Cort houdt De Gendt van zege in Parijs-Nice, Kwiatkowski nieuwe leider
WielrennenMagnus Cort heeft de vierde etappe van Parijs-Nice naar zijn hand gezet. De Deen van Astana toonde zich de sterkste van een vroege vlucht, Thomas De Gendt -die onderweg de bolletjestrui veroverde- finishte als tweede. Michal Kwiatkowski neemt dan weer de leiderstrui over van Dylan Groenewegen.
Delen per e-mail
Het peloton kreeg vandaag voor het eerst in deze Parijs-Nice een heuvelachtige rit voorgeschoteld. De vierde etappe voerde de renners van Vichy naar Pélussin - een tocht van 212 kilometer, meteen ook de langste rit van deze editie van de ‘Koers naar de Zon’.
Ontsnappingskoning Thomas De Gendt had er zin in en trok met twaalf coureurs op pad. De dertien koplopers fietsten een maximale voorsprong van zeven minuten bij elkaar, waarna het peloton plots werd opgehouden bij een overweg. Zo moesten De Gendt en co vooraan even halt houden.
Bollen voor De Gendt
Nadien smolt de bonus van de leiders als sneeuw voor de zon. ’t Ging snel in het peloton. Geletruidrager Dylan Groenewegen moest al vroeg afhaken, in de kopgroep ging De Gendt dan weer met heel wat bergpunten aan de haal. Sterker nog: onze landgenoot van Lotto-Soudal is de nieuwe leider in het bergklassement.
Met nog tien kilometer voor de boeg bleven er nog vier vluchters over: De Gendt, Alessandro De Marchi, Magnus Cort en Giulio Ciccone. Het leiderskwartet had op dat moment een voorgift van vijftig seconden op de grote meute. Voldoende, zo bleek.
Het viertal bleef bij elkaar, tot Cort in de slotfase iedereen uit z’n wiel knalde. De Gendt probeerde nog naar de Deen te springen, maar moest vrede nemen met de tweede plek. Ciccone kwam als derde over de streep. Michal Kwiatkowski veroverde daarnaast de leiderstrui.
De Gendt: “Wil eerder ritzege dan bergtrui”
“We waren met een goede groep van dertien op pad”, sprak De Gendt aan de streep in Pélussin. “Iedereen werkte goed samen, het draaide vlot. In de finale maakte ik evenwel een foutje. Ik wou De Marchi het werk laten doen, maar er viel een gaatje en plots was Magnus Cort gaan vliegen met nog 700 meter te gaan. Ik raakte niet meer op zijn wiel. Akkoord, hij was de sterkste, maar ik maak echt gewoon een foutje.”
Al bij al wou De Gendt het positieve onthouden. Hij verzamelde onderweg genoeg punten voor de bergtrui en mocht die om de schouders trekken op het podium. “Ik heb al veel van die truien in mijn carrière gedragen”, lachte de winnaar van de bergtrui van de jongste Vuelta. “Deze voeg ik graag toe aan de collectie. Ik ga mijn best doen om die te verdedigen, maar ik hoop toch ook op een ritzege. Dat is fijner dan de bergtrui.”
Cort: “Geweldig dat ik hier overwinning pak”
Het seizoen viel tot nu toe een beetje tegen voor Cort. Vorig jaar verzamelde hij een rist ereplaatsen in de Dubai Tour en pakte hij meteen uit in de Ronde van Oman. Nu moest hij wat langer wachten op die eerste zege van het seizoen, zijn veertiende al in zijn carrière, met als uitschieters twee overwinningen in de Vuelta. “Ik ben blij dat ik nu de overwinning pak”, zei hij in het flashinterview. “Parijs-Nice is één van de grootste rittenkoersen van het jaar. Het is geweldig hier een etappe op mijn naam te kunnen brengen.”
Nochtans was Cort niet van plan mee te gaan in een ontsnapping. “Het was niet meteen vooraf zo besproken, maar ik voelde me goed in de eerste kilometers en heb dan maar geprobeerd in de ontsnapping te geraken. De finale rijden was het doel en dan proberen het af te maken. Maar ik wist dat het niet gemakkelijk zou zijn. We reden voorop met een paar sterke jongens zoals De Gendt, dan weet je dat je ver kan geraken, maar tegelijkertijd ook dat het op het eind niet eenvoudig zal zijn om te winnen. Ik doe dat wel en ben blij dat ik nu ook een zege pak voor Astana, dat al zo vaak won dit jaar.”
