TDW
Volledig scherm
© TDW

Herbeleef hoe Sagan z'n tweede ritzege pakte

Ronde ZwitserlandZesde etappe in Ronde van Zwitserland193,1 kilometer tussen Wil en Biel/BienneGlooiend parcours met mooie kans voor sprintersCavendish, Démare, Kristoff of Degenkolb?

Liveblog

 geen nieuwe berichten
Belangrijk

193

Sagan doet het!
Peter Sagan is oppermachtig in de sprint en knalt iedereen uit z'n wiel. Meteend e elfde zege ooit voor de Slovaakse spurtbom in de Ronde van Zwitserland. Jürgen Roelandts is tweede, Aleksander Kristoff derde.

192

Het liedje is voorbij
Baugnies & co zijn eraan voor de moeite. We stevenen af op een massasprint!

184

Schuiver Stybar
Het ligt glad in de straten van Bienne, en dat zal ook Zdenek Stybar geweten hebben. Hij maakt een stevige schuiver, maar de schade lijkt mee te vallen.

181

Vluchters houden voorlopig stand
Zo makkelijk laten de vier vluchters zich niet inrekenen. Het peloton blijft hangen op een 50-tal seconden. Ventoso en Malori zitten daar nog tussen, op zowat een halve minuut.

174

Baugnies wint weer tussenspurt
Tweede tussenspurt van de dag, weer is het onze landgenoot Jérôme Baugnies die als eerste doorkomt. De samensmelting met het peloton is een kwestie van tijd. De vier vluchters rijden nog zo'n 40 seconden vooruit.

168

Malori en Ventoso in achtervolging
Twee Movistar-renners kunnen de benen niet meer stilhouden en besluiten in de achtervolging te gaan op de kopgroep. Malori en Ventoso krijgen echter nauwelijks ruimte om weg te rijden.

162

Bocht op 250 meter van finish
Nog 30 km te rijden en alles wijst erop dat we een massaspurt krijgen. Die wordt mogelijk in zijn beslissende plooi gelegd door een bocht op 250 meter van de finishlijn. Niet ongevaarlijk, zo leren enkele beelden.

152

Baugnies wint tussenspurt
Baugnies passeert als eerste bij de tussenspurt op 41 km van de finish. In zijn spoor volgen Domont, Mohoric en Rutkiewicz.

148

Anderhalve minuut nog
Het peloton houdt de vier vluchters binnen bereik. Baugnies en zijn metgezellen moeten niet hopen op de etappezege, zoveel is duidelijk. Hun voorsprong schommelt nu al een tijdje rond de anderhalve minuut.

TDW
Volledig scherm
© TDW

135

Busrit van drie uur
Dat er vandaag weinig actie valt te beleven, komt misschien ook door de busrit van drie uur die de renners deze voormiddag afwerkten naar startplaats Wil. De wekker ging vanochtend dus erg vroeg af.

126

Regen op Zwitserse wegen
Geen prettig koersweer voor de renners vandaag in Zwitserland. Het regent al de hele dag en naarmate de rit vordert, wordt de regen intenser. Baugnies en co laten zich niet pramen, al zakt hun bonus nu wel onder de twee minuten.

99

Rutkiewicz eerst boven
De Pool Marek Rutkiewicz overschrijdt als eerste de top, voor Domont, Mohoric en Baugnies.

97

Voorsprong stabiel
Baugnies en zijn drie kompanen bevinden zich op het enige klimmetje van de dag. Hun voorsprong blijft stabiel en schommelt steeds rond de 3'30".

82

Colletje komt eraan
We zijn 82 km ver. Nog even en we snijden de enige noemenswaardige hindernis van de dag aan, een colletje van derde categorie. Voor de spurters mag dat geen probleem vormen. Na twee uur wedstrijd zitten we aan een uurgemiddelde van 40,5 km. De voorsprong van de vier leiders zakt terug tot rond de 3'30".

57

Voorsprong loopt op
De voorsprong van Mohoric, Domont, Rutkiewicz en onze landgenoot Jérôme Baugnies is opgelopen tot boven de vier minuten. Het lijkt erop dat de vlucht het nog een hele tijd zal mogen uitzingen van het peloton.

