Professor Lode Godderis (KU Leuven) en onze journalist Stijn Defoirdt.
Volledig scherm
Professor Lode Godderis (KU Leuven) en onze journalist Stijn Defoirdt. © HLN LIVE

Waarom je de lucht in huis deze winter vochtig moet houden: "Het virus raakt zo minder ver"

Professor Lode Godderis (KU Leuven) legt uit waarom je deze winter de lucht in je woning vochtiger moet maken. “Als de lucht vochtiger is, vallen speekseldruppels sneller op de grond en geraakt virus minder ver”, zegt de hoogleraar Omgeving en Gezondheid.

8 reacties

 • Michael Buvens

  2 jaar geleden
  Buitenlucht binnenlaten met veel open ramen, uit elkaars buurt blijven, en vooral weinig of niet praten als je in dezelfde kamer zit. 
 • lars vandenberge

  2 jaar geleden
  Bij mij staan de ramen en deuren bijna voortdurend open. 16 graden is toch totaal niet koud? Enkel s' avonds gaat hier de verwarming even op. Als ik nu sommigen reeds met mutsen en sjaals zie rondlopen dan mogen ze blij zijn dat we al jaren geen strenge winter meer hebben gehad.   
 • Alex Millian

  2 jaar geleden
  Ze maken u alles wijs om meer electriciteit te gebruiken... Verwarmingsketel/chauffage aan in de winter maar dan 15 minuten ramen open om de 3 uren? Zijn jullie zot geworden ofzo? Wie zal daarvoor betalen? Als je dat doet komen alle insecten direct binnen trouwens, ze voelen de warmtegolf.
 • Janwillem Tak

  2 jaar geleden
  Wat een totale nonsens. Luchtbevochtigers werken alleen, als er veel vocht wordt toegevoerd. Om een idee te geven, als er in een woning eenmaal per uur de luchtinhoud van 300 m3 wordt vervangen en het binnenklimaat vraagt 21°C en 60% RV dan heeft de lucht 10 gr/kg vocht per kg droge lucht, dus 300 * 1,2 * 10 = 3,6 kg vocht. Buitenlucht van 10°C in de winter bevat 5 gr/kg vocht per kg droge lucht. Per uur moet er dus 300 * 1.2 * 5 = 1,8 kg vocht worden toegevoerd. 
 • nicole desseyn

  2 jaar geleden
  Ja en dan kruipt de schimmel door je huis en druipt het water van de ruiten en om de drie uur verluchten terwijl de verwarming opstaat ge gaat nogal een energie rekening krijgen ik verlucht s morgens 25 minuten en de slaapkamers tot we gaan slapen weer een expert die het weet 

Wetenschap & Planeet