Nils van der Poel vergeleek de Winterspelen met de nazi-Spelen van Berlijn in 1936.
Volledig scherm
Nils van der Poel vergeleek de Winterspelen met de nazi-Spelen van Berlijn in 1936. © EPA/Photo News

Totalitair regime en weinig democratisch, maar van ‘Duitse verhevenheid’ is in China geen sprake: sporthistoricus beoordeelt vergelijking met nazi-Spelen

WinterspelenHet waren straffe woorden, die schaatsfenomeen Nils van der  Poel uitsprak toen hij Peking vergeleek met de beruchte ‘Nazi-Spelen’ van Berlijn 1936. Maar heeft hij gelijk? Met sporthistoricus Roland Renson doken we terug in de tijd: “Er zijn raakpunten, maar het idee van de Duitse fascistische suprematie was heel anders.”

10 reacties

  • Roger Decuypet

    1 jaar geleden
    Dit zijn enkel woorden van jaloezie , China het land van de zonsopgang de meesters in de technologie en dit steek vele landen de ogen uit
  • Gino Denil

    1 jaar geleden
    Het beeld dat wij van China hebben is er ook één dat sterk beïnvloed is door westerse propaganda. Het is een totalitair niet democratisch regime en de burger is er ondergeschikt aan het systeem. Maar er leven 56 erkende etnische minderheden in China, niet alleen Oeigoeren. Een documentaire gezien van een Brit in de armste gebieden in China. Waar arme minderheden werk, moderne volledig uitgeruste flats (gratis), prachtige sportvelden, sportclubs met buitenlandse trainers... krijgen.
  • Luc Helsen

    1 jaar geleden
    China’s regime is veel erger dan men denkt. Alleen is het niet zo zichtbaar. Miljoenen+ doden op hun kerfstok en vergeet niet waar Covid19 vandaan komt.
  • Karel Valgaern

    1 jaar geleden
    Jonathan, het huidige China heeft nog weinig van doen met communisme, maar lijkt meer op het westerse kapitalistisch idee, enkel maar door wetten van een autoritair regime beknot in vrijheid.
  • Kristine Delacourt

    1 jaar geleden
    China heeft net zo’n superioriteitsgevoel als Duitsland toen. Maar ze weten dat ze dat er niet te dik op moeten leggen om sympathiek over te komen.