Volledig scherm
© BELGA

HERBELEEF Belgische feestdag in Roubaix met dank aan Greg Van Avermaet

115de editie van Parijs-Roubaix257 kilometer met 29 kasseistrokenAllerlaatste koers van topfavoriet Tom BoonenPeter Sagan en Greg Van Avermaet grote uitdagers

Liveblog

 geen nieuwe berichten
Belangrijk

257

GREG VAN AVERMAET FLIKT HET!
HIJ DOET HET! Greg Van Avermaet haalt het in een bloedstollende sprint van Zdenek Stybar, die nochtans verrassend stevig uitpakte. Wat een delirium hier op de piste want het is toch een Belg die Parijs-Roubaix wint! Dolle vreugdtaferelen met Daniel Oss, zijn ploegmaat die zo een geweldige koers heeft gereden. Langeveld is derde, Stuyven wordt nog knap vierde. Die kwam zowaar nog terug! Tom Boonen wordt 13de, hij krijgt een staande ovatie.

256

Wat een fenomenaal pokerspel!
De slotkilometer nadert, daar hangt de rode vod! Wie wordt het hier mensen? Greg Van Avermaet laat zich niet uit zijn lood slaan en speelt het spelletje perfect. Hij rekent op zijn sprint, maar moet dus wel afrekenen met Langeveld en Stybar. Daar is de piste!

255

STYBAR PROBEERT GREG TE KISTEN!
De aanval van de slepende Zdenek Stybar! Greg Van Avermaet dicht het gaatje en pakt niet over, wat een zenuwslopende driestrijd is dit. Langeveld is de derde hond in het kegelspel. Wie pakt 'em?

254

Van Avermaet, Langeveld of Stybar?
Wat een stress daar vooraan, wat moet er nu door het hoofd van Greg Van Avermaet spoken? Dit is misschien de kans van zijn leven op die grote klassieker, nochtans in een koers die hij niet bestempelt als zijn specialiteit of favoriet. Doet ie het?

252

Stybar speelt het ploegenspel
Het zijn Langeveld en Van Avermaet die uit hun pijp moeten komen op 5 kilometer van de streep want Stybar pakt niet over, de Tsjech gaat het slim spelen en heeft natuurlijk Boonen in de achtergrond.

250

We hebben nog drie kanshebbers op winst
De laatste 10 kilometer zijn aangesneden, het spel lijkt gespeeld. Greg Van Avermaet moet enkel nog afrekenen met een Nederlander en een Tsjech. Zdenek Stybar kan het afscheid van Tom Boonen toch nog een mooie wending geven, maar zelf winnen zal 'Tommeke' niet doen...

248

45 seconden, mogen we kruis maken over Boonen?
Met spijt in het hart moeten we het stellen, maar we vrezen dat Tom Boonen zijn laatste koers niet gaat winnen. De kans op een vijfde zege wordt met de minuut kleiner. Maar het goede nieuws is wel dat Greg Van Avermaet hier nog volop meedoet voor de zege. Stybar en Langeveld zijn de mannen die hij moet verslaan.

246

Krijgt Tom Boonen nog enige steun?
John Degenkolb kijkt de kat uit de boom, gelukkig is er nog de indrukwekkende Oliver Naesen om een handje toe te steken in de achtervolging. Het lijkt echter gespeeld want Van Avermaet, Langeveld en Stybar bollen stevig door richting de piste van Roubaix. Daar zullen de zenuwen ook door de keel gieren. Peter Sagan die kan het onderhand al vergeten.

244

We hebben nog drie leiders, 15 km to go!
Van Avermaet, Stybar en Langeveld, dat is wat nog rest na die heldhaftige passage op Carrefour de l'Arbre, is dit het koptrio dat gaat strijden voor de zege? Het ziet er met de kilometer beter uit. Eén kans op drie voor de Belgen. 33 seconden, dat is de kloof.

