KOERS KORT. Phinney stopt met koersen - Viviani Europees kampioen afvalling - Belgisch record in ploegenachtervolging
Delen per e-mail
Phinney met pensioen
Taylor Phinney stopt op zijn 29ste met wielrennen. De Amerikaan van EF-Education First rijdt zondag met de Japan Cup zijn laatste koers. Phinney werd in 2012 tweede op het WK tijdrijden. Dat jaar won hij ook de proloog in de Giro. Na een zware val in 2014 werd hij nooit helemaal de oude. Zijn laatste uitschieter was een 7de plaats in Parijs-Roubaix vorig jaar.
“Het wordt ‘pensioen’ klinkt gek. Zo voelt het voor mij niet echt”, zegt Phinney. “Ik wil mijn dankbaarheid uitdrukken tegenover iedereen die mij in mijn twaalfjarige carrière heeft gevolgd en gesteund. Dit is iets waar ik al enkele jaren mee bezig was en eigenlijk heeft mijn lichaam voor mij beslist. Ik ben als atleet langer wel geblesseerd geweest dan niet geblesseerd. Dit voelde als een goed moment om mijn chips in te ruilen en het casino te verlaten. Ik wil nu meer tijd maken om kunst te creëren en muziek te schrijven.”(DMM)
Belgische vrouwen in ploegenachtervolging grijpen ondanks recordtijd naast medaille
Op het EK baanwielrennen in het Nederlandse Apeldoorn heeft het Belgische vrouwenteam in de ploegenachtervolging zich ondanks een Belgisch record niet kunnen plaatsen voor de strijd om brons.
Annelies Dom, Shari Bossuyt, Jolien D’hoore en Lotte Kopecky hadden de vijfde tijd in de kwalificaties neergezet (4:25.730) en maakten daardoor geen kans meer op goud of zilver. Daarvoor moesten ze in de top vier eindigen. Een wedstrijd om het brons in dit olympisch nummer kon wel nog, op voorwaarde dat ze in de eerste ronde een van de twee snelste tijden onder de niet-finalisten noteerden. Maar dat lukte net niet.
In die eerste ronde wonnen de Belgen vlot hun duel tegen Nederland met een tijd van 4:21.933, waarmee ze ruim een seconde onder het vorige Belgische record doken (4:23.181). Maar het nieuwe record volstond niet om door te stoten naar het gevecht om brons. Dat wordt een strijd tussen Frankrijk en Italië. België haalde in Apeldoorn als vijfde wel de top acht en de daaraan gekoppelde puntenoogst is belangrijk met het oog op de Spelen van Tokio 2020.
Mannenkwartet in teamachtervolging mag niet naar medaillestrijd
Net als de Belgische vrouwen hebben ook de mannen zich op het EK baanwielrennen in het Nederlandse Apeldoorn niet kunnen plaatsen voor het duel om brons in de ploegenachtervolging. Kenny De Ketele, Robbe Ghys, Rune Herregodts en Sasha Weemaes moesten na een achtste chrono in de kwalificaties in de eerste ronde aan de bak tegen Zwitserland. Het Belgische kwartet legde de zestien ronden (4.000 meter) af in 3:57.985, bijna een seconde boven het nationale record van oktober 2018 (3:57.037). Daarmee hielden De Ketele en co in die eerste ronde alleen Polen (4:01.376) achter zich.
Om door te stoten naar de wedstrijd om het brons moesten de Belgen bij de snelste twee niet-finalisten zijn. De plaats in de top acht, en vooral de puntenoogst die daaraan is verbonden, is wel belangrijk met het oog op de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. De finale wordt een duel tussen Denemarken en Italië. Zwitserland en Groot-Brittannië bikkelen om brons.
Gilke Croket wordt zestiende in scratch, Jules Hesters gaat er meteen uit in afvalling
Gilke Croket is als zestiende geëindigd in de scratch op het EK baanwielrennen in het Nederlandse Apeldoorn. De Britse Emily Nelson sprintte na veertig ronden (of 10 km) naar goud voor de Ierse Shannon McCurley. De Portugese Maria Martins vervolledigde het podium. De Nederlandse titelverdedigster Kirsten Wild moest voor eigen publiek tevreden zijn met de zevende plaats in deze niet-olympische discipline.
In de individuele afvalling bij de mannen, evenmin olympisch, zat de wedstrijd van Jules Hesters er meteen op. De Europese kampioen bij de beloften viel na de eerste sprint als eerste van de achttien renners af. De overwinning ging naar de Italiaan Elia Viviani. De spurtbom van Deceuninck-Quick.Step haalde het voor de Fransman Bryan Coquard en de Pool Filip Prokopyszyn.
