Wie besmet is met apenpokkenvirus moet in isolatie “totdat letsels genezen zijn”, in totaal 3 besmettingen vastgesteld in ons land
updateWie besmet is met het apenpokkenvirus moet in contactisolatie “totdat de letsels genezen zijn”. Dat meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in een persbericht. Hoogrisicocontacten moeten niet in isolatie, maar moeten 21 dagen aan zelfmonitoring doen om eventuele symptomen vast te stellen. Er zal gesensibiliseerd worden, in het bijzonder bij mensen met meerdere bedpartners en mannen die seks hebben met mannen.
Lees alles over de apenpokken in dit dossier.
Er zijn in Vlaanderen tot nu toe drie gevallen vastgesteld met het apenpokkenvirus. Het gaat om twee gevallen die klinisch zijn vastgesteld en een partner van een van die twee patiënten die ook symptomen vertoont.
“Besmette personen zullen in contactisolatie moeten gaan totdat de letsels genezen zijn”, valt te lezen in het persbericht van Vandenbroucke. De behandelende arts geeft concrete instructies.
Hoogrisicocontacten hoeven niet in quarantaine, maar moeten gedurende 21 dagen zelf monitoren of ze symptomen krijgen. Hoogrisicocontacten zijn onder meer huisgenoten, seksuele partners, mensen met wie er nauw contact is geweest en gezondheidswerkers die de patiënt verzorgd hebben.
De Risk Assessment Group (RAG) raadt hoogrisicocontacten ook aan om extra voorzichtig te zijn met mensen met een verminderde immuniteit, zwangere vrouwen en kinderen.
Wie symptomen vertoont, moet naar de spoeddienst van het ziekenhuis gaan, waar de triage zal gebeuren. In een persbericht laat federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) weten dat “zolang apenpokken niet is uitgesloten of tot de infectie is genezen, nauw contact met anderen moet worden vermeden en is het aanbevolen om geen seksueel contact te hebben”.
Sensibilisering
Er zal gesensibiliseerd worden, in het bijzonder bij mensen met meerdere bedpartners en mannen die seks hebben met mannen, aangezien het virus in die groepen gesignaleerd is. “Misschien melden homomannen zich sneller bij een arts”, zegt infectiologe Isabel Brosius van het Instituut voor Tropische Geneeskunde daarover aan onze redactie.
Daarvoor zal Zorg en Gezondheid samenwerken met het expertisecentrum Sensoa. Verder wordt ook aan mensen die verschillende seksuele contacten hebben gevraagd om waakzaam te zijn.
Virus overgesprongen van West- en Midden-Afrika naar westerse landen
Het apenpokkenvirus is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. De eerste symptomen zijn koorts, hoofdpijn, spierpijn, rillingen en uitputting. Er kan uitslag ontstaan, die vaak begint in het gezicht en zich vervolgens uitbreidt naar andere delen van het lichaam, waaronder de geslachtsdelen. De uitslag verandert en doorloopt verschillende stadia, en kan lijken op waterpokken of syfilis, voordat er uiteindelijk een korstje ontstaat, dat er later af valt.
Het virus was eerder deze maand al opgedoken in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Portugal, Italië, Zweden, Canada en de Verenigde Staten. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er in totaal ongeveer 80 bevestigde gevallen van apenpokken in 11 landen die normaal het virus niet hebben. Die cijfers slaan niet op de 11 Afrikaanse landen waar het virus in normale tijden endemisch is. Naast het tachtigtal bevestigde gevallen, wordt nog een vijftigtal andere onderzocht. Het aantal zal de komende dagen nog oplopen.
Komende dagen nog nieuwe aanbevelingen verwacht
De RAG bestaat uit experts van de verschillende administraties van de regio’s, gezondheidsinstituut Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde.
De komende dagen verwacht de RAG nog aanbevelingen van internationale instanties als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Op basis daarvan kunnen de regels nog aangepast worden.
Sciensano zal meer gespecialiseerde informatie verspreiden naar gezondheidswerkers. Het gezondheidsinstituut zal onder meer uitleg geven over hoe stalen moeten worden afgenomen en waar gezondheidswerkers op moeten letten.
Lees ook:
Herbekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zitten we met een nieuwe gezondheidscrisis? Experts beantwoorden 9 belangrijke vragen over de opstoot van apenpokken
Sinds half mei duiken in Europa en Amerika besmettingen op met het zeldzame apenpokkenvirus. En vandaag is ook de eerste besmetting in ons land vastgesteld. Wat grote zorgen baart, is dat het virus nu buiten Afrika van mens tot mens gaat. Dat is nooit eerder gezien. Bovendien verspreidt de zeldzame ziekte zich als een olievlek. Amper zes dagen (!) na de eerste melding uit het Verenigd Koninkrijk aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zijn nu al zes westerse landen getroffen met in totaal 32 bevestigde gevallen en nog eens 69 verdachte gevallen. Wat komt er op ons af? -
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje. -
Ruimtestation ISS moet uitwijken voor puin van kapotgeschoten Sovjetsatelliet
Het Internationaal Ruimtestation ISS heeft donderdagavond moeten uitwijken voor schroot van een zeven maanden geleden door de Russen kapotgeschoten Sovjetsatelliet. Dat heeft het hoofd van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos, Dmitri Rogozin, op Telegram gemeld. -
-
Werden menselijke botten als meststof gebruikt na Slag bij Waterloo? Onderzoekers ontrafelen mysterie rond verdwenen dode soldaten
Waterloo, de plek waar Napoleon Bonaparte definitief werd verslagen, is wereldwijd bekend. Meer dan twee eeuwen later, blijft het echter een mysterie wat er na de veldslag met de tienduizenden dodelijke slachtoffers is gebeurd. Met behulp van historische ooggetuigenverslagen hebben onderzoekers dat vraagstuk proberen op te lossen. Dat schrijven ze in het vaktijdschrift Journal of Conflict Archaeology. -
Bier, vet, regen of gras? Praktische tips om je handtas te beschermen tegen zomervlekken
Festivals, braderijen, avondmarkten, picknicks … De zomer is in het land! Loods je handtas veilig door het feestgedruis en laat bier-, vet-, regen- en grasvlekken je favoriete accessoire niet verpesten. Zo pak je dat aan. “Wat je ook doet: behandel een vetvlek nooit met water.” -
Spaargids.be
Ziekenfonds betaalt tot 120 euro terug voor het kamp van je kind: is een extra verzekering aangewezen?
De zomervakantie staat voor de deur. Dat betekent meteen ook weer dat vele duizenden kinderen op kamp trekken. Van avontuurlijke kampen met de jeugdbeweging, over sportvakanties, tot speelpleinwerking: aan mogelijkheden geen gebrek. Ondanks de grote toewijding van de monitoren valt een ongevalletje nooit uit te sluiten. Is je kind in dat geval voldoende verzekerd? Spaargids.be noteert wat je zeker moet weten. -
290 miljoen jaar oude fossielen van bomen gevonden in Brazilië
Wetenschappers hebben in de zuidelijke Braziliaanse deelstaat Paraná fossielen van bomen gevonden die naar schatting 290 miljoen jaar oud zijn. Het gaat om een bos van 164 fossielen van een uitgestorven soort lycofyten, die zich voortplanten via sporen.