Uitslag (top 10)
1. Magnus Cort (Den/AST) in 5u03:49 (gem. 41,86 km/u)
2. Thomas De Gendt (Bel/LTS) op 0:07
3. Giulio Ciccone (Ita/TFS) 0:13
4. Alessandro De Marchi (Ita/CPT) 0:18
5. Lilian Calmejane (Fra/TDE) 0:48
6. Valentin Madouas (Fra/GFC) 0:48
7. Sonny Colbrelli (Ita/TBM) 0:48
8. Matteo Trentin (Ita/MTS) 0:48
9. Philippe Gilbert (Bel/DQT) 0:48
10. Michal Kwiatkowski (Pol/SKY) 0:48
Stand (top 10)
1. Michal Kwiatkowski (Pol/SKY) de 716,0 km in 16u52:27 (gem. 42,43 km/u)
2. Luis Leon Sanchez (Spa/AST) op 0:05
3. Philippe Gilbert (Bel/DQT) 0:10
4. Egan Bernal (Col/SKY) 0:11
5. Matteo Trentin (Ita/MTS) 0:14
6. Tony Gallopin (Fra/ALM) 0:15
7. Rudy Molard (Fra/GFC) 0:17
8. Romain Bardet (Fra/ALM) 0:17
9. Oliver Naesen (Bel/ALM) 0:18
10. Felix Grossschartner (Oos/BOH) 0:18
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia
Gaat je smartphone te snel stuk? Dit kan je eraan doen
Een gemiddelde gebruiker doet het net geen drie jaar met zijn smartphone voordat hij overgaat naar een nieuwe, zeggen marktonderzoeken. Wil jij liefst dat je smartphone het langer uitzingt? Dan moet je er vooral goed zorg voor dragen. Onze techredacteur geeft vijf belangrijke tips. -
Strade Bianche
Pogacar (7de): “Ik verbeter hier elk jaar in en kom zeker terug”
Tourwinnaar Tadej Pogacar (21) hing zijn wagentje keurig aan in de kopgroep en deed zijn deel van het werk. Alleen moest ook hij diep in de finale passen toen Van der Poel vol gas gaf op de laatste grindstrook. Zo raakte hij achterop met Van Aert, Pidcock en Gogl. Uiteindelijk finishte hij in Siena als zevende en laatste van de achtervolgende groep. -
Hoe kan je besparen op je autoverzekering?
De premie van een autoverzekering is vaak een hele hap uit het gezinsbudget. Altijd een vervelend moment dus wanneer de premieafrekening in je brievenbus of mailbox zit. Benieuwd of je nog steeds de voordeligste autopremie hebt? In vele gevallen kan je namelijk verschillende euro’s besparen. Independer.be legt je uit hoe je dat het beste aanpakt. -
-
Wielrennen12
Alpecin-Fenix publiceert waarden Van der Poel in Strade Bianche: twee ‘watt bombs’ volstonden om Alaphilippe en co te versmachten
In deze krant kon u de cijfers achter de fenomenale slotklim van Mathieu van der Poel al lezen, maar nu heeft Alpecin-Fenix nog bijkomende waarden van de Nederlandse krachtpatser gepubliceerd. Met twee machtsexplosies sneed Van der Poel iedereen de adem af. -
Wielrennen26
Raid Amstel Gold Race 2019 blijft strafste stoot MVDP volgens poll bij 6.738 HLN-lezers, Adrie van der Poel zet Strade op één: “Zo’n prachtige wedstrijd”
De strafste stoot van Mathieu van der Poel? Dat blijft na een poll bij meer dan 6.700 HLN-lezers nog altijd de raid in de Amstel Gold Race van 2019. Vader Adrie zet dat exploot daartegenover maar op de derde plaats in zijn persoonlijke top drie. “Jullie vragen wel wat van mij, hoor. Ik kies voor Strade Bianche. Misschien omdat ik nog in het moment van de euforie zit.” -
Wielrennen90
Imposante Van der Poel knalt Alaphilippe uit het wiel op slotklim en wint Strade Bianche
Mathieu van der Poel heeft op indrukwekkende wijze de Strade Bianche gewonnen. De Nederlandse kampioen rekende op de slotklim met een verschroeiende versnelling af met wereldkampioen Julian Alaphilippe. Voormalig Tourwinnaar Egan Bernal maakte het podium compleet. Een aanvankelijk sterke Wout van Aert toonde in de finale tekenen van zwakte, maar vocht terug en eindigde nog als vierde. -
Livios
Je tuin een buitenlandse look geven? Dat kan met deze 5 stijlen
Sinds corona hechten we nog meer belang aan een tuin die ons een vakantiegevoel geeft. Wil je je tuin eens helemaal anders inrichten? Bouwsite Livios laat je kennismaken met vijf verschillende manieren om je tuin in een buitenlands sfeertje onder te dompelen.
0 reacties