Zes aanwinsten voor Bahrain-Merida
Bahrain-Merida heeft liefst zes transfers aangekondigd. Pello Bilbao (Astana), Eros Capecchi (Deceuninck-Quick.Step), Scott Davies (Dimension Data), Marco Haller (Katusha-Alpecin), Kevin Inkelaar (opleidingsploeg Groupama-FDJ) en Rafael Valls (Movistar) trekken naar de wielerformatie. Het zestal tekende een contract voor twee seizoenen. Bilbao is de grootste naam, de Spanjaard was dit jaar goed voor twee ritzeges in de Giro.
Belgische vrouwen worden vijfde in kwalificaties achtervolging, mannen zijn achtste
Op de eerste dag van het EK baanwielrennen in het Nederlandse Apeldoorn is het Belgische vrouwenteam woensdag als vijfde (op elf landen) geëindigd in de kwalificaties van de ploegenachtervolging. De mannen werden achtste. Later op de avond komen ze opnieuw in actie.
Annelies Dom, Shari Bossuyt, Jolien D’hoore en Lotte Kopecky klokten 4:25.730 (gem. 54,190 km/u) en waren daarmee 9.790 trager dan het winnende kwartet uit Groot-Brittannië. In de eerste ronde komen ze uit tegen de Nederlandse vrouwen. Die reden met 4:30.776 de achtste chrono. Bij winst maakt België nog kans op brons.
Kenny De Ketele, Robbe Ghys, Rune Herregodts en Sasha Weemaes zetten in de kwalificaties bij de mannen de achtste tijd neer met 3:57.211 (gem. 60,705 km/u). Zij gaven daarmee 5.378 toe op nummer één Denemarken, dat 3:51.833 noteerde. In de eerste ronde komen de Belgen uit tegen Zwitserland, dat vijfde werd in 3:55.909.
Christopher Juul-Jensen blijft twee jaar langer bij Mitchelton-SCOTT
De Deen Christopher Juul-Jensen (30) heeft zijn contract bij Mitchelton-SCOTT met twee jaar verlengd, tot eind 2021. Juul-Jensen rijdt sinds 2016 voor het team. Hij is er een vaste waarde in de kern voor de klassiekers en de grote rondes. Zij reed hij dit jaar de Giro en de Tour.
Op zijn erelijst prijken onder meer eindwinst in de Ronde van Denemarken (in 2015), ritwinst in de Ronde van Zwitserland (in 2018) en het nationaal kampioenschap tijdrijden (in 2015). “Sinds Chris bij onze ploeg kwam in 2016, is hij gegroeid in zijn rol als leider in het team. Hij is heel betrouwbaar en veelzijdig, we kunnen hem naar elke wedstrijd meenemen. Vooral in de rittenkoersen speelt hij een grote rol”, aldus hoofd sportdirecteur Matt White.
Stijn Van Boxstael zorgt voor Belgische ritzege
Onze landgenoot Stijn Van Boxstael heeft de vijfde etappe van de Crocodile Trophy gewonnen, een Australische rittenkoers voor mountainbikers. Van Boxstael reed na een lastige beginfase in de vlakke tweede etappehelft weg uit een kopgroep van acht renners. Aan de finish had hij 1:36 voorsprong op de Nederlander Bart Classens, die al twee etappes won. De Zuid-Afrikaan Alan Gordon werd derde op 1:52 maar blijft aan de leiding in het klassement. Daarin is Van Boxstael vijfde en Bram Saeys, een andere Belg, zesde.
De Crocodile Trophy is ondanks het wegblijven van de grote namen vooral bekend dankzij de extreme omstandigheden waarin hij in de afgelegen Australische outbacks wordt afgewerkt, aan vaak bijzonder hoge temperaturen. De vijfde etappe tussen Wondecla en Skybury was 120 kilometer lang, de zesde rit van donderdag 125 km. De Crocodile Trophy eindigt zaterdag in Port Douglas.
Tim Merlier vat in Ardooie zijn veldritseizoen aan
Met de Kermiscross van in Ardooie komt Tim Merlier (Creafin-Fristads) voor het eerst dit veldritseizoen in actie. De Belgische kampioen op de weg had zijn rentree nochtans eerder gepland op de Berencross van Meulebeke, maar verkoos uiteindelijk om langer op de weg actief te blijven. Zo reed hij onder meer nog de Omloop van het Houtland, de Münsterland Giro, Binche-Chimay-Binche en afgelopen zondag de Memorial Rik Van Steenbergen waarin hij vijfde werd.
“Het zal voor mij een immens grote aanpassing worden. De omschakeling van de weg naar het veld is zeer groot. Ik heb wel het voordeel dat de Kermiscross in Ardooie een wedstrijd is die niet op televisie komt. Ik zal zo met iets minder stress aan mijn vuurdoop kunnen beginnen. Het wordt alvast ook een pittige week. Na Ardooie rijd ik ook nog zaterdag de Superprestigecross in Boom en zondag de Wereldbekerwedstrijd in het Zwitserse Bern. Dit zijn dus drie crossen op vier dagen tijd”, vertelde Tim Merlier.
