Wout van Aert slaat met tijdritzege dubbelslag in Parijs-Nice: “Dit is wat ik al mijn hele leven doe: vechten tegen mezelf”
Parijs-NiceSprinten, klimmen, hardrijden: Wout van Aert (27) kan alles. Maar tijdrijden kan hij misschien wel het best. Minder snel pak, wonde aan de knie, sterke concurrentie: het kon hem allemaal niet deren. De Kempenaar ging door de muur en pakte dagwinst en de gele trui.
Klimmen heeft hij in deze Parijs-Nice nog niet moeten doen, maar we weten van in de Tour hoe goed hij dat kan. Sprinten deed hij wel al: maandag en dinsdag werd hij tweede en derde. Hardrijden deed hij op zondag, hij ging ervandoor met twee ploegmaats waarna hij de zege weggaf aan Laporte. In de tijdrit van vandaag zorgde Van Aert voor zichzelf: hij ging ‘all in’ en won met twee seconden voorsprong.
Straf nummer, want performance manager Mathieu Heijboer hield er ‘s morgens nog rekening mee dat Van Aert vier à vijf seconden zou verliezen omdat hij niet in zijn op maat gemaakte tijdritpak kon starten. Als leider in de puntenstand moest hij verplicht rijden met de groene outfit van de organisatie. Van Aert grijnsde aan de finish: “Jammer dat ik mijn eigen pak niet had, dan had ik het rustig aan kunnen doen.”
De waarheid is natuurlijk dat hij een tijdrijder van wereldniveau is, ook zonder speciaal pak. Van Aert combineert twee belangrijke kwaliteiten: hij is bijzonder sterk waardoor hij enorme kracht ontwikkelt én hij kan ongelofelijk diep gaan. Vandaag was hij de enige die na de aankomst niet op zijn benen kon blijven staan. Hij moest languit gaan liggen. Bij Mathieu van der Poel zie je dat ook, maar verder zijn er niet veel renners die zó in het rood kunnen gaan. De meeste botsen op een muur, Van Aert gaat er doorheen.
Van alles wat hij heel goed kan, is tijdrijden misschien wel zijn grootste specialiteit. Als sprinter moet hij zijn meerdere erkennen in types als Jakobsen en Ewan. Als tijdrijder moet hij alleen bang zijn van Ganna. Zelf moest hij daarover nadenken. “Is tijdrijden mijn sterkste kwaliteit? Als je puur naar de prestatie kijkt die nodig is, dan is het antwoord ja. Tijdrijden komt in de buurt van wat ik heel mijn leven gedaan heb in het veldrijden: vechten tegen mezelf. Maar als je kijkt naar alles wat nodig is om een toptijdrijder te zijn — alle uren op de fiets, de windtunneltests, al die kleine details — dan is het antwoord neen. Ik focus op te veel dingen om dit perfect te doen. Soms is dat een frustratie voor mezelf. Er is simpelweg niet genoeg tijd om alle trainingen te doen die ik zou willen doen. Ik probeer een goeie balans te vinden en vandaag bewijst dat dat lukt.”
Waarna Van Aert nog een keer zijn liefde verklaarde voor het tijdrijden. “Ik vind dit een heel mooie discipline. De schoonheid zit in de details, in de positie die je moet aannemen op de fiets. Tijdrijden is in die zin het enige aspect in wielrennen dat in de buurt komt van Formule 1.”
Zijn knie, die hem dinsdag nog wat parten speelde, was vandaag geen issue meer. “Niks meer gevoeld van die wonde”, zei Van Aert. “Het is erger als ik wandel of de trap neem dan op de fiets.”
De paar treden richting podium nam hij alvast gezwind. Van Aert ging er met plezier zijn gele trui ophalen. Heel anders dan dat bij Roglic het geval zou geweest zijn. “Die was blij dat hij meteen naar de bus kon”, lachte Van Aert. De Sloveen had zijn ploegmaat wel eerst gemeend proficiat gewenst — de twee kwamen net na mekaar binnen en deelden enthousiast schouderklopjes uit. Roglic noemde onze landgenoot “een machine”. “Ik zal moeten werken aan mijn conditie”, voegde hij er met een knipoog aan toe.
Maar het ging dus over die gele trui, en het leeuwtje dat erbij hoort in wedstrijden van ASO. “Ik heb er al eentje uit de Dauphiné van twee jaar geleden”, vertelde Van Aert. “Dit is mijn eerste sinds de geboorte van mijn zoontje. Dit is voor Georges. Ik hoop dat het hem wat opvrolijkt, hij is gisternacht ziek geworden. Ik heb Sarah gehoord en het gaat al beter, maar toch.”
