REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

Wetenschappers ontleden mRNA-vaccins van Moderna en Pfizer en delen het ‘recept' online

Wetenschappers van de Stanford University (VS) hebben de Covid-19-vaccins van Pfizer en Moderna ontleed door stukjes RNA te ontcijferen. Het resultaat - het ‘recept’ van de vaccins, zo je wil - publiceerden ze op Github, een online platform waar softwarecode op kan worden geplaatst.

  1. Sint-jakobsschelpen blijken dol op ‘discolichtjes’: toevallige ontdekking kan leiden tot milieuvriendelijkere vistechniek

    Sint-jakobs­schel­pen blijken dol op ‘disco­licht­jes’: toevallige ontdekking kan leiden tot milieu­vrien­de­lij­ke­re vistech­niek

    Wetenschappers hebben bij toeval ontdekt dat sint-jakobsschelpen aangetrokken worden door led-lichtjes. Dat betekent dat de gastronomische zeevruchten op een veel milieuvriendelijkere manier zouden kunnen worden bevist. “Dit kan leiden tot een hele nieuwe kustvisserij en dat is een wereldwijde primeur”, zegt de enthousiaste Britse onderzoeksleider Rob Enever.
  2. Duitsland schort vaccin AstraZeneca op voor mensen onder 60, Canada voor mensen jonger dan 55

    Duitsland schort vaccin AstraZene­ca op voor mensen onder 60, Canada voor mensen jonger dan 55

    Duitsland beperkt het gebruik van het AstraZeneca-vaccin tot 60-plussers. De Duitse autoriteiten hebben dit besloten in een spoedberaad na een gelijkluidend advies van de Duitse vaccinatiecommissie. Onder de 60 jaar kan het alleen nog als een arts dat specifiek goedkeurt en na een persoonlijke analyse van de risico’s. Ook in Canada wordt het AstraZeneca-vaccin niet langer toegediend aan mensen jonger dan 55.

Wetenschap & Planeet