Wetenschappers ontleden mRNA-vaccins van Moderna en Pfizer en delen het ‘recept' online
Wetenschappers van de Stanford University (VS) hebben de Covid-19-vaccins van Pfizer en Moderna ontleed door stukjes RNA te ontcijferen. Het resultaat - het ‘recept’ van de vaccins, zo je wil - publiceerden ze op Github, een online platform waar softwarecode op kan worden geplaatst.
Twee collega’s van Stanford University zijn erin geslaagd om de mRNA-sequentie van de twee mRNA-vaccins op de Europese en Amerikaanse markt te bepalen. Dat deden ze met de restjes vaccin die in de flacons achterbleven en weggegooid zouden worden. Door het ‘recept’ van de vaccins te delen, hopen experts dat het voortaan makkelijker zal zijn om het onderscheid te maken tussen sequenties van het virus of het vaccin om valse positieve tests te vermijden.
Op Github schrijven de wetenschappers, Andrew Fire en Massa Shoura, onder meer hoe ze te werk gingen. In het document, dat wel vier pagina’s lang is, benadrukken ze dat er geen vaccins verloren zijn gegaan aan hun onderzoek. “De RNA-vaccins zijn een sleutelrol gaan spelen in deze pandemie”, zo schrijven ze nog. “Ondanks hun alomtegenwoordigheid zijn de sequenties niet altijd beschikbaar voor dergelijk RNA.”
Het recept van het Pfizer-vaccin was overigens al wel bekend. Dat konden de wetenschappers ter controle vergelijken met hun eigen resultaten. Het RNA van het Moderna-vaccin was echter nog niet (publiek) beschreven. De onderzoekers deelden hun resultaten voor de publicatie met Moderna maar kreeg geen antwoord.
Hoe de recepten er precies uitzien? Veel A, C, T en G’s ; de nucleobasen waaruit DNA is opgebouwd. Daarmee kunnen de vaccins overigens niet zomaar nagemaakt worden.
mRNA-sequenties
De mRNA-sequenties van de vaccins zijn eigenlijk een reeks instructies die je lichaam vertellen wat het moet doen. Zo bevatten de coronavaccins een genetische instructie voor het aanmaken van het beruchte het spike-eiwit om het immuunsysteem te wapenen tegen het echte virus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
De vier meest gemaakte fouten bij de aanleg van je tuin
Wil je dit voorjaar je tuin (gedeeltelijk) opnieuw aanleggen? Bouwsite Livios vroeg aan tuin- en landschapsarchitecten welke fouten het vaakst gemaakt worden én hoe je ze vermijdt. -
Vaccinatieteller
De vaccinatieteller: hoeveel Belgen zijn intussen gevaccineerd tegen het coronavirus? Hoe zien de regionale verschillen eruit?
De grootschalige vaccinatiecampagne in ons land is achter de rug. Deze zomer konden in principe alle meerderjarige Vlamingen en alle 12- tot 17-jarigen die dat wensten volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Uiteraard kan wie wil zich nog altijd laten inenten en er worden ook nog boosterprikken gezet voor de meest kwetsbare groepen. Hoeveel Belgen zijn nu deels of volledig beschermd, en zijn er regionale verschillen? Hier vindt u alle relevante cijfers en gegevens in één handige teller. -
Ninashop
The backpack is back! De mooiste rugzakken voor de lente
De tijd dat je een rugzak enkel op de schouders van festivalgangers spotte, is definitief voorbij. Investeren in een luxueuze leren rugzak geeft net zoveel voldoening als eindelijk die gedroomde designertas aan de haak slaan. The backpack is back, en hij blijft ook voor een tijdje. Ninashop.be ging voor jou op zoek naar de knapste exemplaren -
-
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
Sint-jakobsschelpen blijken dol op ‘discolichtjes’: toevallige ontdekking kan leiden tot milieuvriendelijkere vistechniek
Wetenschappers hebben bij toeval ontdekt dat sint-jakobsschelpen aangetrokken worden door led-lichtjes. Dat betekent dat de gastronomische zeevruchten op een veel milieuvriendelijkere manier zouden kunnen worden bevist. “Dit kan leiden tot een hele nieuwe kustvisserij en dat is een wereldwijde primeur”, zegt de enthousiaste Britse onderzoeksleider Rob Enever. -
Duitsland schort vaccin AstraZeneca op voor mensen onder 60, Canada voor mensen jonger dan 55
Duitsland beperkt het gebruik van het AstraZeneca-vaccin tot 60-plussers. De Duitse autoriteiten hebben dit besloten in een spoedberaad na een gelijkluidend advies van de Duitse vaccinatiecommissie. Onder de 60 jaar kan het alleen nog als een arts dat specifiek goedkeurt en na een persoonlijke analyse van de risico’s. Ook in Canada wordt het AstraZeneca-vaccin niet langer toegediend aan mensen jonger dan 55. -
Eerste prik beschermt 80 procent bij Pfizer/BioNTech en Moderna
Wanneer iemand een enkele prik van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech of Moderna krijgt, daalt de kans op besmetting met het coronavirus al met 80 procent. De tweede inenting verhoogt de bescherming naar 90 procent. Dat concludeert het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC), op basis van een studie bij 3.950 proefpersonen.