Rik Van Looy en Hugo Camps
Volledig scherm
PREMIUM
Rik Van Looy en Hugo Camps © Gregory Van Gansen / Photo News

Hugo Camps op bezoek bij Rik Van Looy (86), wielerlegende en mantelzorger: “Ik kom niet meer buiten zonder Nini. Nu zorg ík voor haar”

WielrennenHet is middag in Herentals. Nini blijft op haar kamertje, in bed. Ze laat zich niet zien, niet voor een groet, niet om de bloemen in ontvangst te nemen. De 88-jarige diva van het peloton zit in een rolstoel en vergeet soms namen. Die aftakeling draagt ze alleen, buiten het zicht, in afzondering. Het is haar trots, zegt fulltime mantelzorger Rik Van Looy. Zijn leven is een klein jaar geleden drastisch veranderd. Na een dubbele operatie wou zijn eega zich niet meer toeleggen op revalidatie. “Als ze het wel had gedaan, zou ze nu nog kunnen lopen”, zegt de ‘Keizer van Herentals’ gelaten. “Nu kom ik ook nergens meer. Ik blijf bij ons ma, in afwisseling met mijn dochter en kleindochter. We laten haar niet alleen.”

26 reacties

 • Peter Nols

  7 maanden geleden
  Ik zag hem in mijn kinderjaren echt als keizer. Later als een te respecteren man maar bereikbaar. En nu zo ontroerend dat Rik nu gewoon iemand is zoals vele van ons, een overtuigd mantelzorger. Het helpt het leven te relativeren.
 • Eduard Dierckx

  7 maanden geleden
  Voor mijn overleden vader was Rik een echt icoon, in mijn jonge jaren volgde ik hem ook alle dagen. Ik ben ooit te voet met zijn beste supporter Herman Detienne van Antwerpen naar Herentals geweest om hem te groeten en wij werden ontvangen als koningen, zo een GROTE mijnheer is Rik Van Looy.
 • felix strackx

  7 maanden geleden
  Een geweldige coureur, jammer dat de meesten hem niet gekend hebben.
 • GUSTAAF VAN DEN EYNDE

  7 maanden geleden
  Rik II De keizer van Herentals is de beste renner die België ooit heeft gehad.Hij is de ENIGE die alle klassiekers heeft gewonnen en moest strijden tegen een coalitie van renners als Van Steenbergen-De Bruyne-Merckx.De laffe streek van Beheyt in Ronse ziullen ze hier in Herentals nooit vergeten en vergeven.
 • Ivan Willems

  7 maanden geleden
  Als klein manneke in de jaren '60 was hij mijn idool. En dat is Rik gebleven. Hij was de top.
 1. Kompany: "Puntenbalans enorm langs verkeerde kant"
  Play
  Anderlecht

  Kompany: "Puntenba­lans enorm langs verkeerde kant"

 2. Lamkel Zé met het ondenkbare en vlotte zeges voor Standard en Anderlecht: de hoogtepunten van speeldag 22
  Play
  Jupiler Pro League

  Lamkel Zé met het ondenkbare en vlotte zeges voor Standard en Anderlecht: de hoogtepun­ten van speeldag 22

  22 januari