KIJK. Hoe doen Evenepoel en Pogacar het in Luik? Ook in onze simulatie een koninklijk duel?
In een wereld waar ChatGPT de moeilijkste vraagstukken beantwoordt met hele essays, kan artificiële intelligentie ook de koers voorspellen. Wij nemen onze toevlucht tot Pro Cycling Manager 2022 om wekelijks de belangrijkste voorjaarsklassiekers te simuleren. Wie ziet de computer winnend over de meet trekken in Luik-Bastenaken-Luik? Want, jawel we krijgen een koninklijke strijd tussen Remco Evenepoel en Tadej Pogacar.
KIJK. Zo zal Luik-Bastenaken-Luik (mogelijk) verlopen
Wat is Pro Cycling Manager?
Pro Cycling Manager of kortweg PCM is de wielervariant van Football Manager. Het spel van de Franse ontwikkelaar Cyanide is gebaseerd op een heleboel data die de koers zo waarheidsgetrouw mogelijk probeert weer te geven.
In het spel kun je als manager de touwtjes van een wielerploeg in handen nemen. De virtuele Patrick Lefevere in jezelf kan zo contracten bespreken, trainingsstages inleggen en wedstrijdtactieken bepalen. Kortom: alles doen wat met het reilen en zeilen van een wielerploeg te maken heeft.
Bovendien is het mogelijk om ook individuele wedstrijden af te werken. De omlopen in de game zijn gebaseerd op echte koersen en dus is het mogelijk om klassiekers en rittenkoersen te rijden. Van Parijs-Roubaix over de Tour tot pakweg de Ronde van Hongarije.
Cyanide heeft niet alle rechten van alle ploegen en alle wedstrijden. Remco Evenepoel heet daarom Remi Edendoel, maar met een geüpdatete database is dat euvel verholpen. Elke renner krijgt zoals in de FIFA-games ratings op verschillende onderdelen zoals klimmen, tijdrijden, aanvallen, recuperatievermogen,...
(Lees hieronder verder)
Hoe werkt het?
In zo'n virtuele PCM-koers bepaalt de gamer wanneer en waar een renner uit zijn of haar ploeg demarreert, wie knecht voor de kopman en wanneer de sprint wordt aangegaan. De computer is je virtuele tegenstander en neemt via algoritmes de tactiek van de andere ploegen in handen.
Omdat het spel deelname van de gamer vraagt, kozen wij voor onze simulatie telkens een ploeg uit zonder favorieten. Zo grepen we niet in op het koersverloop dat het algoritme bepaalt. Op die manier beslist de computer volledig over het wedstrijdscenario.
“De artificiële intelligentie in het spel gaat aan de slag met het profiel van de wedstrijd en alle mogelijke wedstrijdscenarios”, liet Cyanide ons weten. “De karakteristieken van elke renner en de vorm van de dag hebben uiteraard ook invloed op de ontwikkelingen.”
(Lees verder onder de foto)
Zijn de uitslagen betrouwbaar?
Het is en blijft natuurlijk een computerspel. Maar toch. Een Reddit-gebruiker simuleerde twee jaar geleden honderd keer de Tour. Tadej Pogacar won in de meerderheid (58 procent) van de gevallen. Bovendien kwamen 7 van de 10 renners die in het echt de top tien haalden ook het vaakst terug in de top tien van het spel.
En dan is er nog Benji Naesen, een Belgische Youtuber bekend door video’s over koerstactieken op Pro Cycling Manager. Hij kreeg vorig jaar in de aanloop naar de Tour een opdracht bij Jumbo-Visma als video-analist om mee koersscenario’s uit te dokteren. Geen nutteloze job met het kunststukje van Van Aert in Calais in het achterhoofd.
(Lees verder onder de foto)
Zo ging onze simulatie van Luik-Bastenaken-Luik
Rest nog de vraag wie onze simulatie als winnaar aanduidt voor Luik-Bastenaken-Luik. Na een voorspelbaar koersverloop met een zeskoppige vlucht van de dag wordt het menens op La Redoute. Alle groten namen zitten voorin geposteerd op de scherprechter.
