Na baby Pia: baby Victor Verdonckt. Victor heeft mogelijk ook het peperduur medicijn Zolgensma nodig, zeggen zijn ouders Kristoffel Verdonckt en Sigrid Courselle – allebei 36 – uit het West-Vlaamse Moorsele.
Volledig scherm
PREMIUM
Na baby Pia: baby Victor Verdonckt. Victor heeft mogelijk ook het peperduur medicijn Zolgensma nodig, zeggen zijn ouders Kristoffel Verdonckt en Sigrid Courselle – allebei 36 – uit het West-Vlaamse Moorsele. © Siska Vandecasteele

Na baby Pia is er baby Victor: “Zijn leven zou niet mogen afhangen van een loterij”

Een triest cijfer: jaarlijks worden in Vlaanderen gemiddeld acht kinderen geboren met de levensbedreigende spierziekte spinale musculaire atrofie (SMA) zoals baby Pia. Eén streepje bij de statistieken van 2019 is van Victor Verdonckt. Dat hadden we normaal nooit geweten, maar dat een farmabedrijf cynisch een tombola op leven en dood organiseert met een levensreddend medicijn, maakt Victor’s ouders zo boos dat ze toch hun verhaal doen. “We hadden al het gevoel dat ons gezin een slecht lotje had getrokken. Plots moeten we letterlijk aan ‘win for life’ deelnemen.”

 1. Zorgkrachtschool, Lifestyle- en Sportschool en ’tvier schakelen deels over op afstandsonderwijs
  Kortrijk

  Zorgkracht­school, Lifestyle en Sport­school en ’tvier schakelen deels over op afstandson­der­wijs

  Een golf van coronabesmettingen teistert het onderwijs. Nadat eerder bleek dat het Don Boscocollege in Marke vanaf maandag 17 januari zeker twee weken volledig op afstandsonderwijs overschakelt, neemt ook RHIZO maatregelen door de Zorgkrachtschool, de Lifestyle- en Sportschool en ’tvier in Kortrijk vanaf maandag deels op online onderwijs te zetten. “Aan deze snelheid van besmettingen openblijven is moeilijk”, zegt algemeen directeur Nancy Dedeurwaerder.
 2. Coronabesmettingen naar ongeziene recordhoogtes in Zuid-West-Vlaanderen, Kortrijk nu slechtste leerling van de klas
  Zuid-West-Vlaanderen/Kortrijk

  Coronabe­smet­tin­gen naar ongeziene recordhoog­tes in Zuid-West-Vlaanderen, Kortrijk nu slechtste leerling van de klas

  Er waren tijdens de week van woensdag 29 december tot en met dinsdag 4 januari 1.887 positieve testen in Zuid-West-Vlaanderen. Goed een week later, van donderdag 6 tot en met woensdag 12 januari zijn er dat al 4.674. Dat is een stijging met 2.787 (+148 procent). De dagcijfers van 1.108 en 1.150 vastgestelde besmettingen op dinsdag 11 januari en woensdag 12 januari zijn bovendien records in onze regio, sinds de start van de coronacrisis bijna twee jaar geleden.
 1. Fietszone Gullegem wordt definitief: “Maatregel nog zichtbaarder maken”
  Gullegem

  Fietszone Gullegem wordt definitief: “Maatregel nog zichtbaar­der maken”

  De fietszone in Gullegem werd in september ingevoerd. Sindsdien vormen acht straten een fietszone waar een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur geldt en waar automobilisten fietsers niet mogen inhalen. Het ging om een testperiode en die fietszone werd nu positief geëvalueerd. “Na een bevraging blijkt dat de signalisatie beter kan en dus gaan we dat ook aanpassen”, zegt schepen van Mobiliteit Lobke Maes (CD&V).