Viroloog Steven Van Gucht legt uit wat we van de komende maanden mogen verwachten.
Volledig scherm
PREMIUM
Viroloog Steven Van Gucht legt uit wat we van de komende maanden mogen verwachten. © BELGA

Wanneer mogen we versoepelen? “In april kan het voorzichtig, in mei helemaal veilig”

Een inzicht in de machinekamer van de wetenschap, noemde premier Alexander De Croo (Open Vld) de onverwachte persconferentie van vanmiddag. De voorspellingen tonen dat het onverstandig is om voor mei alle remmen los te gooien, maar dat wil niet zeggen dat er in april of zelfs in maart geen kleine versoepelingen mogelijk zijn. Wat er dan precies wanneer kan? Viroloog Steven Van Gucht legt het uit.

80 reacties

 • jan janssens

  1 dag geleden
  Dit is een grap zeker? Met de opnieuw stijgende cijfers, het reisverbod dat willens nillens zal opgeheven worden voor de paasvakantie, en de vaccinatie-slakkengang stevenen we alsnog op een derde golf af. En tegen 1 mei zitten we terug in volledige lockdown. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om dat te voorspellen.
 • Walter Lippens

  1 dag geleden
  Doe gewoon alles weer open. Die derde golf komt er sowieso toch, met of zonder maatregelen. Net zoals de vierde, vijfde, zesde en zelfs zevende golf. Laat de natuur haar werk doen en de economie draaien. De schade is nu al niet meer te overzien, zowel materieel als mentaal. Het is genoeg geweest. En ja, ik ben een risicopatiënt die een besmetting wellicht niet gaat overleven. So what.
 • Roger Declercq

  1 dag geleden
  Wat mij het meest tegen de borst stoot is het feit dat wij, gewone mensen, ons moeten houden aan allerlei regels. Terwijl sporters (wielrenners, voetballers, ...) vrij in en uit het land kunnen reizen, onder het mom van "wij worden alle dagen getest.
 • Annie Vancauteren

  1 dag geleden
  Vaccineren zal niet leiden tot minder besmettingen. Maar een variant zal volgens de experts opduiken. En we zitten weer binnen
 • Kris Leynen

  1 dag geleden
  Het valt mij heel fel op dat lobby werk helpt bij het krijgen van een vaccin. Gehandicapte centra en zelfstandige woonvormen die voorrang krijgen op doktors en verpleegkundigen is niet anders te verklaren
 1. IN BEELD. Verkenner Perseverance zet voet aan de grond op Mars
  12

  IN BEELD. Verkenner Perseveran­ce zet voet aan de grond op Mars

  Na een reis van bijna zeven maanden die eindigde in zeven zenuwslopende minuten waarbij de Perseverance veilig door de dampkring van Mars wist te reizen, is de Marsverkenner veilig geland op de bodem van de rode planeet. Niet alleen in het NASA-commandocentrum, maar ook vanuit de rest van de wereld, werd het laatste deel van het traject van de robot op de voet gevolgd. Enkele opvallende foto’s van deze bijzondere dag:
 1. Het is dé hype van het moment maar wat doe je eigenlijk op de app Clubhouse? En hoe krijg je toegang?
  Play
  Uitgelegd

  Het is dé hype van het moment maar wat doe je eigenlijk op de app Clubhouse? En hoe krijg je toegang?

 2. Naakte man slaat op de vlucht voor politie
  Play

  Naakte man slaat op de vlucht voor politie

Wetenschap & Planeet