BELGA
Volledig scherm
© BELGA

Wat is het verschil tussen PFAS en PFOS?

De PFOS-vervuiling in Zwijndrecht van de Amerikaanse chemiereus 3M doet veel vragen rijzen. Zo vroegen enkele lezers zich af wat het verschil is tussen PFOS en PFAS, gezien beide benamingen worden gebruikt in het dossier. We leggen het kort voor u uit. 

 1. Boeren en hobbytuinders in ruime straal rond 3M-fabriek zitten met de handen in het haar: “We mogen onze eieren en groenten nog eten, maar is het wel veilig?”
  PREMIUM
  Zwijndrecht/Beveren/Kruibeke

  Boeren en hobbytuin­ders in ruime straal rond 3M-fa­briek zitten met de handen in het haar: “We mogen onze eieren en groenten nog eten, maar is het wel veilig?”

  De Vlaamse regering adviseert geen eieren meer te eten van kippen die scharrelen in een straal van vijf kilometer rond de 3M-fabriek omwille van de PFOS-vervuiling. Zelfgekweekte groenten kunnen nog wel, maar best met mate voor wie in een straal van anderhalve kilometer woont. Heel wat mensen hebben ondertussen al berekend hoe ver hun tuintje precies ligt van de fabriek.
 2. Europa stuurt eind juli baanbrekende commerciële satelliet Quantum de ruimte in

  Europa stuurt eind juli baanbreken­de commer­ciële satelliet Quantum de ruimte in

  Vandaag stelde het Europese ruimtevaartbureau ESA de commerciële satelliet Quantum voor. ESA zal de satelliet samen met enkele Europese bedrijven eind deze maand de ruimte insturen. Wat de satelliet zo revolutionair maakt is dat hij na de lancering geherprogrammeerd kan worden. Zo kan de dekking, de sterkte van het signaal, het frequentiebereik en bandbreedte aangepast worden aan de behoeften van de consumenten.
 1. RECENSIE. ‘F*** you very, very much’: “Vrouwen boven de dertig zijn dus allemaal ladderzatte en hysterische wezens?”
  TV

  RECENSIE. ‘F*** you very, very much’: “Vrouwen boven de dertig zijn dus allemaal ladderzat­te en hysteri­sche wezens?”

  Een droogeerlijke komedie over het leven van drie vriendinnen boven de dertig met Frances Lefebure als de losgeslagen kapitein van dit ambitieuze relaas vol schuine opmerkingen en bekende koppen. ‘F*** you very, very much’, is hier niet om onopgemerkt aan u voorbij te gaan. Maar of u deze kolderieke reeks op Streamz ook moet streamen? Evelien Delgouffe zoekt het in onze Kijkgids voor u uit.
 2. Crasht Oosterweel door PFOS-vervuiling op Linkeroever? “Waren we Nederland, dan zou dit hele plan onuitvoerbaar zijn”
  PREMIUM
  Antwerpen

  Crasht Oosterweel door PFOS-vervuiling op Linkeroe­ver? “Waren we Nederland, dan zou dit hele plan onuitvoer­baar zijn”

  Het Vlaams parlement stemt woensdag over een onderzoekscommissie naar de zware PFOS-vervuiling nabij 3M in Zwijndrecht. De onverkwikkelijke zaak werpt intussen ook haar schaduw over de Oosterweelverbinding. “Die komt er gewoon niet”, zegt burgeractivist Thomas Goorden stellig. “Er is geen reden om te stoppen”, klinkt het bij bouwheer Lantis.

Wetenschap & Planeet