242

Van Avermaet en Stybar op Carrefour de l'Arbre
Hij leek even aan te sturen op een aanval, maar Greg Van Avermaet houdt zich toch in. Hij moet afrekenen met die geweldige crosser Zdenek Stybar, intussen blijft Tom Boonen hemel en aarde bewegen om terug te keren. Langeveld is ook nog mee, Roelandts kan niet meer mee. Ook bij Stuyven beginnen de inspanningen te wegen.

240

Roelandts bijna weg vooraan, wat scheelt er?
Een lekke band of iets anders aan de hand? Jürgen Roelandts leek even op de sukkel, gelukkig lijkt het allemaal nog mee te vallen en sluit hij weer aan. Daniel Oss is intussen weg, het is nu man tegen man in de kopgroep. Gaat Greg Van Avermaet nu ook Parijs-Roubaix winnen?

238

Oss gaat niet hard genoeg voor kopman Van Avermaet
Nerveus gedoe want we naderen de laatste 20 kilometer van deze 115de Parijs-Roubaix, de afscheidseditie van Tom Boonen. Het kan nog voor de man die Roger De Vlaeminck kan overvleugelen, maar veel zal afhangen van Greg Van Avermaet. Hij wordt op sleeptouw genomen door de uitgeputte Daniel Oss. 20 tellen het verschil.

236

Groep met Boonen op halve minuut
Het wordt nog spannend want de omvangrijke groep met Tom Boonen volgt op amper 25 seconden van de kop van de koers. Gaan de zes het volhouden tot aan de eerste stenen van Carrefour de l'Arbre? Geloof het of niet, maar op papier kan er hier zelfs nog gesprint worden met een peloton(netje). Al komt er wel nog wat lekkers.

234

Daniel Oss op kop met 6 jagers
Even de situatie schetsen op een goeie 25 kilometer van de streep: Daniel Oss rijdt daar nog altijd moederziel alleen op kop, maar lijkt het beste stilaan gehad te hebben. Op een kleine halve minuut volgen ploegmaat Van Avermaet, Stuyven, Stybar, Langeveld, Moscon en Roelandts.

232

Sagan keert terug in groep met Boonen
Peter Sagan lijkt een beetje moedeloos te worden van al die heirkracht, maar sluit wel weer aan bij Tom Boonen en co. Intussen komt ook een groot gezelschap terug met daarbij nog tal van Belgen én Mathew Hayman. Het groepje met Van Avermaet volgt op een halve minuut van Oss, BMC heeft alles netjes onder controle.

230

BRUTE PECH VOOR SAGAN!
Balen, we have a problem! Peter Sagan rijdt lek, maar kan snel weer verder. Intussen rijden Van Avermaet, Stuyven en Moscon een gat dicht op Stybar, Roelandts en Langeveld. De Tsjech van Quick-Step hoeft niet langer alleen jacht te maken op Daniel Oss. Die mag nu al de prijs voor de strijdlust krijgen, de ploegmaat van onze Greg. Maar het probleem situeert zich dus bij Tom Boonen. Hij zit gevangen.

227

Daar gaat Zdenek Stybar, Sagan reageert!
Terwijl Daniel Oss, wat rijdt die een dijk van een koers zeg, op z'n eentje al een halve minuut heeft, is het Stybar die probeert van de sprong te maken. Peter Sagan voelt dat dit een uitgelezen moment is en wie gaat er nu reageren? John Degenkolb probeert, maar het is krampachtig.

225

Jens Keukeleire moet achtervolgen na pech
De Belgen blijven maar tegenslag hebben met dit keer West-Vlaming Keukeleire, terug na ziekte en meteen weer in de finale te bespeuren. De snelle man van Orica zal toch in het krachtenarsenaal moeten tasten. Dit is dure energie zo diep in de finale. De tweede van Gent-Wevelgem werd hier in 2015 al zesde.

223

Alles vloeit weer samen: we hebben 15 leiders
Het avontuur van Roelandts, Stuyven, Oss, Moscon en Claeys is voltooid verleden tijd en zo gaan we naar een mooie elitegroep van 15 stuks. Daarbij dus de drie topfavorieten Tom Boonen, Greg Van Avermaet en Peter Sagan. Daniel Oss, die wil van geen wijken weten en meteen na de samensmelting valt de ruige rocker opnieuw aan.

