Zwart gat verorbert ster op 8,5 miljard lichtjaar van hier en spuwt lichtstraal uit zo helder als 1.000 biljoen zonnen
Dat astronomen getuigen zijn van een superzwaar zwart gat dat een ster verorbert, is zeldzaam. In februari bleek dit spectaculaire kosmische fenomeen zich te hebben afgespeeld op 8,5 miljard lichtjaar van onze planeet. De lichtstraal die met die maaltijd gepaard ging, had een intensiteit van maar liefst 1.000 biljoen zonnen.
Op 11 februari spotte de telescoop van de Zwicky Transient Facility in Californië een atypische, heldere flits in de lucht. De lichtflits, AT 2022cmc genaamd, was anders dan die astronomen doorgaans waarnemen. Het licht leek zelfs sterker dan 1.000 biljoen zonnen samen en kwam van 8,5 miljard lichtjaar ver. Getallen die écht doen duizelen en voor ons brein eigenlijk niet te vatten zijn.
Toch een poging. Een lichtjaar is de afstand die het licht in een jaar aflegt. Als je weet dat licht met ruim een miljard kilometer per uur reist, dan weet je ook dat een afstand van 8,5 miljard lichtjaar énorm ver weg is van onze aarde, meer dan halfweg het universum. En die duizendbiljoen, dat is dan weer een ‘1' met vijftien nullen. Héél veel zonnen dus.
Astronomen van over de hele wereld waren gefascineerd en er werden nog zo’n twintig andere telescopen ingezet. Het onderzoek naar de spectaculaire ontdekking leidde tot twee artikels die deze week gelijktijdig verschenen in de wetenschappelijke tijdschriften Nature en Nature Astronomy. Hun conclusie is dat het opgepikte signaal voortkwam uit een unieke, extreme “getijdenverstoring” (TDE of tidal disruption event in het Engels). Dat is een kosmisch fenomeen waarbij een ster zo dicht bij een superzwaar zwart gat komt, dat het door de door de getijdenkrachten van het zwarte gat wordt verscheurd.
Dat gebeurt nog: de vorige waarneming is beschreven in 2012. Heel af en toe - in ongeveer 1 procent van de gevallen - gaan zwarte gaten zodanig fel tekeer tijdens hun maaltijd dat de ster aan flarden gaat nog voor ze helemaal en definitief verdwijnt. De enorme zwaartekracht kan dan stukken van dat materiaal met bijna de lichtsnelheid in de ruimte slingeren. De Amerikaanse astronoom John Wheeler vergeleek het met een tube tandpasta die je heel hard in het midden vastknijpt, zodat aan beide kanten van de tube tandpasta wegschiet. Mutatis mutandis gebeuren die uitbarstingen dan aan de polen van het zwarte gat.
Als de wetenschappers het bij het rechte eind hebben, dan gaat het ditmaal om de verste TDE van de vier soortgelijke met zo’n snelle straal die tot nu toe werden gespot. Maar nog straffer was de intensiteit van de lichtflits die van materie uit de binnenkant van het superzware gat stroomde en met een supersonische snelheid reisde. De extreme helderheid kan enkel worden verklaard als de TDE ook rechtstreeks naar ons wees. Omdat het licht van AT 2022cmc op ons afkomt, wordt het niet minder fel naarmate het vordert. Integendeel, de straal wordt alsmaar helderder, nog meer door de enorme kracht waarmee ze uitgespuwd wordt en waardoor ze de lichtsnelheid benadert. Dat effect heet ‘Doppler-boosting’ en is vergelijkbaar met het geluid van passerende sirenes dat sterker wordt als het nadert.
LUISTER. Dit is het spookachtige geluid van een zwart gat
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
NASA en Pentagon willen raket met kernaandrijving ontwikkelen
Ruimtevaartorganisatie NASA en het Amerikaanse ministerie van Defensie hebben een akkoord gesloten over de ontwikkeling van een raket met kernaandrijving. De samenwerking moet uiteindelijk leiden tot de productie van een raket die mensen naar Mars kan brengen, zo verklaren beide Amerikaanse instellingen. -
WEERBERICHT. Eerst nog regen, daarna afwisselend droge periodes en buien.
Vandaag verlaten de resten van een neerslagzone, verbonden aan een depressie boven Scandinavië, stilaan ons land. Daarachter bevindt zich een polaire zeelucht die opklaringen maar ook buien met zich meebrengt. Code geel voor gladheid is nog van kracht tot 17 uur in alle provincies behalve West- en Oost-Vlaanderen. -
Livios
Zonnepanelen plaatsen: deze 7 zaken moet je zeker weten
Dat zonnepanelen het duurzame antwoord zijn op fossiele brandstoffen en op de hoge energieprijzen hoeven we jou niet meer te vertellen. Maar waarop moet je zeker letten bij de installatie? Bouwsite Livios vroeg het aan enkele specialisten. -
-
1
Groene komeet bereikt na 50.000 jaar zijn dichtste punt bij de aarde: waar en hoe kan je hem zien aan de nachtelijke hemel?
Maar liefst 50.000 jaar is C2022 E3 (ZTF) onderweg geweest. Dat is de naam van de groene komeet die voor het laatst in de buurt van de aarde kwam toen de Neanderthalers er nog op rondliepen. Momenteel nadert hij zijn dichtste punt bij de aarde. Maar wat is een komeet precies en hoe spot je hem in de komende nachten? -
Kijk hoe robot van vorm verandert en uit cel ontsnapt zoals Terminator
-
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
“Een beer op Mars?” NASA deelt intrigerende foto van de rode planeet
Is er leven op mars? Het is een vraag die ons al decennia bezighoudt. Foto’s gemaakt op Mars spreken dan ook al snel tot de verbeelding, en daar speelt ook NASA gretig op in. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie deelt een foto van een rotsformatie op de rode planeet waarin een lachende beer te herkennen is.