Uw gids voor Gent-Wevelgem: hoe ziet het parcours eruit? Naar welke toppers moeten we uitkijken?
WielrennenExact één week voor de Ronde van Vlaanderen staat Gent-Wevelgem op het programma. Klassieke renners gaan de strijd aan met de spurters. Bovendien is er heel wat om naar uit te kijken. Van mogelijke waaiers in De Moeren, over de onverharde Plugstreets in Henegouwen tot drie passages over de Kemmelberg. Ontdek er hier alles over!
Parcours
Aan de Menenpoort in Ieper wordt om 10u50 het startschot gegeven voor de 84ste editie van Gent-Wevelgem. 248,9 kilometer verder en een goede zes uur later kennen we de winnaar en opvolger van Wout van Aert.
Na een lus door onder andere Gullegem en Moorslede zet het peloton koers richting kust. Op iets meer dan 150 kilometer van de streep passeren de renners door De Moeren. Bij een stevige wind is het daar code rood, waaiers kunnen het peloton namelijk in stukken doen breken. Renners die de slag missen, mogen de droom op een overwinning dan al opbergen.
Via Poperinge komen de renners in de heuvelzone terecht. We zitten dan op 100 kilometer van de finish. Met de Scherpenberg, Baneberg, Monteberg en de eerste van drie passages over de Kemmelberg, wachten de renners enkele flinke kuitenbijters. Vooral ‘de Kemmel’ kan voor een schifting zorgen. Nadien moet het peloton drie Plugstreets, onverharde wegen, overleven in de provincie Henegouwen. Schrik niet als u renners aan de kant van de weg ziet staan met een leegloper.
Vervolgens moet het peloton de tweede heuvelzone bedwingen: Monteberg, Kemmelberg, Scherpenberg, Banenberg en nogmaals de Kemmelberg, deze keer via de Ossuaire-kant, meteen ook de steilste kant. 700 meter aan 10,4% gemiddeld met een maximaal stijgingspercentage van 22. De laatste kans om de spurters, als die er dan nog bij zijn, overboord te gooien. Na het ronden van de top van de ‘Kemmel’ moeten nog 34 nagenoeg vlakke kilometers afgelegd worden vooraleer de winnaar zijn handen in de lucht mag steken op de Vanackerestraat.
Zo verliep het vorig jaar
De koers brak al snel open. Op 180 kilometer van de streep, nog voor de beruchte Moeren, trok BikeExchange het peloton in stukken. Ook de hevige wind had daar zijn aandeel in. Het resultaat was een kopgroep van 25 renners. Wout van Aert liet zich niet verrassen en had met Nathan Van Hooydonck een ploegmaat mee. Quick.Step-Alpha Vinyl, toen nog Deceuninck-Quick.Step, hinkte op twee gedachten. Sprinter Sam Bennett was mee, Zdeněk Štybar en Yves Lampaert niet. Ook het Belgische duo bij AG2R-Citroën, Van Avermaet-Naesen, en de snelle mannen bij Alpecin-Fenix, Merlier en Philipsen, hadden de boot gemist. De achtervolgende groep bleef heel de wedstrijd rond de minuut hangen. De winnaar zat vooraan.
De tweede beklimming van de Kemmelberg, op 52 kilometer van de finish, zorgde voor een serieuze schifting in de kopgroep. Slechts acht renners hadden een reactie in huis op een demarrage van Van Aert. De derde en laatste passage van de Kemmelberg baarde een muis. Al zorgde de optelsom er wel voor dat Bennett, die zelfs moest overgeven, en Van Poppel afhaakten. Zeven renners snelden richting Vanackerestraat in Wevelgem. De namen: Van Aert, Van Hooydonck, Matthews, Küng, Colbrelli, Trentin en Nizzolo.
Küng wou een sprint nog ontlopen, maar Van Hooydonck pareerde de Zwitserse aanval. Op naar een spurt dus. Daarin toonde een grandioze Van Aert zich duidelijk de sterkste. Onze landgenoot haalde het voor Nizzolo en Trentin.
Deelnemers
Ook dit jaar is Wout van Aert de topfavoriet voor Gent-Wevelgem. Na zijn overwinning in de Omloop schreef de Belgische kampioen de E3 Saxo Bank Classic in Harelbeke op zijn naam na een fenomenaal ploegenspel. Dat maakt dat Van Aert elke koers die hij dit seizoen reed op Vlaamse bodem winnend afsloot. Bovendien zal onze landgenoot, een week voor de Ronde, een nieuw statement willen maken. Voor zover dat nog nodig is natuurlijk.
De tweede van vorig jaar, Giacomo Nizzolo, is niet van de partij door een gebroken pols. Matteo Trentin staat wel aan de start. Na een degelijk openingsweekend (9de in de Omloop en 7de in Kuurne-Brussel-Kuurne) en zijn zege in Le Samyn zal de Italiaan met vertrouwen koersen.
We zijn ook benieuwd naar wat Mads Pedersen kan. De winnaar van 2020 won dit voorjaar etappes in de Ster van Bessèges en Parijs-Nice. Bovendien reed de Deen een uitstekende Milaan-Sanremo (6de plaats). In de E3 stelde Pedersen met een 26ste plek op zes minuten van Van Aert wat teleur, maar de wereldkampioen van Yorkshire 2019 vindt met Gent-Wevelgem een parcours op zijn maat. Een gevaarlijke man.
Voorts is het uitkijken naar Quick.Step-Alpha Vinyl. ‘The Wolfpack’ start alleszins met een ijzersterke ploeg en wedt op twee paarden. Met Fabio Jakobsen hebben ze een echte rassprinter in de rangen. Daarnaast beschikken ze met Lampaert, Sénéchal en Asgreen over drie renners die moeten kunnen concurreren met de drietand Van Aert-Benoot-Laporte van Jumbo-Visma.
