"Kind met Down kost te veel geld? Da's genocide om economische redenen"
ANTWERPEN/WIJNEGEM"Dit ruikt naar pure genocide omwille van economische redenen." Dat zegt Stijn Paridaens op de redenering van geneticus Patrick Willems die zegt dat de NIP-test zichzelf terugbetaalt omdat mensen met het syndroom van Down de samenleving veel geld kosten. Met die test kan je het syndroom bij foetussen opsporen. Stijn, zelf vader van een 4-jarig zoontje met Down, reageert boos in een open brief op Facebook.
Delen per e-mail
Stijn Parideans verslikte zich afgelopen week in zijn koffie toen hij las hoe geneticus Patrick Willems van het Antwerpse bedrijf Gendia sprak over mensen met het Syndroom van Down. Willems loofde de inspanning van minister van Volksgezondheid Magie De Block (Open Vld) die ervoor zorgde dat de NIP-test met 8,68 euro remgeld toegankelijk werd voor iedereen. Want: "Genetische tests betalen zichzelf terug. Op lange termijn kost een genetische aandoening zoals het syndroom van Down de samenleving immers veel geld. Patiënten lijden vaak aan ernstige lichamelijke aandoeningen en hebben aangepaste opvang en begeleiding nodig. Een Nederlandse studie spreekt over een miljoen euro op levensbasis", aldus Willems.
"Totaal ongefundeerd. Dat is een redenering van iemand uit de farmaceutische sector die met de NIP-test een nieuw goudhaantje gevonden heeft. Zeggen dat een kindje met Down de maatschappij te veel geld kost en we dus beter af zijn zonder, neigt voor mij naar pure genocide omwille van economische redenen. Daar komt het eigenlijk op neer. Ze kosten ons te veel geld dus we roeien ze beter uit", vertelt Paridaens. Samen met zijn vrouw Remke heeft hij zelf een kindje met het Syndroom van Down, Lenne.
Patrick Willems reageert nuchter: "Ik ken de gevoeligheden van deze ouders en ik kan dat begrijpen. We zien wel vaker dat ouders die een kindje met Down hebben met een dubbel gevoel zitten. Aan de ene kant zijn ze erg blij met hun kindje en doen ze er alles voor maar aan de andere kant voelen ze zich wat benadeeld omdat zij de keuze nog niet hadden." Ook dat vindt Paridaens bij de haren getrokken. "Wij voelen ons helemaal niet benadeeld. Voor alle duidelijkheid, wij zijn absoluut voorstander van de test. Het is een goede, betrouwbare en veilige manier om genetische afwijkingen op te sporen. Maar het is de manier waarop het geformuleerd wordt."
Keuze
Willems nuanceert: "We horen die klassiekers wel vaker. Woorden als zuivering en genocide komen vaker terug. En dat is jammer wat dat zorgt ervoor dat het debat niet sereen kan verlopen. Het enige wat wij willen is dat mensen de keuze hebben na de resultaten van de test. En daar draait het om." In dat opzicht kan Paridaens zich wel vinden in het betoog van Willems. "Het hoogste goed is nog altijd de vrije keuze die mensen hebben. Ieder voor zich moet uitmaken of ze een kindje met een genetische afwijking willen en kunnen grootbrengen", besluit de papa van Lenne.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Woningbrand voorkomen: hoe zit het met jouw kennis over brandveiligheid?
Het schrikbeeld van je huis dat in vlammen opgaat is hopelijk niet iets dat dagelijks door je hoofd spookt. Toch is het belangrijk af en toe wél stil te staan bij deze mogelijkheid. De brandweer dient immers niet enkel om katten uit bomen te redden, maar blust in ons land alleen al zo’n 10.000 branden per jaar. Met de juiste kennis en voorzorgen voorkom je dat ze moeten oprukken richting jouw adres. -
Dit zijn de beste 55-inch televisies onder 600 euro
-
Mechelen Politie vist stoffelijk overschot uit kanaal
De politie en de civiele bescherming hebben vrijdagochtend het lichaam van een man gevonden in het kanaal Leuven-Dijle in Mechelen. -
-
Geen zin in een huis dat naar frietvet ruikt? Dit kan je allemaal doen met een airfryer
De airfryer is in steeds meer keukens te vinden. De naam doet vermoeden dat je er enkel mee kan frituren, maar niets is minder waar. Je kan er heel wat verschillende bereidingen mee maken. We leggen je graag uit wat de mogelijkheden zijn. -
PREMIUM
Mechelen Theatermaker roept hulp in van Mechelaars: “Help mij aan krant van elk van de 132 nationaliteiten”
Voor de meeste onder ons zal 21 februari 2021 hoogstwaarschijnlijk een doodgewone dag zijn, maar niet voor theatermaker Nico Boon (42). Hij gaf zichzelf de onmogelijke opdracht om het nieuws van over heel de wereld van die zondag te bundelen in een voorstelling. Hij heeft daarvoor de hulp van de Mechelaars nodig. “In de stad leven 132 nationaliteiten. Ik wil de krant van 22 februari uit elk land van herkomst.” -
Wijnegem Wijnegem Shopping Center kijkt naar de toekomst na gruweljaar 2020: “In december helft minder bezoekers dan jaar ervoor”
2020 was voor iedereen een rampjaar en dat geldt ook voor het Wijnegem Shopping Center. De twee lockdowns hebben een heel grote impact gehad. Zo mochten tijdens de tweede lockdown slechts 32 van de 250 winkels openen. Maar ook de regel dat funshoppen niet toegelaten is, je alleen moet winkelen en de horeca dicht moest, zorgde ervoor dat in de belangrijke maand december er de helft minder bezoekers te noteren viel dan het jaar voordien. Maar toch is er ook goed nieuws: ZARA breidt haar winkel uit en de eerste Bershka is een feit. -
Brasschaat/Vlaanderen The Big Bounce trekt naar Vlaamse scholen: “We hopen alternatief te zijn voor afgelaste sportdagen of bos- en zeeklassen”
De organisatoren van The Big Bounce, een muziekfestival in combinatie met (enorme) springkastelen, trekken dit voorjaar met hun concept naar Vlaamse scholen. Na twee succesvolle edities op het domein De Ster in Sint-Niklaas willen de broers Jan en Guy Pluym niet nog eens jaar zonder The Big Bounce. “Scholen mogen buiten de muren niets organiseren dus wij hopen hiermee een perfect alternatief aan te bieden”, klinkt het bij de broers.