HLN
Volledig scherm
© HLN

50 jaar geleden verongelukte Jempi Monseré in regenboogtrui: “Hij was niet van plan om te koersen én wilde kort voor het voorval afstappen”

#TerugInDeTijdExact vijftig jaar geleden beleefde de wielersport een gitzwarte dag. Wereldkampioen Jean-Pierre Monseré verongelukte op 15 maart 1971 in de Grote Prijs van Retie. De drager van de regenboogtrui was amper 22. “Dat was zo’n rare slag. We hadden direct door dat het niet goed was”, blikt Roger De Vlaeminck terug.

7 reacties

 • Eddy Marinus

  6 maanden geleden
  Wat vliegt de tijd toch snel . Ik was 20 toen Jempi op 6 km. van hier verongelukte . Hij was nog zo jong en al zo geliefd . Toen zijn zoontje Giovanni 5 jaar later verongelukte , werd je adem bijna helemaal afgesneden . Wat een intens verdriet was ( en is ) het voor de familie en vrienden . Zo'n verlies zou men de mens moeten besparen . 50 jaar geleden maar nog zo helder in het geheugen .
 • Rik Cappelle

  6 maanden geleden
  Voor altijd in mijn hart en nog steeds kan ik het niet geloven net als die dag dat ik als kind het nieuws vernam op terugweg van school. Ik zie mij nog steeds lopen achter de kist met een veel te grote kroon van Mars Flandria mij aangereikt door Paul Claeys van Flandria. En zeggen dat wij de week voordien nog tesamen met mijn ouders taart hadden gegeten en gelachen hadden om de fratsen die hij uithaalde met de heel kleine Giovanni die ons dan ook ontglipt is. Zoiets vergeet een mens nooit.
 • Eduard Vanderheyden

  6 maanden geleden
  Ik was acht jaar en dit greep mij toen al aan. Zonde zo'n jonge renner weghalen. Toen ik zelf koerste verloor ik ook een maat die verongelukte op training in Molenstede Diest. Ludo Laenen hem vergeten nee kan ik ook niet.
 • Freddy van Puymbrouck

  6 maanden geleden
  Onvergetelijke beelden, toen was ik zeker al een wielerliefhebber en kan mij dit nog heel goed herinneren!.
 • Freddie Heremans

  6 maanden geleden
  Jempi Monsere, Tom Simpson, Yvo Van Damme...de dagen van hun overlijden vergeet ik nooit.