ThinkStock
Volledig scherm
© ThinkStock

Wasmachine verspreidt resistente bacteriën

Bacteriën die resistent zijn voor antibiotica kunnen via de schone was uit de wasmachine worden overgedragen op mensen. Dat blijkt uit Duits onderzoek dat is gepubliceerd in het Amerikaanse vaktijdschrift Applied and Environmental Microbiology.

17 reacties

 • Emi Hergersberg

  2 jaar geleden
  Terug naar het (hand)wassen met het schuurborsteltje in de gemeenschappelijke wasplaats en nadien gaan drogen op den bleek. In die tijd hadden mensen nog nooit over resistente bacteriën gehoord.
 • Edwige Spiegel

  2 jaar geleden
  Tegenwoordig wordt er over alles gezeverd en onzin verkondigd. Af en toe eens een kookwas draaien.
 • Rachel Cousse

  2 jaar geleden
  Beddengoed en handdoeken was ik op 90 graden, deze was doe ik wekelijks om mijn wasmachine bacterië-vrij te houden. En bij de fijne was (30 en 40°) gebruik ik Dettol Perfecte Hygiëne, maar deze Dettol doe ik nooit meer in het bakje van de wasverzachter (zoals in de gebruiksaanwijzing staat) maar wel als extra bij het wasmiddel, omdat ik anders last heb van allergische reactie.
 • ringo van der pulst

  2 jaar geleden
  Om de zoveel wasbeurten vraagt mijn machine om een trommelreiniging te doen op negentig graden.Leeg dan wel te verstaan.
 • Evy De Poorter

  2 jaar geleden
  Beste Sandra,ik geef je 100%Gelijk,mijn wasmachin heb ik ook 29jaar en ook altijd met azijn gespoeld! Het is goed voor de machine,ellementen,kleren en huid.
 1. Nederlands voetbalexperiment: ventilatie beschermt best tegen verspreiding aerosolen, niet afstand tussen supporters
  14

  Nederlands voetbalex­pe­ri­ment: ventilatie beschermt best tegen versprei­ding aerosolen, niet afstand tussen supporters

  Niet de spreiding van publiek over de tribunes maar ventilatie biedt volgens Bert Blocken, hoofdonderzoeker van de TU Eindhoven en de KU Leuven, de beste kans tegen verspreiding van aerosolen. Het is een van de eerste voorzichtige conclusies op basis van maanden onderzoek naar hoe kleine vochtdruppeltjes zich in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam voortbewegen. En daarmee mogelijk ook het coronavirus.
 2. Duitse experten menen link te hebben gevonden tussen AstraZeneca-vaccin en "héél zeldzame bijwerking”

  Duitse experten menen link te hebben gevonden tussen AstraZene­ca-vac­cin en "héél zeldzame bijwerking”

  Wetenschappers van Greifswald University Hospital in Duitsland denken te weten dat het AstraZeneca-vaccin in enkele zeldzame gevallen een ernstige bloedstolling of -klonter kan veroorzaken. Volgens hen zou er sprake zijn van een extreme reactie van het immuunsysteem waardoor antistoffen worden aangemaakt tegen de eigen bloedplaatjes. Het goede nieuws is dat de aandoening valt op te sporen en vrij eenvoudig te behandelen is.
 1. Kan Eddy Planckaert in één slag nagel in blok hout kloppen?
  Play
  De Omgekeerde Wereld

  Kan Eddy Planckaert in één slag nagel in blok hout kloppen?

 2. Brandbaar snoep op een taart vol vuurwerk? Slécht idee!
  Play

  Brandbaar snoep op een taart vol vuurwerk? Slécht idee!

Wetenschap & Planeet