Mensen staan in Doha bij een klok die aftelt naar het WK voetbal in Qatar.
Volledig scherm
Mensen staan in Doha bij een klok die aftelt naar het WK voetbal in Qatar. © AFP

Amnesty: FIFA moet minstens 440 miljoen voorzien voor uitgebuite arbeiders WK Qatar

Amnesty International, een coalitie van mensenrechtenorganisaties, en groepen voetbalfans hebben in een open brief de internationale voetbalorganisatie FIFA opgeroepen om een herstelprogramma op te zetten. Dat zou een vorm van compensatie moeten bieden voor de uitbuiting van arbeiders tijdens de voorbereidingen van het wereldkampioenschap voetbal dit jaar in Qatar. Daarnaast moet het programma ook zorgen dat het misbruik zich niet meer herhaalt in de toekomst.

 1. Wie in Qatar wil samenwerken met KBVB zal charter voor mensenrechten, diversiteit en arbeidsomstandigheden moeten ondertekenen
  Rode Duivels

  Wie in Qatar wil samenwer­ken met KBVB zal charter voor mensenrech­ten, diversi­teit en arbeidsom­stan­dig­he­den moeten onderteke­nen

  Over een jaar start in Qatar het meest omstreden WK in de geschiedenis van het voetbal. De Belgische voetbalbond (KBVB) blijft niet bij de pakken zitten en hoopt via het WK de slechte arbeidsomstandigheden in de Golfstaat te verbeteren. Bedrijven in Qatar die willen samenwerken met de KBVB zullen bijvoorbeeld een charter moeten ondertekenen. Dat schrijft De Zondag. CEO Peter Bossaert wil zo de druk op het land verhogen om de arbeidsmigranten beter te beschermen en de mensenrechten te doen naleven.
 1. Infantino minimaliseert dodelijke WK-werven in Qatar, Human Rights Watch veroordeelt uitspraken: “Dit is een doofpotoperatie”
  WK voetbal

  Infantino minimali­seert dodelijke WK-werven in Qatar, Human Rights Watch veroor­deelt uitspraken: “Dit is een doofpotope­ra­tie”

  De werken aan de stadions voor het WK voetbal in Qatar hebben de buitenlandse gastarbeiders “waardigheid” en “trots” bezorgd volgens FIFA-voorzitter Gianni Infantino. Dat zei hij op een congres in Los Angeles. En, nog opvallender: hij minimaliseerde ook het aantal doden die er tijdens de bouw van de voetbalstadions zijn gevallen. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch reageerde scherp in een persmededeling. “FIFA moet zijn verantwoordelijkheid opnemen.”
 2. Ziekenfonds betaalt tot 120 euro terug voor het kamp van je kind: is een extra verzekering aangewezen?
  Spaargids.be

  Zieken­fonds betaalt tot 120 euro terug voor het kamp van je kind: is een extra verzeke­ring aangewezen?

  De zomervakantie staat voor de deur. Dat betekent meteen ook weer dat vele duizenden kinderen op kamp trekken. Van avontuurlijke kampen met de jeugdbeweging, over sportvakanties, tot speelpleinwerking: aan mogelijkheden geen gebrek. Ondanks de grote toewijding van de monitoren valt een ongevalletje nooit uit te sluiten. Is je kind in dat geval voldoende verzekerd? Spaargids.be noteert wat je zeker moet weten.