220

Boonen, Van Avermaet en Keukeleire geven gas
Wie de bal kaatst, moet niet verbaasd zijn dat er tegenreactie komt. Sagan probeerde Boonen in het ootje te nemen en nu is het omgekeerd met ook Van Avermaet en Keukeleire erbij. De man in de regenboogtrui is echter kloek en brengt Stybar en Degenkolb mee. Eén ding is duidelijk: De Belgen zijn met veel en ze zijn goed.

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

Volledig scherm
© Photo News
Volledig scherm
© BELGA

Met de 115de editie van Parijs-Roubaix staat vandaag de laatste wedstrijd van Tom Boonen in zijn professionele carrière op het programma. Indien hij een vijfde kassei pakt, kan hij alleen recordhouder worden. De kopman van Quick Step Floors weet evenwel dat hij de zege niet cadeau zal krijgen. Hij moet afrekenen met Greg Van Avermaet en Peter Sagan, die op zoek gaan naar een eerste kassei, of Mathew Hayman en John Degenkolb, die een tweede aan hun trofeeënkast willen toevoegen.             

Parijs-Roubaix telt dit jaar 257 kilometer, waarvan 55 km kasseien, dat zijn er 2,2 km meer dan vorig jaar. In totaal wachten de renners 29 stroken over de kasseien. Het wordt een droge en warme Parijs-Roubaix, 22 graden wordt voorspeld en wind in de rug. "Dat zal zeker een rol spelen", stelde ploegleider Hilaire Van der Schueren vast na de verkenning met zijn team op donderdag. "Renners gaan de koers nog meer zelf hard moeten maken."            

Van Avermaet en Sagan (mede)favoriet
Lotto-Soudal wil in Roubaix haar bleke voorjaar kleur geven en start zonder uitgesproken kopman. Bij AG2R hoopt Oliver Naesen op een glansrol en krijgt hij een ploeg in steun waar ook Stijn Vandenbergh zijn rol zal spelen. Naesen smakte samen met Peter Sagan en Greg Van Avermaet tegen de grond in de Ronde van Vlaanderen en is erop gebrand zich te tonen in de Helleklassieker. Ook de wereldkampioen gaat er op zoek naar succes. Sagan won weliswaar Kuurne-Brussel-Kuurne en schreef twee ritten in de Tirreno-Adriatico op zijn naam, die grote klassieke zege bleef uit. Hij kleurde mee de koers in Milaan-Sanremo, waar hij tweede werd, en Gent-Wevelgem (derde), maar de Slovaak wil graag nog iets meegraaien voor hij enkele weken rust neemt en de competitie hervat in de Ronde van California.             

Van Avermaet verkende woensdag met zijn team de kasseien in Roubaix en stelde er vast dat hij niet al te veel hinder meer ondervond van zijn valpartij. "Deze koers ligt me wel iets minder dan de Ronde", gaf hij toe, "maar ik werd hier al eens derde (2015) en vierde (2013), dus ik kan hier ook winnen. Zondag moet gewoon alles meezitten en ik wil koersen zoals ik dat al het ganse voorjaar doe en hopelijk volgt dan een prijs."

Volledig scherm
© Photo News
Volledig scherm
© Photo News
Volledig scherm
© BELGA
Volledig scherm
© Photo News

Terugkeer Jens Keukeleire
Sep Vanmarcke is er door zijn valpartij in de Ronde niet bij, Jens Keukeleire, tweede in Gent-Wevelgem maar ziek in de Ronde, is dan weer wel van de partij en hoopt dat hij door zijn ziekte niet al te veel van zijn conditie heeft verloren. De Bruggeling werd zesde in 2015 en er mag verwacht worden dat hij zondag zich ook mee vooraan in de debatten zal mengen.            

