Tim Merlier wint massaspurt na zinderende finale en is tweede keer Belgisch kampioen: “Vreesde dat het afgelopen was”
BK wielrennenTim Merlier (Alpecin-Fenix) is voor de tweede keer in zijn carrière Belgisch kampioen wielrennen. In een knotsgekke koers die bol stond van de verrassingen, demarrages en chaos was hij uiteindelijk de snelste in de massasprint. Een fotofinish moest duidelijkheid brengen. Jordi Meeus en Jasper Philipsen zijn twee en drie.
Zonder Wout van Aert (knieblessure) was het plots kijken naar andere sprinters om een favoriet uit te kiezen voor het BK in Middelkerke. Wie zou de Belgische tricolore vanavond in handen krijgen? Blijartvlak, en dus een klofje naar de hand van snelle mannen. A la Jasper Philipsen, Tim Merlier en Arnaud De Lie. Al mag je Remco Evenepoel nooit helemaal afschrijven.
Al snel na het startschot wist een zeer interessante groep te ontsnappen. Daarbij onder meer Oliver Naesen, Eli Iserbyt, Bert Van Lerberghe, Quinten Hermans en Brent Van Moer. Hun kloof liep op tot 5 minuten na een uur koers, maar toen de Moeren opdoemden was hun liedje snel uit. Het peloton schakelde een versnelling hoger en brak in twee. Grootste slachtoffers: Remco Evenepoel en Gerben Thijssen, die de slag hadden gemist.
Wel mee: de sprinters. Bij het ingaan van de lokale ronden in Middelkerke werd de kopgroep helemaal bijgebeend, en brak de koers helemaal los. Temidden alle chaos en demarrages gingen Merlier, Philipsen en Theuns tegen de vlakte, gelukkig zonder veel gevolgen. ‘t Was 60 kilometer lang ieder voor zich, de sprinters zouden het niet cadeau gaan krijgen.
Op 40 kilometer van de meet gooide een actieve Sep Vanmarcke de knuppel in het hoenderhok. Hij reed op kousenvoeten weg en kreeg gezelschap van tien aardige renners. Z’n ploegmakker Van Asbroeck, Serry en Declercq voor Quick.Step-Alpha Vinyl, topfavoriet Philipsen en Van Den Bossche voor Alpecin. Verder nog wat enkelingen: De Vylder, Vermeersch, Stuyven, Van der Sande en Dewulf. Bij het ingaan van de voorlaatste plaatselijke ronde leken de kaarten geschud.
Dat was buiten het peloton - met Evenepoel en co - gerekend. Onder impuls van Lotto-Soudal en Intermarché maakten zij nog een kloof van meer dan twee minuten goed, bij het ingaan van de laatste ronde. Gedaan met het mooie liedje van die groep dromers. Stuyven en Vanmarcke beten nog even op de tanden, ook Evenepoel kwam zich nog even moeien.
Uiteindelijk was het woord toch aan de sprinters. Weemaes, Meeus, Philipsen, Merlier... Het was uiteindelijk die laatste die mocht juichen. Merlier mag zich voor de tweede keer Belgisch kampioen noemen.
Merlier: “Vreesde dat het afgelopen was”
“De eerste was al mooi, maar een tweede... Dat is bevestigen, denk ik.” Tim Merlier glunderde in zijn Belgische driekleur na het BK. “Het was niet makkelijk om gefocust te blijven. Er is 200 kilometer lang gekoerst geweest. Op een bepaald moment begon ik toch te denken dat het gedaan was. Als die groep vooraan goed overeen kwam, kon het gedaan zijn. Na de Moeren kwamen we weer vrij dicht. Niet alle ploegen reden vol door vooraan, en toen was het een pure kermiskoers. Op alles aanvallen, en hopen dat je mee bent. Ik was niet mee, en dacht dat mijn koers gereden was. Ik kwam toch nog terug en deed in de sprint mijn eigen ding. ‘Niet twijfelen’, zei m’n trainer. Dat is mijn sterkte.”
De Belgische kampioen ontbreekt wel in de Ronde van Frankrijk. “Jammer, maar dat is het leven. Vorig jaar was het omgekeerd: wel Tourzeges, maar geen Belgische titel. Het is pijnlijk, maar er kan maar acht man mee.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten
De onzekerheid rond de aardgasbevoorrading vanuit Rusland weegt sterk op de internationale energiemarkten en bijgevolg ook op jouw aardgasfactuur. Dat effect laat zich tijdens de zomer gelukkig minder voelen, maar belooft in de winter hard aan te komen. Om jouw aardgasverbruik en bijgevolg ook jouw aardgasrekening te beperken, kan je nu al de nodige stappen ondernemen. Mijnenergie.be bundelt vijf praktische tips. -
HLN Shop
Kosten bij de fietsenmaker vermijden: zo gaat een e-bike langer mee
Een elektrische fiets vergt vaak een flinke investering, maar gelukkig heb je er ook jarenlang plezier van. Tenminste, als je hem goed onderhoudt. Maar hoe doe je dat precies? En zijn er specifieke aandachtspunten voor e-bikes die niet gelden voor klassieke fietsen? HLN Shop helpt je op weg. -
PREMIUMWIELRENNEN34
Van Aert past definitief voor WK tijdrijden: “Voor een ander is een zilveren medaille fantastisch, maar niet voor Wout”
-
-
Wielrennen13
Chaos in Ronde van Burgos: vreselijke valpartij door verkeersdrempel in dalende lijn, Jumbo-Visma bezet volledig podium
Chaos in de Ronde van Burgos. De tweede etappe werd ontsierd door een massale valpartij in de slotkilometer. Timo Roosen, Edoardo Affini en Chris Harper bleven overeind en kwamen in die volgorde over de streep. Één, twee en drie voor Jumbo-Visma. -
Wielrennen4
KOERS KORT. Sivakov wint Ronde van Burgos, slotrit voor Almeida
Pavel Sivakov heeft de Ronde van Burgos op zijn naam geschreven. De 25-jarige Rus, die sinds begin dit jaar de Franse nationaliteit heeft, hield stand in de slotrit over 170 kilometer met de aankomst bergop. De lange slotklim naar Lagunas de Neila voerde de renners naar een hoogte van 1872 meter. -
Wielrennen1
KOERS KORT. Geen Vuelta voor Bernal, die rentree viert in Duitsland - Stewart boekt eerste profzege in Tour de l’Ain
Geen Egan Bernal in de Vuelta. De voorbije maanden werd gefluisterd dat de Colombiaan zou starten in de Ronde van Spanje, maar dat is dus niet het geval. Bernal maakt binnen twee weken zijn rentree in de Ronde van Duitsland (24-28 augustus). Eind januari hing zijn carrière nog aan een zijden draadje nadat hij op training tegen een stilstaande bus was gebotst aan het einde van een afdaling. Hij brak daarbij elf ribben, twee ruggenwervels, een dijbeen en een knieschijf. Ook zijn longen werden doorboord. -
Spaargids.be
15 procent minder hypotheekaanvragen dan met vorig jaar: koop je nu een woning of wacht je beter af?
Een woning kopen: wanneer doe je dat het best? Nu, in volle inflatiehausse en met een stijgende rente? Of later als de situatie weer is genormaliseerd? Een dilemma, want wanneer zullen de tijden weer ‘normaal’ zijn? Spaargids.be vroeg het aan John Romain, oprichter van financieel adviesbureau Immotheker finotheker.
36 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerEric Urkens
jan sergooris
Liane Den abt
René Pijnacker
adri zuiderwijk