De robotjeep Perseverance, enkele minuten voor die de atmosfeer van Mars binnenkwam.
Volledig scherm
PREMIUM
De robotjeep Perseverance, enkele minuten voor die de atmosfeer van Mars binnenkwam. © AP

Waarom zijn we zo gefascineerd door Mars, terwijl we al zeker weten dat er geen leven is op de planeet?

Eigenlijk is er nauwelijks iets te zien op Mars, op wat stenen en onherbergzame rotsen na. De planeet ligt ook ellendig ver van ons vandaan - de kortste afstand bedraagt zo'n 56 miljoen kilometer - en we kunnen er niet eens ademen. Toch hebben we er nog maar eens een ruimtetuig naartoe gestuurd, de robotjeep Perseverance dit keer. Wat hééft Mars dat andere planeten niet hebben en waarom fascineert dit hemellichaam ons al eeuwenlang?

17 reacties

 • Leo Duym

  3 dagen geleden
  @Rene Van Roosbroeck, als het leven hier bij toeval en niet planmatig ontstaan is, kan het statistisch niet anders dan dat op één van de miljarden hemellichamen dat ook gebeurd is. Maar stel dat het steeds onwaarschijnlijker wordt dat er leven is buiten de aarde: de wetenschap zit dan met een probleem, het bestaan van een Schepper dringt zich op.
 • Rene Van Roosbroeck

  5 dagen geleden
  Waarom zou er geen leven zijn in de kosmos? Ik weet zeker dat er leven is niet zoals wij dat zien, nu zoeken ze een uitvalsbasis waar leven mogelijk is maar of dat Mars is ?, Joanna Seykens
 • djeepie huybrechts

  5 dagen geleden
  Prestige maar vooral veel geld eraan op souperen,geld dat moet opgehoest worden door de kleine man onder het mom van vooruitgang,zonder nog maar te spreken van de enorme vervuiling wat dit teweeg brengt.
 • Leo Duym

  6 dagen geleden
  Waarom zijn we zo gefascineerd door het zoeken naar buitenaards leven, terwijl we nu al zeker weten dat erin de hele kosmos geen dode of levende cel te vinden is?
 • Samuel Peeters

  6 dagen geleden
  Men wil er grondstoffen delven.
 1. Gigantische ijsberg van 1.270 km² scheurt af van Antarctica
  Play

  Giganti­sche ijsberg van 1.270 km² scheurt af van Antarctica

 2. Vrienden vormen menselijke ketting om hond te redden
  Play

  Vrienden vormen menselijke ketting om hond te redden

Wetenschap & Planeet