De wielen van Filippo Ganna, let op de golvende vorm aan de binnenkant van de velg in het voorwiel.
Volledig scherm
PREMIUM
De wielen van Filippo Ganna, let op de golvende vorm aan de binnenkant van de velg in het voorwiel. © Photo News

Een geheim wapen of gewoon een vreemd ding? Het verhaal achter de speciale voorwielen van Filippo Ganna

WielrennenWeer Filippo Ganna. De wereldkampioen troefde in de openingstijdrit van Tirreno-Adriatico Remco Evenepoel en Tadej Pogacar af. Zijn status als tijdrijder nog eens bestendigd, onder meer met dank aan zijn ‘geheim wapen’. Kijk nog eens goed naar zijn voorwiel, bemerk de golvende velgrand en besef dat Ganna er niet toevallig voor gekozen heeft. Het verhaal achter de wielen van de wereldkampioen, dat begon aan een keukentafel in Boston en onderweg een cameo had aan de gele trui van Mathieu van der Poel en de windtunnel van professor Bert Blocken.  Dit is aflevering 2 in onze reeks Marginal Gains.

12 reacties

 • bob jansens

  4 maanden geleden
  het is best mogelijk dat Ganna enkele seconden wint dank zij deze wielen, maar als deze wielen ontwikkeld werden samen met de fietsenfabrikant, dan is het niet zeker dat ze hetzelfde resultaat geven in een fiets van een ander merk.
 • Dirk Brouns

  4 maanden geleden
  PETER PERMENTIER De snelle banden qua rolweerstand zijn allang gekend. DE druk is redelijk irrelevant of je moet met platte tubes rijden. Maar tussen 6bar en 8bar scheelt het 1.5watt. Verder is de effectieve banddikte tov velgbreedte belangrijk (105% regel) en de hoogte van de velg vnl. En vooral die hoogte van de velg kan je makkelijk 10-20watt schelen op 45km/h. Dus niet geheel onbelangrijk
 • glenn wouters

  4 maanden geleden
  Als het effectief betere tijden oplevert dan rijden binnen een paar maanden alle ploegen weer met die wielen. Dan strijden ze weer met gelijke wapens. Maar uiteindelijk zijn het de beentjes en ook het hoofd die het moeten doen.
 • Gino Denil

  4 maanden geleden
  Als je een geheim wapen nodig hebt dan heb je schrik van de tegenstanders. Dat is alvast een goede zaak voor Remco. En als hij dan ook nog wint is zijn prestatie des te groter.
 • roger van bael

  4 maanden geleden
  Het is geen sport meer maar een commerciëlere evenement
 1. De 5 beste smartphones onder 300 euro: “Dit model is nog sneller dan de meeste luxetoestellen van vorig jaar”
  Tweakers

  De 5 beste smartpho­nes onder 300 euro: “Dit model is nog sneller dan de meeste luxetoe­stel­len van vorig jaar”

  De Falcon Supernova iPhone 6 Pink Diamond is de duurste smartphone ter wereld. Voor de speciale editie betaal je – hou je vast – 43,7 miljoen (!) euro. Daar zit het bijhorend 24-karaats goud voor heel wat tussen. Wij gooien het over een iets betaalbaardere boeg. Donovan Kerssenberg, smartphone-expert bij technologiesite Tweakers, selecteert de beste 5 smartphones onder 300 euro.