Volledig scherm
© Photo News

Wetenschappers waarschuwen in eerste analyse: “Transmissiesnelheid van nieuwe coronavariant is 50 tot 74 procent hoger"

Een week nadat de coronavariant VOC 202012/01 in het Verenigd Koninkrijk werd geïdentificeerd, hebben wetenschappers een eerste analyse gedeeld (als preprint). En die voorspelt niet veel goeds. De besmettingsgraad zou zo’n 50 tot zelfs 74 procent hoger liggen waardoor “de druk in het Verenigd Koninkrijk tijdens de eerste zes maanden van 2021 zelfs groter kan worden dan die in 2020”, zo schrijft de Britse epidemioloog en hoofdauteur van de studie Nick Davies op Twitter.

 1. Tussentijdse resultaten veelbelovend voor Janssen-vaccin dat maar 1 inspuiting nodig heeft

  Tussentijd­se resultaten veelbelo­vend voor Jans­sen-vac­cin dat maar 1 inspuiting nodig heeft

  Het is nog wachten op de definitieve resultaten van het coronavaccin van Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica uit Beerse. Die komen nog deze maand of begin februari, maar gisteren zijn al de bevindingen van fase 1/2 van de klinische studie gepubliceerd. En die blijken veelbelovend. Janssen zal waarschijnlijk als eerste speler een vaccin op de markt brengen dat maar één inenting behoeft.
 2. Deze Vlamingen zitten vast in het Verenigd Koninkrijk: “Ik vrees dat het een kerstdag wordt in onze truck”
  PREMIUM

  Deze Vlamingen zitten vast in het Verenigd Koninkrijk: “Ik vrees dat het een kerstdag wordt in onze truck”

  Steeds meer landen sluiten hun grenzen met het Verenigd Koninkrijk, nadat er een mutatie van het coronavirus is ontdekt. Maar die plotse sluiting zorgt voor heel wat onzekerheid bij Vlamingen die er tijdelijk verblijven voor hun werk of wilden terugkeren naar ons land voor de feestdagen. Als de situatie nog lang aanhoudt, dreigen sommigen kerst alleen te moeten vieren. Wij spraken met enkele Vlamingen die momenteel vastzitten in Engeland. “Net deze rit had mijn zoontje van 11 uitgekozen om me te vergezellen in de truck.”
 1. Waarom zo'n drastische maatregelen om nieuwe variant coronavirus in te dijken?
  PREMIUM

  Waarom zo'n drastische maatrege­len om nieuwe variant coronavi­rus in te dijken?

  De nieuwe variant van het coronavirus die ontdekt werd in Groot-Brittannië, is wel degelijk een stuk besmettelijker. De kans is dan ook groot dat deze mutant zich als een olievlek over de rest van de wereld zal verspreiden. Zullen er meer patiënten in het ziekenhuis terechtkomen? Zullen er meer mensen overlijden? En zullen de vaccins nog werken? Vaccinoloog Geert Leroux-Roels (UGent) legt uit.
 1. Verveelde baby amuseert zich met mondmasker van mama
  Play

  Verveelde baby amuseert zich met mondmasker van mama

 2. Een 300 jaar oude eik verplaatsen door een stad? Dat doe je zo
  Play

  Een 300 jaar oude eik verplaat­sen door een stad? Dat doe je zo

Wetenschap & Planeet