Remco Evenepoel na dubbelslag in Noorwegen: “Gespeeld met de wind”
WielrennenDubbelslag voor Remco Evenepoel in de Ronde van Noorwegen. Onze landgenoot gooide in de derde rit iedereen overboord op een twaalf kilometer lange slotklim. Evenepoel herwint de leiderstrui en steekt met een voorsprong van meer dan een halve minuut op de tweede in het klassement meer dan één hand uit naar de eindzege.
Een luttel secondje, meer stond Remco Evenepoel bij aanvang van de derde rit in Noorwegen niet in het krijt bij leider Tobias Johannessen. Met een aankomst bergop na een klim van twaalf kilometer was er een nieuwe kans voor onze landgenoot om het laken naar zich toe te trekken.
Al zou hiet niet enkel en alleen op de slotklim aankomen. Onderweg was er alweer flink wat animo. Het peloton - of wat er van overbleef - greep de vroege vlucht op 70 kilometer van de streep al bij het nekvel. De oorzaak: waaiervorming op de uitloper van een klim van tweede categorie.
Evenepoel en de meeste andere favorieten lieten zich niet verrassen. Met een sterk uitgedund peloton ging het zo naar de voet van de slotklim naar Stavsro. Michel Hessmann - een jonge Duitser van Jumbo-Visma - anticipeerde slim, maar werd al snel weer bij zijn nekvel gegrepen.
Een aanval van Esteban Chaves opende de debatten tussen de favorieten. De Colombiaan kreeg met Evenepoel, Huys en Uijtdebroeks drie Belgen mee ten dans. Ook Johannessen, Plapp en Vine gingen mee. Vooral die laatste toonde zich bedrijvig op de steilste stroken.
De Nieuw-Zeelander reed in alle enthousiasme en zonder erg zelfs even in op het achterwiel van Evenepoel, die zich vooral op zijn eigen tempo concentreerde. Op de meer lopende stroken zorgde dat voor problemen bij de rest. Evenepoel wurgde zijn tegenstanders stelselmatig dood.
Op vijf kilometer van de aankomst waren Vine en Plapp er als laatsten aan voor de moeite. De slotklim vlakte steeds meer uit en Evenepoel kon zijn voorsprong op de grote molen gaan uitbouwen. Vine gaf op de streep 27 tellen toe, de rest volgde op meer dan een minuut. Huys eindigde als vijfde, Uijtdebroeks werd zesde.
Evenepoel: “Wind in mijn voordeel gebruikt”
Naast spelen met de pedalen, speelde Evenepoel ook met de wind: “Er was veel wind en door de vele bochten blies die afwisselend in het voor- en nadeel. In het begin van de klim was het tegenwind en hield ik mij gedeisd. Toen ik zelf het tempo bepaalde, was het meewind en wist ik dat de renners in mijn wiel dezelfde inspanning moest leveren als ik. Mijn aanval plaatste ik toen het zijwind was.”
Evenepoel stoof weg op vijf kilometer van de streep en reed zijn dichtste belager Jay Vine (Alpecin-Fenix) op 27 seconden: “In de slotkilometer was er veel tegenwind. Ik heb er dan maar een tijdrit uitgeperst”, zegt Evenepoel, die zijn aantal profzeges op 28 stuks brengt. Slechts acht renners wonnen meer voor Quick-Step. De achtste plek van Elia Viviani (29 stuks) wenkt, want het zwaarste van de Ronde van Noorwegen is achter de rug. “Mijn bonus in de stand (46", red.) is best groot. Dat maakt het relax, maar de komende ritten zijn technisch en tricky. Ik hoop op drie sprints, maar ik moet bij de les blijven”, aldus Evenepoel.
6,5 w/kg
Volgens Twitteraar/datafetisjist Mihai Simion trapte Evenepoel op de slotklim gemiddeld 6,5 w/kg gedurende 27 minuten. Volgens Simion zijn hoogste Watt per kilogram lichaamsgewicht ooit, de hoogste w/kg van 2022 tout court voor een dergelijke inspanning. Straf, maar het is twijfelachtig of Simion het exacte gewicht van Evenepoel kent. “Over vermorgens spreek ik mij niet uit. Remco was zeer sterk, maar ik hecht nog meer belang aan de manier waarop hij won”, zegt ploegleider Tom Steels.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWielrennen8
Tiesj Benoot doet het pijnlijke relaas van zijn ongeval: “De deur van de wagen was ingedeukt, de spiegel lag eraf en de ruiten waren gebroken”
-
Wielrennen28
Gehavende en aangeslagen Tiesj Benoot toont zijn verwondingen na zware val: “Ik had niet veel vertrouwen in Italiaans ziekenhuis”
-
Zot van je handtas in suède? Met deze praktische onderhoudstips hou je ze in topvorm
Geen handtas die meer vakantie-en festivalvibes uitstraalt dat een exemplaar in suède. Helaas is deze topfavoriet veel kwetsbaarder dan andere soorten leder. Suède is nogal gevoelig voor regen en voor vlekken. Enkele tips om je handtas jarenlang mooi te houden. -
-
PREMIUMWielrennen3
Tim Merlier over droomtransfer naar Quick.Step: “Er is nog nooit een sprinter mislukt bij deze ploeg”
-
Spaargids.be
Waar vind je nog een gratis zichtrekening? De mogelijkheden en hun kleine lettertjes op een rij
Bankieren is de voorbije jaren stelselmatig duurder geworden. Toch zijn er nog altijd mogelijkheden te vinden om gratis te bankieren, al staat er bij de zogenaamde gratis zichtrekeningen vaak een sterretje met beperkingen waarmee je rekening moet houden. Spaargids.be trekt na wat je moet weten. -
Wielrennen
Ackermann sprint Stybar nog voorbij in laatste hectometers in Ronde van Polen, Meeus tweede
Pascal Ackermann heeft de vierde etappe in de Ronde van Polen gewonnen. De Duitser van UAE-Team Emirates sprintte in de laatste hectometers Zdenek Stybar voorbij en haalde het voor Jordi Meeus. Leider Sergio Higuita kwam ten val in de slotfase, maar gelukkig voor hem in de laatste drie kilometer. -
Spaargids.be
15 procent minder hypotheekaanvragen dan vorig jaar: koop je nu een woning of wacht je beter af?
Een woning kopen: wanneer doe je dat het best? Nu, in volle inflatiehausse en met een stijgende rente? Of later als de situatie weer is genormaliseerd? Een dilemma, want wanneer zullen de tijden weer ‘normaal’ zijn? Spaargids.be vroeg het aan John Romain, oprichter van financieel adviesbureau Immotheker finotheker.
25 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerRENILDE DERME
Wouter Van de Walle
Dany Herman
Gerry Cle
Rik Cappelle