Het populaire programma ‘Zeg eens euh!’ maakte in 2016 een comeback op VIER.
Volledig scherm
PREMIUM
Het populaire programma ‘Zeg eens euh!’ maakte in 2016 een comeback op VIER. © Photo News

Waarom ‘euh’ zoveel meer is dan een irritant stopwoord

Stef Wauters zal je maar zelden betrappen op een ‘euh’ of ‘euhm’ tijdens het vtm Nieuws, maar volgens Annelies Jehoul (26) wordt het tijd dat het meest gebruikte tussenwerpsel uit de Nederlandse taal uit het verdomhoekje wordt gehaald. “Als je een gesprek hebt met iemand die er af en toe ‘een euh’ of ‘euhm’ tussengooit, ga je beter luisteren en ook beter onthouden wat er wordt gezegd”, zegt ze.

10 reacties

 • Roel Tijskens

  2 jaar geleden
  Het nieuwste stopwoord is "eigenlijk". Sommige personen die op tv een uitleg doen slagen er in om dit woord tot drie keer toe in één zin te gebruiken. En eigenlijk kan je het woord eigenlijk eigenlijk gewoon weglaten eigenlijk.
 • Jos Dupont

  2 jaar geleden
  Het is ongeloofelijk vervelend heum heu!! en ik krijg het er van op mijn zenuwen zo erg dat ik soms de klank uitschakel ! En dat zijn dan professionele reporters op tv !? Op de radio kan mij dat niet schelen ik luister alleen naar zenders waar alleen muziek gespeeld word ,ik luister niet naar zenders waar de omroepers zichzelf graag horen praten over hun waarheden of pietluttigheden .
 • Andy De Schieter

  2 jaar geleden
  Het zal tijd worden dat men het verschil leert tussen: "is" en "eens" want de meesten kennen het verschil niet. Ook nog: "men" en "m'n".
 • Stefaan Doumen

  2 jaar geleden
  Greet de Keyser in de US, DE kampioene in het "euh" zeggen. En éénmaal je er op let hoor je nog enkel de "euh" zeggen, want je zit te wachten op de volgende "euh" !
 • Tina Colpaert

  2 jaar geleden
  Heel erg vervelende euhhhhh en eindelijk als dit in iedere zin gebruikt word leer praten aub
 1. "Onnoemelijk lijden" dreigt als we klimaatverandering blijven negeren: 14.000 wetenschappers slaan opnieuw alarm
  327

  "Onnoeme­lijk lijden" dreigt als we klimaatver­an­de­ring blijven negeren: 14.000 wetenschap­pers slaan opnieuw alarm

  Bijna 14.000 wetenschappers van over de hele wereld trekken opnieuw aan de alarmbel over ons klimaat. Ze waarschuwen dat de mensheid “onnoemelijk lijden” te wachten staat als we niet onmiddellijk de oorzaken van de klimaatverandering aanpakken. Als we de signalen blijven negeren, zullen we terechtkomen in een heel sombere toekomst met steeds meer natuurrampen, zoals overstromingen, orkanen, hittegolven en bosbranden.

Wetenschap & Planeet