De 'spookduw' van Marc Wilmots.
Volledig scherm
PREMIUM
De 'spookduw' van Marc Wilmots. © EPA

Achttien jaar geleden zorgde Jamaicaanse ref na spookduw voor Belgisch trauma: “We zijn genaaid”

Wk voetbalExact achttien jaar geleden bezorgde scheidsrechter Peter Prendergast tijdens het WK 2002 België een nationaal trauma tegen Brazilië. De wonde is dicht, het litteken blijft. Terugblik uit ons archief op een spookduw, een afgekeurde goal en een Jamaicaanse ref, wiens grootste verdienste was dat hij trouwde met Sharon Marley, dochter van Bob. “Misschien zijn we op dat moment te beschaafd gebleven.”

17 reacties

 • Jos Vannuffelen

  1 jaar geleden
  Op het ogenblik dat deze wedstrijd plaatsvond lagen Argentinië, Italië, Frankrijk en Uruguay er al uit dan weet je dat je geen kans zal hebben tegen een groot voetballand.
 • Max Rockatansky

  1 jaar geleden
  Ik had de wedstrijd toch graag gezien met een 1-0 voorsprong ... het was niet de strafste generatie maar wat ze ontbraken aan techniek en virtuositeit werd ruimschoots gecombineerd met inzet en lef. België heeft toen een heel goede match gespeeld en was duidelijk aan het groeien in het toernooi. Zwak punt was net zoals nu de verdediging. Maar met een 1-0 voorsprong konden de rode duivels hun snelle spitsen wel uitspelen. Goor, Wilmots, Mpenza en Sonck hadden de Brazilianen nog pijn kunnen doen.
 • Bart Van Gool

  1 jaar geleden
  Dat is ondertussen al meer dan goed gemaakt. Brazilie was veel beter, maar dankzij ongelooflijk veel geluk, een owngoal en enkele dubieuze beslissingen in het voordeel van de Belgen, waaronder 1 overduidelijke penaltfout die niet gegeven werd, lag Brazilie er uit. Karma zullen we dan maar denken zeker ?
 • Guy Van Severen

  1 jaar geleden
  Die gast zou op gelijk welke manier alle goals van de Belgen afgekeurd hebben ! Je voelde het zo aan !
 • jozef van riel

  1 jaar geleden
  Aangezien Wilmots niet (!) protesteert, denk ik zelfs dat de scheidsrechter gelijk heeft. En bekijk de beelden nog maar eens. Net voor, niet tijdens de sprong, geeft Wilmots een duw(tje)!