Naast bovenvermelde landgenoten staan er nog een resem Belgen met ambitie aan de start: Victor Campenaerts, Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Jasper Stuyven, Tim Merlier en Jasper Philipsen.
Zij krijgen natuurlijk concurrentie van heel wat buitenlandse toppers: Matej Mohoric, Gianni Moscon, Stefan Küng, Dylan van Baarle, Jhonatan Narváez, Tom Pidcock, Anthony Turgis, Dylan Groenewegen en Peter Sagan.
Hellingen en Plugstreets
Helling 1: Scherpenberg - 1,6 km aan 3% gemiddeld (op 97,5 km van finish)
Helling 2: Baneberg - 2 km aan 4,6% gemiddeld (op 92 km van finish)
Helling 3: Monteberg - 1,4 km aan 7,7% gemiddeld (op 86 km van finish)
Helling 4: Kemmelberg - 3 km aan 4% gemiddeld (op 84 km van finish)
Plugstreet 1: Hill 63 - 2,1 km (op 72 km van finish)
Plugstreet 2: Christmas Truce - 1,3 km (op 69 km van finish)
Plugstreet 3: The Catacombs - 0,6 km (op 67 km van finish)
Helling 5: Monteberg - 1,4 km aan 7,7% gemiddeld (op 54 km van finish)
Helling 6: Kemmelberg - 3 km aan 4% gemiddeld (op 52 km van finish)
Helling 7: Scherpenberg - 1,6 km aan 3% gemiddeld (op 44 km van finish)
Helling 8: Baneberg - 2 km aan 4,6% gemiddeld (op 40 km van finish)
Helling 9: Kemmelberg - 0,7 km aan 10,4% gemiddeld (op 34 km van finish)
Laatste 10 winnaars
2012: Tom Boonen (Bel)
2013: Peter Sagan (Slo)
2014: John Degenkolb (Dui)
2015: Luca Paolini (Ita)
2016: Peter Sagan (Slo)
2017: Greg Van Avermaet (Bel)
2018: Peter Sagan (Slo)
2019: Alexander Kristoff (Noo)
2020: Mads Pedersen (Den)
2021: Wout van Aert (Bel)
Recordhouders (3 overwinningen)
Robert Van Eenaeme: 1936, 1937, 1945
Rik Van Looy: 1956, 1957, 1962
Eddy Merckx: 1967, 1970, 1973
Mario Cipollini: 1992, 1993, 2002
Tom Boonen: 2004, 2011, 2012
Peter Sagan: 2013, 2016, 2018
Overwinningen per land
50: België
7: Italië
5: Nederland
3: Duitsland, Noorwegen, Slowakije, Frankrijk
2: Denemarken
1: Ierland, Oezbekistan, Oostenrijk, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Zwitserland
Ben jij de grootste wielerkenner van het land? Speel mee met de Gouden Klassiekers en maak kans op 5.000 euro en talloze prijzen.
Kijk en/of beluister op HLN.be en alle streamingdiensten naar de tweede aflevering van ‘Wuyts & Boonen’:
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Kattendoder’ Tiberi maakt seizoen vol bij Bahrain Victorious na ontslag bij Trek-Segafredo
-
Mijnenergie
Tijdens je vakantie thuis niets verbruiken, maar toch betalen: dit kan je eraan doen
Vertrek je binnenkort op vakantie en verbruik je geen energie? Dan lijkt een nulfactuur voor die periode het logische gevolg. Toch zal je in de praktijk ook stroom en aardgas betalen tegen de op dat moment geldende prijzen. Al valt daar wel iets aan te veranderen. Mijnenergie.be legt uit waarom je toch betaalt en hoe je daar een mouw aan past. -
TV
STREAMINGTIP. ‘More Than This’: liefde in alle kleuren
Zin om de week in te zetten met een portie onvervalst tienerdrama? Dan bent u bij VRT MAX aan het juiste adres. Zij brengen met ‘More Than This’ een uitstekende Australische reeks in stelling, waarbij het gevoelsleven van vijf adolescenten centraal staat. -
-
4
“Wunderbar”: Van Aert maakt eerste tochtje in Zwitserland (op gravelfiets)
-
6
KIJK. Jumbo-Visma (op roze sokken) aan het feest, de sprint van Cavendish en valpartij in laatste meters: dé momenten van de slotrit
De slotrit van deze Giro verliep zoals verwacht: de roze trui dronk met z’n ploeg (allemaal gehuld in passende roze sokken) een glaasje champagne, de tegenstanders kwamen met felicitaties en aan het eind won een sprinter. Mark Cavendish was de afmaker van dienst, met hulp van z’n goede vriend Geraint Thomas. In de Britse sprinter z’n zog gingen er nog een aantal zwaar tegen de grond. Ook dat was een constante in deze Ronde van Italië: valpartijen. De hoogtepunten van de slotrit in deze Giro kan u in bovenstaande video bekijken. -
3
“Ik vertrouw die gast niet”: Thomas had snel door dat Roglic helemaal geen zwak moment kende, net zoals grappende ploegmaat Kuss
Een zwak moment? Geen sprake van. Primoz Roglic werd donderdag in de achttiende Giro-etappe even op achterstand gezet, maar trok nadien stevig door. Concurrent Geraint Thomas: “Ik vertrouw die gast niet.” -
Spaargids.be
Is een termijnrekening opnieuw interessant? Dit zijn de verschillen met een gewone spaarrekening
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerwim rooyakkers