Sergio Higuita steekt het vuur aan de lont met een eerste demarrage. Pogacar volgt met Evenepoel, Benoot en Hindley in het wiel. De Sloveen countert op de uitloper, waarna Benoot alles doet om de dubbele Tourwinnaar bij te houden. Ook Evenepoel volgt.
Op weg naar de Roche-aux-Faucons krijgen we zo een kopgroep van vijf. Omdat Hindley er op een lopend stuk afmoet, gaat het met vier naar de laatste helling van de dag. Higuita, Pogacar, Benoot en Evenepoel hebben aan de voet een halve minuut bonus op een pelotonnetje schaduwfavorieten.
Op de Roche-aux-Faucons vuurwerk en het verhoopte duel. Pogacar knalt van iedereen weg, alleen Evenepoel houdt de topfavoriet in het vizier. De wereldkampioen plooit zich dubbel, maar is het genoeg om de Sloveen bij te houden? U ontdekt het hieronder of in het filmpje bovenaan dit artikel.
Lees ook.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
2
Rijdt Roglic straks de Ronde van Zwitserland én de Tour? "Nee, misschien, ik weet het niet”
-
Mijnenergie
Tijdens je vakantie thuis niets verbruiken, maar toch betalen: dit kan je eraan doen
Vertrek je binnenkort op vakantie en verbruik je geen energie? Dan lijkt een nulfactuur voor die periode het logische gevolg. Toch zal je in de praktijk ook stroom en aardgas betalen tegen de op dat moment geldende prijzen. Al valt daar wel iets aan te veranderen. Mijnenergie.be legt uit waarom je toch betaalt en hoe je daar een mouw aan past. -
Spaargids.be
Is een termijnrekening opnieuw interessant? Dit zijn de verschillen met een gewone spaarrekening
Zijn termijnrekeningen weer interessant geworden nu Santander Consumer Bank en Izola Bank de rente hebben opgetrokken? Aan welke voorwaarden zijn ze verbonden? En brengen ze meer op dan het klassieke spaarboekje? Spaargids.be zoekt het voor je uit. -
-
6
Eerst Ronde van Zwitserland, nadien Vuelta? Remco Evenepoel overweegt zijn titel te verdedigen in Spanje
-
2
KIJK. Roglic staat stil met kettingprobleem, maar mag nadien toch vieren: dé momenten van de klimtijdrit
Zélfs pech stopte Primoz Roglic niet in de allesbeslissende klimtijdrit van de Giro. Op 2,5 kilometer van de meet stond de Sloveen plots stil op de Monte Lussari. Zijn ketting lag eraf door een put in de weg. Hij leek erg kostbare tijd te verliezen. Roglic legde de ketting er weer op, nadien werd hij in gang geduwd door een personeelslid van Jumbo-Visma en een toeschouwer. Serieus balen moet dat geweest zijn. Maar... het deerde hem klaarblijkelijk niet. Want zelfs met technische issues stoomde hij door naar ritwinst. En naar - zonder ongelukken - eindwinst. -
Livios
Hopen werk op de tuinkalender van juni: "Zeer belangrijk om snoeiafval goed op te ruimen”
Deze maand is extra druk voor (hobby)tuiniers: de moestuin draait op volle toeren, het onkruid plant zich razendsnel voort én er moeten hagen gesnoeid worden. Daarbovenop kan zomerdroogte al voor problemen zorgen. Bouwsite Livios vroeg tuinexpert Bart Verelst hoe je deze klussen best aanpakt. -
9
Roglic de beste, Milan de snelste en Soudal-Quick.Step de fairste: hoeveel verdienen de winnaars van de klassementen?
7 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageereric debanne
Frank Vandaele
Ricci Latte
Herman Van Arendonk
Werner Humblé