"Y-chromosoom verdwijnt mogelijk over 4,6 miljoen jaar": wat dan met de man?
Het fameuze Y-chromosoom, dat het mannelijke geslacht bepaalt, is gedoemd om te verdwijnen. Wat? Althans volgens sommige wetenschappers, die de aftakeling van het chromosoom vaststellen. Aan dit tempo is het over 4,6 miljoen jaar ermee gedaan, beweren Darren Griffin en Peter Ellis van de University of Kent in The Conversation. Oeps: wat dan met het mannelijke geslacht?
4,6 miljoen jaar, dat lijkt natuurlijk allemaal nog erg ver weg, maar in het licht van het 3,5 miljard jarig bestaan van leven op onze planeet, is het nu ook weer niet zó'n gigantische tijdspanne.
Een mens heeft, als alles goed is, 23 paar chromosomen. 22 paar autosome chromosomen en één paar geslachtschromosomen. Bij een vrouw zijn dat XX, bij de man XY. Het korte Y-chromosoom bevat maar weinig erfelijke informatie, maar speelt dus een cruciale rol in de ontwikkeling van de geslachtsorganen. Het is ook de vader die het geslacht van het kind bepaalt. In zijn zaadcellen zit óf een X-chromosoom, óf een Y-chromosoom. Bij de moeder kan er enkel een X-chromosoom in de eicellen zitten. De versmelting levert dus een bevruchte eicel met XX (meisje) of met XY (jongetje) op. Dat komt door het zogenaamde SRY-gen in het Y-chromosoom, een uniek gen dat andere genen activeert en op die manier bepaalt of het embryo een jongetje of een meisje wordt. Het is tegelijkertijd het enige chromosoom dat niet levensnoodzakelijk is. Daar zijn vrouwen het bewijs van...
166 miljoen jaar geleden was de situatie van het Y-chromosoom bij de eerste zoogdieren anders dan vandaag. Oorspronkelijk was het vroege 'proto-Y'-chromosoom even groot als het X-chromosoom en bevatte het dezelfde genen. Maar er zit een ingebakken zwakte in. Van alle andere chromosomen bestaan er twee kopieën in elke cel, maar van Y-chromosomen slechts één, overgebracht van vader op zoon. Dit betekent dat genen op het Y-chromosoom geen genetische hergroepering kunnen ondergaan. Dat is: het "door elkaar schudden" van genen, wat in elke generatie voorkomt en helpt om schadelijke genmutaties te elimineren. Dat gebrek maakt dat Y-chromosomen degenereren en uiteindelijk verdwijnen uit het genoom.
Toch heeft het Y-chromosoom in de loop der tijden efficiënte "afremsystemen" ingebouwd, onder meer door grootschalige structurele herschikkingen die duplicatie toelaten, een soort van reservekopie. Daardoor wordt het definitieve verlies van Y stevig uitgesteld en komt het proces zelfs tot een mogelijke stilstand in de aftakeling. Een van de tactieken is de ontwikkeling van 'palindroom-structuren', DNA-sequenties die van voor naar achter en van achter naar voor hetzelfde lezen, zoals het woord 'kajak', wat bescherming biedt tegen verdere degradatie.
Genamplificatie of duplicatie komt vaak voor, ook bij andere soorten, blijkt uit onderzoek. De gedupliceerde genen spelen een belangrijke rol bij spermaproductie en (toch bij knaagdieren) in het onder controle houden van de geslachtsverhouding bij nakomelingen.
De wetenschap is verdeeld over het antwoord op de vraag of het Y-chromosoom echt ooit definitief zal verdwijnen. Volgens de enen doen de verdedigingsmechanismes hun job zo goed dat het Y-chromosoom gered is. Volgens de anderen zorgen ze er alleen maar voor dat het nog even met de vingernagels vastklampt aan de rots, om er uiteindelijk onherroepelijk af te vallen. Tot de laatste groep behoort de Australische onderzoekster Jenny Graves, die al de volledige verdwijning van het Y-chromosoom bij bepaalde ratten en muizen vaststelde. Ze beweert dat het aftakelen van het Y-chromosoom onvermijdelijk tot vruchtbaarheidsproblemen zal leiden, wat uiteindelijk ook het ontstaan van totaal nieuwe soorten kan stimuleren.
