamer
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
MADRE MIA MESSI. Onze chef voetbal ziet hoe dit WK voor altijd dat van Messi zal zijn: “Waar blijft dat museum?”
-
6
IN BEELD. Franse nationale ploeg groet massa supporters in Parijs, maar of dat van harte was...
Het vliegtuig met daarin de Franse nationale voetbalploeg, die gisteren in de WK-finale in Qatar werd verslagen door Argentinië, is vandaag iets voor 20u geland op de luchthaven Parijs-Charles de Gaulle. -
WK voetbal21
De kiem van die waanzinnige remonte in de WK-finale? Kleedkamerbeelden tonen hoe Mbappé ploegmaats op plichten wijst: “Veel slechter kan niet”
Hij was dé man bij Frankrijk met een hattrick in de finale, maar ook achter de schermen speelde Kylian Mbappé (23) zijn rol. In de rust bracht hij het vuur terug in de ploeg met een stevige speech/uitbrander. -
-
TV
STREAMINGTIP. ‘H4Z4RD’: Dimitri Vegas ruilt de beats voor het witte doek
Hij werd wereldberoemd als de helft van dj-duo Dimitri Vegas & Like Mike, maar sinds een tijdje slaat eerstgenoemde z’n vleugels uit. Na enkele kleinere filmrollen draait het in ‘H4Z4RD’ - vanaf nu op Streamz - volledig rond de oudste van de Thivaios-broertjes. -
“De Fransen zijn opzettelijk vergiftigd”: ‘Ronaldo-journalist’ Piers Morgan krijgt Twitter over zich heen, CR7 zelf hult zich in stilzwijgen
De meest controversiële tweet van de finale van het WK voetbal? Die kwam van de hand van Piers Morgan, de Engelse journalist die onlangs weer in de schijnwerpers stond als vragensteller van Ronaldo’s onofficiële afscheidsinterview aan Manchester United. Nadat Di María er 2-0 van maakte en Frankrijk werkelijk nergens was, tweette hij dat de Fransen “opzettelijk vergiftigd werden” om Messi toch maar het WK te kunnen schenken. En CR7 zelf? Die bleef - als meest gevolgde mens op de planeet op sociale media - stil over de finale. -
Livios
Verplicht renoveren naar EPC-label D, C of B: met deze duurzame ingrepen is jouw woning in regel én bespaar je hopen energie
Tegen 2050 moeten alle Vlaamse woningen energieneutraal zijn. Althans, dat is de ambitie van de overheid. Uiteraard lukt dat niet van vandaag op morgen. 2023 vormt een eerste belangrijke tussenstap. Wie een nieuwe woning koopt, moet vanaf dat jaar eerst een energieprestatiecertificaat (EPC) met label D of hoger kunnen voorleggen. Bouwsite Livios overloopt welke concrete en haalbare ingrepen je al een heel eind op weg zetten. -
Independer
100.000 Belgen rijden rond zonder autoverzekering: dit riskeren ze
Het zijn best wel choquerende cijfers: in ons land rijden er volgens schattingen tienduizenden voertuigen zonder autoverzekering rond. Welke risico’s loop je in dat geval? En wat moet jij, zelf verzekerd zoals het moet, doen als de tegenpartij bij een ongeval niet verzekerd is? Independer.be legt het je uit.