Links Rudy De Smedt (59) en rechts Flora De Lange (76). Midden: Voetgangers wandelen in de Schoolweg in Willebroek.
Volledig scherm
PREMIUM
Links Rudy De Smedt (59) en rechts Flora De Lange (76). Midden: Voetgangers wandelen in de Schoolweg in Willebroek. © Legreve

REPORTAGE. Naar het beruchte Schoolwegje in Willebroek, waar een samenscholingsverbod geldt: “Wij, gewone burgers, moeten onze plek opeisen”

WillebroekTien dagen is het samenscholingsverbod voor het Schoolwegje in Willebroek, berucht omwille van zijn vandalisme en vechtpartijen, intussen van kracht. Merken de vaak angstige buurtbewoners al beterschap? En wat is volgens hen dé oplossing op lange termijn? “Straf de daders strenger én betrek er hun ouders bij", zegt Flora De Lange (76), terwijl ze onvervaard en met fikse tred door het steegje stapt. 

 1. Samenscholingsverbod en avondklok tegen overlast in Willebroek: na duw aan burgemeester krijgen ook politiemedewerkers rake klappen
  Willebroek

  Samenscho­lings­ver­bod en avondklok tegen overlast in Willebroek: na duw aan burgemees­ter krijgen ook politieme­de­wer­kers rake klappen

  De gemeente Willebroek en de lokale politie Mechelen-Willebroek voeren de strijd tegen de overlast in de Kanaalgemeente op. Al zeker tot en met 13 december is in het centrum een samenscholingsverbod van kracht, en een avondklok van 22 uur tot 5 uur. Eerder werd burgemeester Eddy Bevers (N-VA) verbaal aangepakt en geduwd door enkele jongeren, ook twee politiemedewerkers incasseerden rake klappen.
 1. Vandalen op tocht doorheen centrum Willebroek: “Ze liepen zelfs óver de geparkeerde wagens heen”
  Willebroek

  Vandalen op tocht doorheen centrum Willebroek: “Ze liepen zelfs óver de geparkeer­de wagens heen”

  Een groep vandalen trok het voorbije weekend op nachtelijke tocht doorheen het centrum van Willebroek. Ze kieperden vuilnisbakken leeg, liepen over wagens, gooiden hekken en verkeersborden om… “De zaak wordt verder onderzocht, maar deze zone krijgt sowieso al meer aandacht binnen onze overlastwerking”, zegt woordvoerder van politiezone Mechelen-Willebroek Dirk Van de Sande.
 2. Willebroek voert samenscholingsverbod in voor ‘harde kern’ van 24 probleemjongeren: “Onze jongeren moeten weer veilig kunnen fuiven”
  PREMIUM
  Willebroek

  Willebroek voert samenscho­lings­ver­bod in voor ‘harde kern’ van 24 probleem­jon­ge­ren: “Onze jongeren moeten weer veilig kunnen fuiven”

  Met onder andere de invoering van een samenscholingsverbod in het ‘Schoolwegje’, willen de gemeente Willebroek en de lokale politie Mechelen-Willebroek de rust in de Kanaalgemeente doen wederkeren. “De voorbije weken waren er weer té veel incidenten, we grijpen in met een reeks maatregelen en volgen een groep jongeren van heel dichtbij op”, zegt burgemeester Eddy Bevers (N-VA).
 3. Harde aanpak van gemeente en politie tegen overlast heeft succes : “Het aantal meldingen werd inmiddels herleid tot nul”
  Willebroek

  Harde aanpak van gemeente en politie tegen overlast heeft succes : “Het aantal meldingen werd inmiddels herleid tot nul”

  De tientallen politiecontroles, extra toezicht door jeugdwerkers of gemeenschapswachten en infrastructurele aanpassingen hebben hun nut bewezen. Vandaag, ruim 1 maand nadat het centrum van Willebroek werd ontsierd door vandalisme, zijn het aantal overlastmeldingen zo goed als onbestaande. “Maar we blijven inzetten op de aanpak van zulke fenomenen”, luidt het nog.
 4. Burgemeester Bevers na kritiek op avondklok: “Was nodig om erger te voorkomen, zou dit opnieuw doen voor veiligheid van Willebroekenaars”
  Willebroek

  Burgemees­ter Bevers na kritiek op avondklok: “Was nodig om erger te voorkomen, zou dit opnieuw doen voor veiligheid van Willebroe­ke­naars”

  “De avondklok was nodig om erger te voorkomen, we kregen immers signalen over wraakacties en rellen. Ik zou deze maatregelen opnieuw nemen om de veiligheid van de Willebroekenaars te garanderen.” Met die woorden beet burgemeester Eddy Bevers (N-VA) van zich af na kritiek van de oppositie: “De overlast van de voorbije weken op deze manier aanpakken was onverantwoord en ongrondwettelijk.”