Het eindklassement in Parijs-Nice is geen ambitie voor Van Aert, maar die gele trui deed hem wel dromen. “Dit is exact dezelfde gele trui als in de Tour, maar tegelijk is hij helemaal anders. Vorig jaar heb ik de hele eerste Tourweek gejaagd op de gele trui, maar om eerlijk te zijn: ik was niet in de vorm die nodig was. Wel goed, maar nog niet top. Dit jaar zijn er in de eerste Tourweek ook veel opties: om een rit te winnen en misschien om de trui een dag te dragen. Ik hoop erop, maar het begint allemaal met een goeie eerste tijdrit. Die zal cruciaal zijn.”
De Tour opent in juli met een tijdrit van circa 13 kilometer in Kopenhagen. Qua afstand quasi identiek aan de tijdrit van gisteren, qua profiel niet te vergelijken. Van Aert: “Dit was heuvelachtig, een stuk steiler dan ik had gedacht. Kopenhagen zal compleet vlak zijn, daar zal het meer een constant tempo zijn. Anders dus, maar ik kijk er naar uit. Ik vond dit een goeie test voor wat we in de zomer krijgen. Het geeft vertrouwen.”
Ben jij de grootste wielerkenner van het land? Speel mee met de Gouden Klassiekers en maak kans op 5.000 euro en talloze prijzen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gouden Tour
Onze analist Tom Boonen ziet in Van Aert zijn 'groene' opvolger: "Wout is dé topfavoriet, maar onderschat zijn missie niet"
Morgen gaat - eindelijk - de Tour de France van start. In het Deense Kopenhagen moeten de renners een tijdrit van 13,2 kilometer afwerken. Onze analist en ex-wereldkampioen Tom Boonen keek alvast eens in zijn glazen bol. Ook jij kan bewijzen dat je een echte koerskenner bent door je Gouden Tour-ploeg te maken en zo kans te maken op de hoofdprijs van 5.000 euro. -
PREMIUMTour de France12
Onderschat hij zichzelf weer? In Tour 2021 en Giro 2022 reed Van der Poel meerdere dagen in leiderstrui
In de Tour de France van vorig jaar won Mathieu van der Poel de tweede rit en droeg zes dagen het geel. In de Giro won hij op dag één, met drie dagen roze trui tot gevolg. Flikt hij dat kunstje ook in zijn derde grote ronde? “Mezelf in de top tien van de tijdrit wurmen, zou knap zijn.” -
Livios
Uitgedroogd gazon voorkomen? Tuinexpert geeft 5 tips: “Gazonsproeiers zijn niet efficiënt”
Droge zomers eisen hun tol in Vlaamse tuinen. Wanneer de regen uitblijft en de temperaturen stijgen, worden onze gazons dor. Van die groene grasmat blijft dan al snel niet veel meer over. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst van Groen Groeien hoe je een dor gazon kan voorkomen. -
-
Tour de France83
De Tour is van ons! Yves Lampaert pakt na Belgische dubbel in Kopenhagen verrassend geel voor Wout van Aert
Niet Wout van Aert of Filippo Ganna, maar wel Yves Lampaert heeft de gele trui gepakt in de openingstijdrit in de Tour. Onze landgenoot verraste vriend en vijand met een kanontijd in Kopenhagen en boekte de mooiste overwinning uit zijn carrière. Van Aert werd 2de, titelverdediger Pogacar 3de. België boven in de Ronde van Frankrijk. -
HLN Shop
Het kiezen van de juiste airco is maatwerk: zo bega je geen miskoop
Heerlijk, die warme dagen. Al kan de hitte in huis het behoorlijk lastig maken om te slapen en te werken. Een airco biedt dan instant verkoeling, maar hoe kies je uit alle modellen op de markt het toestel dat ideaal is voor jou? HLN Shop helpt je op weg. -
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje. -
Gouden Tour1
Laatste uren om kans te maken op 5.000 euro: speel mee met de Gouden Tour en win talloze prijzen
Vandaag gaat de Ronde van Frankrijk opnieuw van start. Met de Gouden Tour kan jij bewijzen dat je de beste ploegleider bent en 5.000 euro cash winnen. Wil je kans maken op de jackpot of andere prijzen? Meedoen voor eeuwige roem kan tot uiterlijk vanmiddag om 16 uur.
48 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageergie vanheers
Ine Janssens
Antoine Van De Velde
eric peirsegaele
Bert Rochus