Mathew Hayman verraste Tom Boonen vorig jaar in de sprint en groeide uit van een outsider in 2016 naar een favoriet dit jaar. Dat lijstje met outsiders is lang: Ian Stannard, Marcel Sieberg, zevende vorig jaar, Jasper Stuyven, Arnaud Démare, Edvald Boasson Hagen, vijfde vorig jaar, Dylan van Baarle en wie weet duiken wel enkele nieuwe namen op.             
            
"Tom start als dé kopman"
Tot slot doet Tom Boonen in zijn laatste koers een gooi naar een vijfde zege. De renner krijgt zeven renners in steun, al kunnen ook zij uitgespeeld worden als kopman moest één en ander mislopen in de laatste Helleklassieker van Boonen. "In de ideale wereld win ik zondag mijn vijfde Roubaix", stelde Boonen donderdag op het persmoment, "mijn conditie is goed, beter dan vorig jaar en het geeft me vertrouwen dat ik een volledige ploeg in steun krijg." "Tom start als dé kopman", voegde ploegleider Wilfried Peeters daar aan toe. "We trekken zijn kaart en moeten uitgaan van onze eigen kracht als team. Niet achter de feiten aanhollen, maar de koers in handen nemen.

Volledig scherm
© TDW
Volledig scherm
© TDW
Volledig scherm
© Photo News

Dit zijn de kasseistroken:

- Een overzicht van de kasseistroken mét de moeilijkheidsgraad          
29. Troisvilles (km 97 - 2200 m) +++              
28. Viesly à Quiévy (km 103,5 - 1800 m) +++              
27. Quievy à Saint-Python (km 106 - 3700 m) ++++              
26. Viesly à Briastre (km 112,5 - 3000 m) - nieuw +++            
25. Briastre à Solesmes (km 116 - 800 m) - nieuw ++             
24. Vertain à St-Martin-sur-Ecaillon (124,5 km - 2300 m) +++            
23. Verchain-Maugré à Quérénaing (km 134,5 - 1600 m) +++            
22. Quérénaing à Maing (km 137,5 - 2500 m) +++              
21. Maing à Monchaux-sur-Ecaillon (km 140,5 - 1600 m) +++              
20. Haveluy à Wallers (km 153 - 2500 m) ++++              
19. Trouée d'Arenberg (km 161,5 - 2400 m) +++++              
18. Wallers - Hélesmes (km 168 - 1600 m) +++              
17. Hornaing à Wandignies (km 174,5 - 3700 m) ++++              
16. Warlaing - Brillon (km 182 - 2400 m) +++              
15. Tilloy - Sars-et-Rosières (km 185,5 - 2400 m) ++++              
14. Beuvry-la-Forêt - Orchies (km 189- 1400m) +++              
13. Orchies (km 197 - 1700 m) +++              
12. Auchy-lez-Orchies - Bersée (km 203 - 2700 m) ++++             
11. Mons-en-Pévèle (km 208,5 - 3000 m) +++++              
10. Mérignies à Avelin (km 214,5 - 700 m) ++              
9. Pont-Thibaut à Ennevelin (km 218 - 1400 m) +++              
8. Templeuve - Moulin de Vertain (km 224,5 - 500 m) ++              
7. Cysoing à Bourghelles (km 230,5 - 1300 m) +++            
6. Bourghelles à Wannehain (km 233 - 1100 m) +++              
5. Camphin-en-Pévèle (km 237,5 - 1800 m) ++++              
4. Le Carrefour de l'Arbre (km 240 - 2100 m) +++++              
3. Gruson (km 242,5 - 1100 m) ++              
2. Hem (km 249 - 1400 m) +++              
1. Roubaix (km 256,5 - 300 m) +            

  1. Het knotsgekke slot van Standard-Eupen, met keeper Bodart die scoort
    Play

    Het knotsgekke slot van Standard-Eu­pen, met keeper Bodart die scoort

  2. Lang bezorgt Club met heerlijke omhaal zege tegen Kortrijk
    Play

    Lang bezorgt Club met heerlijke omhaal zege tegen Kortrijk