44

Terug 2'45"
Het eerste wedstrijduur zit er op. Daarin hebben de renners 41 kilometer afgelegd. De voorsprong van de vier leiders gaat terug wat de hoogte in: 2'45". De vier Matej Mohoric (Cannondale-Garmin), Axel Domont (Ag2r - La Mondiale), Marek Rutkiewicz (CCC-Sprandi) en Jérôme Baugnies (Wanty- Groupe Gobert). Domont is als 63ste op 36'48" van Pinot de best geklasseerde.

26

Kopgroep met Baugnies heeft goeie 2'
De voorsprong van de vier blijft stabiel en bedraagt 2'15". Het peloton, met nu FDJ van leider Pinot aan het commando, controleert het gebeuren.

14

Daar is controle al
Etixx-Quick.Step zet meteen een mannetje op kop van het peloton. Het is duidelijk: vandaag telt er maar één ding; winnen met Cavendish. De voorsprong stabiliseert rond de drie minuten.

10

Baugnies mee in vlucht van de dag
We hebben vier leiders: de Fransman Domont, de Sloveen Mohoric, de Pool Rutkiewicz en de Belg Baugnies. Met dit kwartet gaan we de komende uren in. Hun voorsprong flirt al met de drie minuten. Het weer is trouwens niet bepaald geweldig te noemen.

6

Baugnies roert zich
Ook Matej Mohoric (Cannondale-Garmin) en onze landgenoot Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert) roffelen de aanvalstrom. Straks met zijn vieren vooraan?

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

TDW
Volledig scherm
© TDW

Sprinters hebben in deze Ronde van Zwitserland niet zo heel veel te zoeken, dat maakten de voorbije vijf ritten al duidelijk. Of het moeten rappe mannen zijn die ook vlotjes een berg of pittige helling verteren, genre Peter Sagan en Michael Matthews. Als er dan toch een etappe is die spek voor de bek van de zuivere sprinters is dan misschien wel deze. Tussen startplaats Wil en Biel krijgen we 193 kilometer voor de kiezen met na net geen 100 kilometer het enige klimmetje van de dag. Voor het overige moet er ook nog wat geklommen worden maar niet van die aard dat er grote exploten zullen volgen. De finale is naar Zwitserse normen behoorlijk vlak.

'Cav' aast op zijn ritje
Deze etappe lijkt verdacht veel op de vijfde rit van de editie van vorig jaar en die werd gewonnen door de Italiaan Sacha Modolo (Lampre), Mark Cavendish ging toen onderuit en zal vandaag mogelijk op revanchegevoelens teren. De 'Manx Express' wil bovendien nog wat extra vertrouwen tanken in de aanloop naar de Tour. Al zal hij dan wel moeten afrekenen met zegekoning Alexander Kristoff, Frans kampioen Arnaud Démare en winnaar van Parijs-Roubaix John Degenkolb. En wees maar zeker dat ook ritwinnaars Sagan en Matthews zich nog eens zullen mengen voor een extra succes. Aankomen doen we overigens in het tweetalige Biel/Bienne, daar wordt Duits én Frans gesproken.

Mis niks van deze ongetwijfeld weer boeiende etappe, LIVE bij HLN.be!

TDW
Volledig scherm
© TDW
TDW
Volledig scherm
© TDW
TDW
Volledig scherm
© TDW
TDW
Volledig scherm
© TDW
TDW
Volledig scherm
© TDW
TDW
Volledig scherm
© TDW
  1. Analist Jan Mulder en ex-profvoetballer Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”
    Gouden 11
    1

    Analist Jan Mulder en ex-profvoet­bal­ler Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”

    Ook Jan Mulder en Jelle Van Damme, ex-profvoetballers bij Ajax en Anderlecht, stellen een Gouden 11-ploeg samen. De Nederlandse analist koos onder meer voor Nicolas Raskin en Hugo Siquet. Twee jonge veulens die het mooie weer maken bij Standard. “Ik zie Raskin echt graag spelen.” Jelle Van Damme kiest Ruud Vormer als kapitein. “Hij is een een echte strijder.” Stel net als Mulder en Van Damme voor morgenavond jouw ploeg samen en maak kans op 10.000 euro.