Het mannelijke geslacht
Maar dé hamvraag voor de mens is natuurlijk: wat met toekomst van de man? Wetenschappers Darren Griffin en Peter Ellis beweren in hun nieuwe e-boek dat het verdwijnen van het Y-chromosoom niet noodzakelijk ook het einde van de man betekent. Zelfs bij de soorten waar Y-chromosomen compleet weggevaagd zijn, zijn er nog altijd mannetjes en vrouwtjes nodig voor de voortplanting. Het SRY-gen heeft zich verplaatst naar een andere chromosoom, met als gevolg dat die soorten mannetjes kunnen voortbrengen zonder het Y-chromosoom. Maar, het nieuwe geslachtsbepalende chromosoom zal dan weer van voren af aan dezelfde degenererende evolutie ondergaan als het Y-chromosoom, omdat ook hier hergroepering van genen niet mogelijk is.
De mens is wel een speciaal geval. Genetische manipulatie kan straks misschien de functie van het Y-chromosoom vervangen en lesbische koppels of onvruchtbare mannen toch kinderen laten verwekken. Maar zelfs in dat geval lijkt het heel onwaarschijnlijk dat vruchtbare mensen zich niet meer zouden voortplanten op de natuurlijke manier.
Feit is dat we op dit moment niet weten of het Y-chromosoom al dan niet zal verdwijnen. Zelfs als dat zo is, zullen we waarschijnlijk mannen blijven nodig hebben voor de normale reproductie. Griffin en Ellis besluiten dat we nog lang niet toe zijn aan een systeem waarbij een paar mannetjes "het geluk hebben" te worden geselecteerd om de meerderheid van onze kinderen te verwekken. "In elk geval zullen er de komende 4,6 miljoen jaar veel dringender zorgen zijn", klinkt het.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Klant bij AXA Bank of Crelan? Dit verandert er voor jou als gevolg van de fusie
Eind 2021 was er groot nieuws in de bankensector: Crelan nam AXA Bank Belgium over. De Groep Crelan verdubbelde zo in omvang. Tot nu toe bleven beide merken naast elkaar bestaan. Alleen: hoelang blijft alles nog bij het oude voor jou als klant? Zijn er nu al veranderingen? En welke staan er op til? Spaargids.be geeft een stand van zaken én blikt vooruit. -
9
Smeltend permafrost laat virussen vrij die 50.000 jaar inactief waren: hoe gevaarlijk is dit?
De temperaturen op de arctische gebieden stijgen waardoor het permafrost smelt. In dat permafrost ontdekten wetenschappers al mammoeten en wollige neushoorns, maar er zitten ook oude virussen in die ijslaag. Hoe gevaarlijk is dit voor de mensen en dieren die nu leven? Wetenschapsexpert Martijn Peters geeft uitleg: “Het hangt vooral af van hoe weerbaar de virussen zijn na jaren in het permafrost”. -
PREMIUM7
Grote studie: we spenderen vier uur per dag aan ons uiterlijk (en de grootste verschillen zitten niet tussen man en vrouw)
Een opvallende vaststelling in het grootste onderzoek naar ons uiterlijk: een zesde van ons leven of ongeveer vier uur per dag zijn we bezig met onze looks. En nog opvallender: leeftijd of geslacht zijn niet de belangrijkste factoren die bepalen hoezeer iemand bezig is met uiterlijk. -
-
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback. -
TV
STREAMINGTIP. ‘H4Z4RD’: Dimitri Vegas ruilt de beats voor het witte doek
Hij werd wereldberoemd als de helft van dj-duo Dimitri Vegas & Like Mike, maar sinds een tijdje slaat eerstgenoemde z’n vleugels uit. Na enkele kleinere filmrollen draait het in ‘H4Z4RD’ - vanaf nu op Streamz - volledig rond de oudste van de Thivaios-broertjes. -
6
Asteroïde met bijnaam ‘City Killer’ scheert vanavond tussen aarde en maan: zo kan je het waarnemen
Een asteroïde die groot genoeg is om een hele stad te vernietigen, zal vanavond om 20.50 uur tussen de aarde en de maan passeren. Toch is er geen reden tot paniek, want de asteroïde zal geen botsing maken. Voor wetenschappers is het wel heel interessant om het object van dichtbij te bestuderen. Ook jij kan dit ruimtefenomeen waarnemen als je een verrekijker of telescoop hebt. -
WEERBERICHT. Laatste zonnige dag van de week
Vandaag liggen we voor de laatste dag onder de beschermende vleugels van een hogedrukgebied. Die zorgt voor de aanvoer van droge landelijke lucht vanuit het noordoosten. Vanaf morgen krijgen we een noordelijke stroming over ons land heen, die vochtige lucht met zich meebrengt.
28 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJan hertogs
Geert Vermuyten
Gino Denil
Jan De Cock
Medard Albrechts