Mensen bekijken 5G telefoons van Samsung op de CES tech show in Las Vegas.
Volledig scherm
Mensen bekijken 5G telefoons van Samsung op de CES tech show in Las Vegas. © AP

Zijn er risico’s aan 5G? Vier vragen

Mobiele 5G-straling lijkt voorlopig veilig, maar meer onderzoek is vereist, adviseert het RIVM na nieuw onderzoek in opdracht van Agentschap Telecom. Wat weten we nu over de risico’s van 5G?

 1. Kamp KSA Mortsel ontruimd na stortregens in Dranouter: “We zaten eerst bijna in de Ardennen. Maar ook plan B bleek niet zo’n goed idee”
  Dranouter/Mortsel

  Kamp KSA Mortsel ontruimd na stortre­gens in Dranouter: “We zaten eerst bijna in de Ardennen. Maar ook plan B bleek niet zo’n goed idee”

  Ze zouden op kamp trekken naar Rochefort. Maar na de zondvloed van vorige week in de Ardennen zochten en vonden ze een veiliger alternatief, in de Westhoek. “Tenminste, dat dachten we”, zegt hoofdleidster Lotte Torney. Maandag moest de groep, met 100 leden van 6 tot 14 jaar, in allerijl worden geëvacueerd, toen door stortregens de kampplaats werd overspoeld.
 2. GZA introduceert SMOTspots, waar je gratis zonnecrème kan krijgen: “Eén op de vijf ontwikkelt ooit huidkanker”
  Antwerpen

  GZA introdu­ceert SMOTspots, waar je gratis zonnecrème kan krijgen: “Eén op de vijf ontwikkelt ooit huidkanker”

  Sinds 9 juli vind je op de drie campussen van GZA Ziekenhuizen - Sint-Augustinus in Wilrijk, Sint-Vincentius in Antwerpen en Sint-Jozef in Mortsel - een SMOTspot. Dat is een ‘slimme’ paal waar je gratis zonnecrème kan nemen én die je toont hoe hoog de UV-index – en dus het risico om te verbranden – op dat moment is. Op die manier wil het ziekenhuis mensen aanmoedigen om te smeren en zo huidkanker helpen voorkomen.