Merlier begint zonder doorgedreven crosstraining aan zijn veldritseizoen. “Dat is nu eenmaal de tol van mijn lange wegseizoen. Ik heb me niet expliciet kunnen toeleggen op het veldrijden ,maar daar maal ik niet om. Ik heb een mooie campagne op de weg kunnen afwerken en dat in de Belgische kampioenstrui. Dat deed wel enorm veel deugd. Een bijkomend pluspunt is dat in mijn eerste cross de grote toppers niet aan de start verschijnen. Toon Aerts, Eli Iserbyt, Laurens Sweeck zijn er donderdag immers niet bij, net als Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Ik hoop dat het tijdens de wedstrijd zelf enkele keren stil zal vallen. Het zal graven worden om mijn stuurmanskunst van vorig jaar in het veldrijden opnieuw op te diepen.”
Opvallend is het grote aantal afwezigen in deze 25e editie van de Kermiscross. “Wij deden hen een aanbod, maar blijkbaar wilden ze hierop niet ingaan. Misschien verkiezen zij rust in aanloop naar komend weekend”, stelt Jochen Demeyere van het organiserende comité. “Merlier en Jelle Wallays zijn wel van de partij. De recente winnaar van Parijs-Tours rijdt elk jaar wel een handvol crossen.”
Het parcours op en rond de Stationsstraat van Ardooie, ook gekend als aankomstzone van een etappe in de BinckBank Tour, is 2850 meter lang waarvan er 2030 meter loopt over weidegrond. Vorig jaar ging de zege er voor de derde keer op rij naar Wout van Aert. De wedstrijd voor vrouwen elite is ondertussen aan zijn vijfde editie toe. Vorig jaar triomfeerde Loes Sels er. Zij komt ook nu weer aan de start, net als onder meer Katherine Compton, Thalita de Jong en Ellen Van Loy.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met deze metallic tassen steel je deze lente de show
De metallic handtas is ongetwijfeld een van dé fashion statements van dit seizoen. Oorspronkelijk waren deze glimmende eyecatchers bedoeld om een beetje glamour toe te voegen aan je party-outfit, maar nu brengen ze het feestgevoel naar de straatmode. Ninashop.be zet de mooiste exemplaren op een rij. -
Koers kort
Küng slaat in tijdrit Ronde van Valencia dubbelslag, Mas is leiderstrui kwijt na lekke band
Stefan Küng sloeg een dubbelslag in de Ronde van Valencia. De 27-jarige Zwitser van Groupama-FDJ en Europees kampioen tijdrijden was de snelste in een individuele tijdrit van 14 kilometer. Hij neemt de leiderstrui over van Enric Mas, die in de slotfase lek reed. Morgen eindigt de rittenkoers met een relatief vlakke slotrit. Küng ruikt de eindwinst. -
Koers kort1
KOERS KORT. Greipel hangt fiets eind 2022 aan de haak - Wereldkampioene Van der Breggen past door verkoudheid voor Brabantse Pijl
De Nederlandse Anna van der Breggen (SD Worx) slaat de Brabantse Pijl van woensdag over. De wereldkampioene is nog niet helemaal fit nadat ze de afgelopen dagen last had van een verkoudheid. Volgens haar team hebben tests uitgesloten dat er sprake is van een coronabesmetting. -
-
Wielrennen1
Alaphilippe heeft na onvoorstelbaar einde in 2019 eitje te pellen met Amstel Gold Race: “Het wordt uitputtingsslag”
-
Wielrennen
Renner rijdt etappe in Ronde van Turkije met winterhandschoenen, een mondmasker en... korte mouwen
De eerste rit in de Ronde van Turkije werd door de sneeuwval nog verplaatst, maar Muhammad Nur Aiman Bin Rosli nam wel heel voorbarige maatregelen. De Maleisische renner van Sapura Cycling vertrok vandaag namelijk met handschoenen én een mondmasker. -
Wielrennen2
Niet iedereen start in de drie heuvelklassiekers, wie rijdt de komende week waar?
Het Ardense drieluik staat voor de deur. De Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn traditioneel de slotakkoorden van het klassieke wielervoorjaar. Wie komt nog waar in actie? En wie zijn dus geschikte transfers in jouw Gouden Klassiekers-ploeg? Een blik op de programma’s van de toppers. -
Sparen
Is het einde van goedkope woonleningen nabij?
Voor het eerst sinds lang stijgt de langetermijnrente opnieuw. Goed nieuws voor de economie, maar het betekent ook dat dat er misschien een einde komt aan de historisch lage rentevoeten op woonleningen. Spaargids.be belicht de kwestie.
0 reacties