Diaken Ivo Poppe voor het assisenhof in Brugge. Hij wordt er veroordeeld tot 27 jaar cel.
Volledig scherm
PREMIUM
Diaken Ivo Poppe voor het assisenhof in Brugge. Hij wordt er veroordeeld tot 27 jaar cel. © PN

RECONSTRUCTIE. Hoe steeds erger wordende nachtmerries de minzame diaken Ivo ‘tientallen moorden’ deden bekennen: “Hij deed het uit menslievendheid, hij zou geen vlieg kwaad doen”

Wevelgem/MenenDiaken Ivo Poppe (66) uit Wevelgem legde eind 2013 zijn ziel bloot bij een psycholoog. Een agenda met honderden namen, onder wie ook koning Boudewijn en Toon Hermans, belandde niet veel later bij de speurders in Kortrijk. Het was de start van het onderzoek naar de ‘diaken des doods’. “Hij kon het niet aanzien dat patiënten zo erg moesten afzien. Daarom verloste hij ze uit hun lijden”, vertelt Filip De Reuse, die Poppe van bij het begin bijstond. Waarom ging de verpleger en parttime aalmoezenier in het Sint-Jorisziekenhuis in Menen zo ver? En zijn er gelijkenissen met de rusthuismoorden in Oostrozebeke? Een reconstructie.

 1. Gratis kaarsenpotjes om ouders van sterrenkindjes te steunen
  Roeselare

  Gratis kaarsenpot­jes om ouders van sterren­kind­jes te steunen

  Naar aanleiding van Wereldlichtjesdag deelt de werkgroep ‘Sterrenkinderen Roeselare’ deze week gratis kaarsenpotjes uit. Zo wil de werkgroep zoveel mogelijk mensen aanmoedigen om op zondag 11 december om 19 uur een kaarsje aan te steken en aan hun voorgevel te plaatsen. Dit om mensen die een kind verloren een hart onder de riem te steken. De kaarsenpotjes, zijnde glazen yoghurtpotjes voorzien van een gehaakt omhulseltje, kan je van maandag 5 tot en met vrijdag 9 december oppikken in het Vrijetijdspunt RSL, RSL Op Post, AZ Delta Campus Rumbeke, CM-Gezondheidspunt Midden West-Vlaanderen, TOV vzw en de vier dienstencentra van Motena. Plaats gerust ook een foto van je kaarsje op Facebook met de hashtags #RSL #wereldlichtjesdag. Meer info op iedereen.vanrsl.be/wereldlichtjesdag en RAKattack.be.
 2. Assisenjury in Brussel voor maanden vertrokken, ex-jurylid wenst hen veel sterkte: "Er staan die mensen zware tijden te wachten”
  PREMIUM
  Kortrijk

  Assisenju­ry in Brussel voor maanden vertrokken, ex-jurylid wenst hen veel sterkte: "Er staan die mensen zware tijden te wachten”

  In Brussel is het terreurproces maandagmorgen van start gegaan. En dat betekent ook dat de juryleden voor zes of negen maanden vertrokken zijn. En dat vergt uiteraard heel wat van de gezworenen. We vroegen een ex-jurylid hoe zoiets in z’n werk gaat. “Een week was al zwaar. Ik kan me niet voorstellen dat je daar maanden moet zitten”, klinkt het.