Prof. Kris Boudt onderzoekt via algoritmes onze mediaberichtgeving.
Volledig scherm
PREMIUM
Prof. Kris Boudt onderzoekt via algoritmes onze mediaberichtgeving. © Getty Images / rv

Welke invloed hebben al die artikels over de inflatie? “We passen ons gedrag aan op basis van wat we lezen”

Zijn we op weg naar een economische recessie? Dat zou zomaar kunnen. Maar moeten we daar schrik van hebben? Neen! De groei van onze economie komt – hoe dan ook – terug. Professor Econometrie Kris Boudt legt uit waarom hij dat zo zeker weet: “We hebben dat geleerd door de krant te lezen. Die van vandaag én van jaren geleden.”

 1. Dollar voor het eerst in bijna 20 jaar evenveel waard als euro: hoe zal je dat voelen in je portefeuille?
  PREMIUM

  Dollar voor het eerst in bijna 20 jaar evenveel waard als euro: hoe zal je dat voelen in je portefeuil­le?

  Vanmiddag bereikte de koers van de dollar een nieuwe mijlpaal: een dollar is nu evenveel waard als een euro. We noemen dat ‘pariteit’ en het is al bijna 20 jaar geleden dat deze drempel werd gehaald. Wat moeten we daar nu van denken? Hoe komt het dat de dollar zo sterk is? Heeft dat gevolgen voor onze portemonnee? We vragen het aan onze geldexpert Pascal Paepen. Die klinkt niet erg positief: “Jawel, dit raakt ons financieel. En de toestand kan helaas nog wat verslechteren vooraleer het weer beter wordt.”
 2. Is een woning kopen een goede investering nu de prijzen stagneren? Expert duidt de risico’s en kansen op de huizenmarkt
  PREMIUM

  Is een woning kopen een goede investe­ring nu de prijzen stagneren? Expert duidt de risico’s en kansen op de huizen­markt

  De woningprijzen stagneren of dalen lichtjes, er wordt minder verkocht. Is dit dan het zo vaak voorspelde doorprikken van de vastgoedbubbel? “De koophaast is eruit, maar dat betekent nog niet dat vastgoed afgedaan heeft”, stelt vastgoedexpert Patrick Luysterman vast. “Zowel voor investeerders als mensen die een woning voor zichzelf willen kopen, kan deze afkoeling een opportuniteit zijn.”
 1. Zweedse Svante Pääbo bekroond met Nobelprijs voor Geneeskunde voor zijn onderzoek naar genetisch materiaal van uitgestorven mensachtigen

  Zweedse Svante Pääbo bekroond met Nobelprijs voor Geneeskun­de voor zijn onderzoek naar genetisch materiaal van uitgestor­ven mensachti­gen

  De Zweedse wetenschapper Svante Pääbo (67) heeft de Nobelprijs voor Geneeskunde ontvangen. Hij krijgt de prestigieuze onderscheiding voor zijn revolutionair onderzoek naar de menselijke evolutie en naar het genetisch materiaal van uitgestorven mensachtigen. “Hij bereikte iets dat eerst onmogelijk leek door het genoom van neanderthalers in kaart te brengen”, aldus het comité dat de prijs uitreikt.
 2. Topondernemer Fernand Huts meldt succes in strijd tegen plastic afvalberg: “Wij zijn erin geslaagd om plastic 100 procent te recycleren”
  33

  Toponderne­mer Fernand Huts meldt succes in strijd tegen plastic afvalberg: “Wij zijn erin geslaagd om plastic 100 procent te recycleren”

  Een aantal jaar geleden kondigde Antwerps topondernemer Fernand Huts aan dat hij zou investeren in onderzoek naar en de bouw van speciale fabrieken die plastic kunnen omvormen naar de oorspronkelijke grondstoffen. Vollédige recyclage dus. In een interview met ‘VTM Nieuws’ claimt hij vandaag dat de proefinstallatie van zijn dochterbedrijf, de Antwerpse afvalverwerker Indaver, er dankzij onderzoek nu ook echt in geslaagd is die volledige recyclage uit te voeren.