Ook kampioen snelspreken, cabaretier Dolf Jansen, schakelt voortdurend tussen snel en langzaam praten, afhankelijk van de situatie.
Volledig scherm
PREMIUM
Ook kampioen snelspreken, cabaretier Dolf Jansen, schakelt voortdurend tussen snel en langzaam praten, afhankelijk van de situatie. © Hollandse Hoogte

Waarom mensen soms zo snel praten (en soms zo langzaam)

Langzaam praten of juist razendsnel, we gebruiken allerlei verschillende spreektempo’s afhankelijk van de situatie. Lang was het een mysterie hoe dat precies werkt, maar wetenschappers beginnen dit deel van ons taalvermogen steeds beter te snappen. De Volkskrant vroeg uitleg aan enkele experts.

 1. Voor jongeren is punt in sms of WhatsAppbericht teken van woede: ‘Ok.’ is helemaal niét ‘oké’
  PREMIUM

  Voor jongeren is punt in sms of WhatsAppbe­richt teken van woede: ‘Ok.’ is helemaal niét ‘oké’

  Ouders, schrap het vertrouwde punt aan het einde van korte online berichtjes aan uw tieners. Want wat ze zelf al jaren weten, blijkt nu ook uit wetenschappelijk onderzoek: jongeren ervaren het punt in een sms of WhatsAppbericht als nors en onvriendelijk, een teken van woede zelfs. “En écht fout is de korte bevestiging ‘Ok.’ Dat ervaren jongeren als ‘niet oké’.”
 2. Coronacrisis dwong ons tot digitaal bankieren. Was uw bank er klaar voor?
  Sparen

  Coronacri­sis dwong ons tot digitaal bankieren. Was uw bank er klaar voor?

  Het voorbije jaar heeft de manier waarop we bankzaken uitvoeren serieus veranderd. We bankieren massaal digitaal, sparen meer dan ooit en ook jongeren wagen zich nu vaker aan beleggingsfondsen. Ook de banken zelf moesten zich pijlsnel aan de nieuwe realiteit aanpassen. Hoe bracht uw huisbank het er vanaf? Heeft ze u in positieve zin verbaasd of was u eerder ontgoocheld? Laat het ons weten via deze korte online enquête.
 1. "Tien keer meer coronabesmettingen in ons land dan vastgesteld”

  "Tien keer meer coronabe­smet­tin­gen in ons land dan vastge­steld”

  We wisten al dat er wereldwijd een onderrapportage is van het aantal reële besmettingen met Covid-19, omdat simpelweg niet iedereen wordt getest. In een nieuwe studie bengelt België samen met Italië, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk ergens onderaan, met een detectie van nog geen 10 procent van het werkelijke aantal infecties. In Italië zijn er naar schatting zelfs 17,5 keer meer gevallen dan de bevestigde.
 2. “Doorbraak”: medicijn tegen onder meer reumatoïde artritis helpt voor ernstig zieke coronapatiënten

  “Doorbraak”: medicijn tegen onder meer reumatoïde artritis helpt voor ernstig zieke coronapa­tiën­ten

  Onderzoekers hebben een nieuw medicijn gevonden voor zeer zieke coronapatiënten op de afdeling intensieve zorg. Het bestaande middel tocilizumab, dat onder meer wordt gebruikt bij reumatoïde artritis, blijkt de ligduur en de termijn die mensen moeten worden beademd te verkorten. Ook heeft het invloed op het aantal sterfgevallen. Dat heeft onderzoek in 260 ziekenhuizen over de hele wereld aangetoond.
 1. Presentator krijgt het moeilijk bij vernemen dood Maradona
  Play

  Presenta­tor krijgt het moeilijk bij vernemen dood Maradona

 2. Tientonner van Amazon probeert bestelwagen van de weg te rammen
  Play

  Tientonner van Amazon probeert bestelwa­gen van de weg te rammen

Wetenschap & Planeet